Истинска революция в храненето вдигнаха деца
снимки: Невелина Цонева-Йовчева

Food Revolution Day или Денят на революцията в храненето в Севлиево протече повече от успешно. Денят бе 20 май, а всички деца, които дойдоха на обявеното място – в семеен хотел-ресторант „Дан Колов“ в Сенник, много се забавляваха, техните родители - също.

Говорихме какво означава здравословно хранене и защо да избираме плодове и зеленчуци вместо различни храни в лъскави опаковки. Разпознаваха плодове и зеленчуци, като ги опипваха само с ръка, без да ги виждат. Запознаха се с различни билки и подправки, как и за какво могат да ги използват в кухнята. Правиха вкусен пълнеж за палачинки с кисело мляко, натурално какао, банан и дребни плодове. Хапнаха палачинките с удоволствие и споделиха, че дори и без шоколад са много вкусни.

Споделиха какво обичат да закусват и защо е важна закуската. Какво означава да се храним пълноценно и как трябва да се чувстваме след една истинска и здравословна закуска. Разбраха каква е разликата между бяло и пълнозърнесто брашно, научиха много нови факти за различни плодове и зеленчуци. Запознаха се със „захарните бандити” и бяха истински изненадани, че в едно шише от кетчуп например, има цели 15 чаени лъжички захар. Видяха колко захар има в различни безалкохолни напитки, сокчета и плодови кисели млека. Предлагаха варианти с какво могат да заменят тези напитки и си направиха вода с листенца мента и резени портокал. Рисуваха върху буркани и вътре посяха пшеница, за която ще трябва да се грижат вкъщи.

Искам искрено да благодаря на целия екип на ресторант „Дан Колов”, с. Сенник и особено на Боряна Михова, които приеха идеята присърце и заедно успяхме да осъществим този прекрасен ден. Благодаря на екипа на книжарница „М-Прес”, които осигуриха чудесни награди за три от децата, участвали в конкурса за рисунка „Моята любима храна”. Над 50 деца изпратиха рисунка, за да участват в конкурса, а картините им бяха изложени в деня на събитието и всички гости и участници успяха да им се порадват. И не на последно място, благодаря на фотографска къща „Узунов”, които ни подкрепиха с отпечатването на по-голямата част от материалите, необходими за събитието!

Лично аз съм много щастлива, че поех инициативата да организирам здравословна работилничка за деца в нашия град и станах доброволец към Food Revolution Bulgaria, въпреки времето и усилията, които ми костваше. Запознах се с чудесни хора, открих много съмишленици и видях на какво са способни група родители, които искат децата им да се хранят с истинска и пълноценна храна, и то не само техните, а всички деца – децата на България. Достъпа до свежа, пълноценна и питателна храна е основно човешко право на всяко дете. Промяната в храненето ще направи децата по-здрави, активни и щастливи, ще им осигури по-спокойно бъдеще без болести, свързани със затлъстяването като диабет, сърдечно-съдови заболявания и други.

Здравословното хранене не е и не трябва да  е трудно, сложно или скучно! То е избор, избор с който казваме ДА на здравето, ДА на бъдещото поколение и ДА на живота! Важно е всяко дете да може самостоятелно да взема решения и да не се поддава на манипулацията от реклами (често показващи любими анимационни герои), които имат за цел да привлекат точно децата! Важно е децата да се интересуват какво съдържат самите продукти, да мислят и да правят осъзнат избор. Нека да ги подкрепим така, че вместо лакомствата в лъскави опаковки, съдържащи много захар, консерванти и подобрители, да предпочетат истинската храна – плодове, зеленчуци, ядки и други! Децата учат най-бързо и лесно, виждайки примера, така че нека ние, техните родители, бъдем примера, който искаме за тях!

Извинявам се, на всички, които искаха, но не можаха да се включат и искам да ги успокоя, че това е само началото и ще продължим и в бъдеще. Никога не е късно да отбележите Деня на революцията в храненето вкъщи със своето дете! Защо не приготвите вкусна и питателна закуска  през почивните дни? Дори може да ви стане и традиция – неделни пълнозърнести палачинки със сезонни плодове и кисело мляко!

 

написано от Невелина Цочева - Йовчева

свързани статии:

Джейми Оливър идва в Севлиево, но няма да готви

Нарисувай любимата си храна и спечели награда

Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
От 10 юли т.г. започна предварителен обход за Преброяване 2021
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество