Търсене

Историческият музей и Читалището в Севлиево подкрепиха протеста на културните дейци

Историческият музей и Читалището в Севлиево подкрепиха протеста на културните дейци

Музейните работници в Севлиево и служителите на читалище "Развитие-1870" подкрепиха протеста на дейците на културата, който се проведе вчера, 6 декември с искания за по-добро финансиране в сектора. 

Към националната протестна акция под надслов „Народ без култура е народ без бъдеще”, която се проведе в центъра на София, се присъединиха представители на асоциирания член на КНСБ - Съюз на артистите в България от Драматичен театър „Рачо Стоянов” - Габрово, заедно със свои колеги от Държавния куклен театър - Габрово. В Габрово техни колеги излязоха в знак на съпричастност пред сградата на театъра.

Членовете на Национална синдикална федерация „Култура” към КНСБ в Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна също изразиха своята подкрепа към исканията на протестиращите за увеличаване разходите за сектора.

До протеста се стигна, след като в отговор на друг протест на културните дейци, на 1 ноември, в национален ефир финансовият министър обеща повишение на бюджета за култура с 50 %. Няколко дни по-късно това се оказа лъжа.

Основните искания на вчерашния протест са:

1. Да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в правителствената програма.

2. Осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора.

3. Ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински оркестри, професионалните общински фолклорни ансамбли, Камерна опера – Благоевград и професионалните общински театри. Гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в Браншовите колективни трудови договори, чрез постоянно целево допълващо финансиране.

Протестът на културните дейци подкрепиха също синдикалните организации на КНСБ при ЕМО „Етъра” – Габрово и оркестър Габрово. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.