Търсене

Историческият музей организира Национална научна конференция „Севлиево през вековете..."

Историческият музей организира Национална научна конференция „Севлиево през вековете...

През 2024 година се навършват 45 години от началото на археологическите проучвания на Ранновизантийска и средновековна крепост Хоталич

Исторически музей - Севлиево е организатор на Национална научна конференция „Севлиево през вековете - исторически измерения, събития, личности“, съобщава БТА, позовавайки се на директора на Музея Ивета Миленова. 

Конференцията ще се проведе в края на септември т.г. и се предвижда да продължи три дни. Неин научен ръководител ще бъде проф. Пламен Павлов, за когото казват, че е сладкодумен разказвач и любим преподавател на студентите от Великотърновския университет. 

Научният форум е посветен на навършването на 70 години от създаването на Исторически музей Севлиево и 100 години от началото на музейното дело в града. "Целта ни е да бъдат представени научни доклади и съобщения, свързани с историята на Севлиево и севлиевския край, на бележитите ни личности и събития", казва Ивета Миленова за БТА. 

Тя припомня, че през 2024 година се навършват 45 години от началото на археологическите проучвания на Ранновизантийска и средновековна крепост Хоталич, 180 години от построяването на Хаджистояновото училище с пръв учител Петко Р. Славейков, където днес са разположени основните експозиции на музея, 190 години от възобновяването през 1834 г. на старата севлиевска църква „Свети Пророк Илия“ с иконостас, шедьовър на дърворезбеното изкуство, културна ценност с национално значение и 130 години от въздигането на Паметника на свободата в Севлиево през 1894 г., един от първите монументи в памет на загиналите за Освобождението, дело на известния италиански скулптор Арналдо Дзоки.

Представените доклади в разките на конференцията ще бъдат отпечатани в сборник, допълват организаторите. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!