История за амбиция в името на хората, която се пише 85 г.

от Емилия Димитрова

Тази събота "Идеал Стандарт-Видима" ще отбележи 85 г. от своето създаване. 

Началото е в 1934 г,

когато седем предприемчиви севлиевци основават тенекеджийско-шлосерска производителна кооперация „Труд”. Произвеждат се готварски и отоплителни печки, лозопръскачки, центрофуги за мед.

След 9-ти септември 1944 г. „Труд” се национализира и постепенно се изгражда голямо индустриално предприятие. През 1951 г. то се преименува на ДИП „Стоян Бъчваров”. Ключов момент в историята е прехвърлянето на софийското предприятие „Батерия” към ДИП „Стоян Бъчваров” през 1952 г. Тогава започва усвояването на производството на санитарна арматура в Севлиево.

През 1990 г. старият режим в България пада и започват демократичните промени.

Политическата ситуация се променя бързо, с нея и икономическата. 

В същата година заводът за производство на битова арматура "Стоян Бъчваров" и Базата за развитие и внедряване на битова арматура се обединяват в обща компания с името "Видима" АД. Начело застава нов ръководен състав: главен директор е инж. Васил Кънев, заместник директор по техническите въпроси - инж. Касимир Копчев, заместник директор по производствените въпроси - инж. Иван Иванов, заместник директор по икономическите въпроси - Кънчо Цветков и главен счетоводител Тодорка Димитрова. По-късно към екипа се присъединява инж. Мариян Станчев - директор по търговските въпроси. 

През 1992 г. "Видима" и американската "Американ Стандард" подписват договор за съвместна работа. Това слага началото на

нова инвестиционна политика не само в Севлиево и региона, но и в България.

Според тогавашния директор на "Видима" инж. Васил Кънев, севлиевското дружество се присъединява към американската компания в един най-силните й периоди. Това време инж. Кънев нарича "школа за нас, трамплин към европейските и световни пазари, към новото, модерно мислене". 

Смесеното предприятие е факт на 20 март 1992 г. Договорът се подписва в 20.00 ч. в хотел "Шератон" в София. "American Standard Ink." придобива 51% от собствеността на "Видима". В рамките на правителствена програма за приватизация през 1996 г. става собственик на 77% от завода.

От 1992 г. до 2013 г. размерът на инвестициите е над 120 млн. евро.

През същия период производственият оборот се увеличава девет пъти, а само през 2013 г. в заводите на "Идеал Стандарт-Видима" са произведени 7.2 млн. изделия.  

Признанията не закъсняват. През 1997 г. "Американ Стандард" получава наградата "Инвеститор на годината" за най-значителна и перспективна инвестиция в България. През 1998 г. отново "Американ Стандард" е инвеститор на годината за най-значителни допълнителни инвестиции в инфраструктурни обекти с регионално значение. 

Още от създаването на смесеното предприятие

"Идеал Стандарт-Видима" става гарант за социалния мир в региона.

Тази политика компанията следва до днес. 

Най-големи са инвестициите в здравеопазване. Около 300 хил. лв. са вложени в купуването на съвременна медицинска апаратура за Функционално отделение на общинската болница "Д-р Стойчо Христов". Съвместно с бизнессдружение "Севлиево 21 век" е изградена микробиологична лаборатория, закупен е скенер за болницата, организират се безплатни профилактични прегледи както за работниците на компанията, така и за населението от общината. Хиляди лева инвестира  компанията в отделението по акушерство и гинекология, на което е направен основен ремонт, закупен ехограф от най-ново поколение, лампа за операционната, оборудване и обзавеждане за детска стая, ремонт на санитарните помещения със специално антибактериално покритие. Десетки са даренията за текущи ремонти в болничната сграда.

През 1996 г. е създаден Център за езиково обучение "Видима",

в който и до днес се обучават възрастни и ученици. 

През 1997 г. отваря врати галерия "Видима",

чийто фонд днес наброява над 700 произведения на изкуството. Същата година е създаден

детски арт център "Видима",

през който преминават обучение повече от 1500 деца, някои от тях завършват престижни художествени училища и университети и вече имат собствена кариера в областта на изобразителното изкуство. А творбите на децата от детския арт център обикалят света и печелят възхищение. 

През 2001 г. е създадена

вокална формация "Upstream voices",

чийто изпълнители са носители на златни медали и отличия гран при от престижни национални и международни конкурси и фестивали. 

Грижата за младите от "Идеал Стандарт-Видима" реализират и чрез 25-годишната 

стажантска програма "Път към успеха",

през която са преминали и днешни ръководители на компанията. 

Газифицирането на Севлиево и част от селата

в общината е безспорно едно от големите постижения за "Идеал Стадарт-Видима". Прекарването на 35-километровия газопровод от плевенското село Деветаки до Севлиево е най-напред за нуждите на заводите на компанията, но паралелно с тях газифицирани са детските градини и училищата, болницата, а битовата газификация в Севлиево вече е на сто процента и градът е все още единственият в страната изцяло газифициран. 

През 1999 г. е открит хотел "Севлиево плаза",

който освен че прави модерен облика на центъра на Севлиево, е възможност за приятно и уютно прекарване на гостите на града.

Няма да е пресилено, ако се каже, че нито едно мероприятие в града не преминава без подкрепата и помощта на "Идеал Стандарт-Видима". Компанията подкрепя автори на литературни произведения, самодейци, спортисти, градски чествания, училища и детски градини, инвестира в по-добра градска среда. 

Вероятно казаното не е всичко. Защото 85 г. наистина са дълъг период, но ако трябва да бъдем справедливи към приноса на "Идеал Стандарт-Видима" за развитието на севлиевска община, то е редно да признаем, че без компанията, Севлиево нямаше да бъде същия. 

А ключът към успеха се крие в изключителната симбиоза, която в "Идеал Стандарт-Видима" постигат вече 85 г. между отдаденост, високи цели, синхрон с властите и грижа за хората.

 

 

 

 

 

Шест севлиевски фирми са отличени с приз „Дързостта да бъдеш първи“
Бизнес
Позлатен смесител лимитирана серия получи в Севлиево Бойко Борисов
Бизнес
Богомил Петков е избран в Управителния съвет на Камарата на строителите
Бизнес
Заради здравни мерки церемонията "Баня на годината" няма да се състои
Бизнес
Конкурсът „Баня на годината“ отличи най-оригиналните дизайнерски проекти
Бизнес
"Севлиево 21 век" обявява дарителска кампания заради Covid 19
Бизнес
Животоподдържаща апаратура закупи "Севлиево 21 век" за болницата
Бизнес
"Севлиево 21 век" - жив организъм, който мисли и работи динамично
Бизнес
Бизнес и ротарианци се обединяват за ремонт на Читалищния салон
Бизнес
Строителни фирми от региона и кмета на Габрово обсъдиха перспективи
Бизнес
НАП няма да затваря обекти заради документацията на касовите апарати
Бизнес
Предварително попълнените декларации за доходите - в сайта на НАП от 10 март
Бизнес
Севлиевска фирма за бельо започна да шие предпазни маски
Бизнес
"Хелиос" осигурява дежурен екип в един от обектите си
Бизнес
Lidl и Kаufland даряват 300 хил. лева за купуването на респиратори
Бизнес
Ярослав Дончев получи приз "Буров" за индустриално управление
Бизнес