Иван Иванов е избран за кмет с 6761 гласа

от Емилия Димитрова

Избраният на вчерашния балотаж за кмет на Севлиево Иван Иванов, издигнат от партия ГЕРБ за трети мандат, е получил 6761 от гласовете на гласувалите вчера. За опонента му Богомил Петков са гласували 4745 избиратели. Разликата между двамата е 2016 гласа, сочат данни от Общинската избирателна комисия към пет часа тази сутрин, при обработени всички секционни протоколи.

Ако сравним подкрепата, която Иванов е получил преди четири  години, той и ГЕРБ са загубили близо 1400 гласа подкрепа. През 2015 г. на местните избори за Иван Иванов са гласували 8146 избиратели. Тогава разликата с опонента му Йордан Стойков е била близо 3000 гласа.  

Най-категорична е подкрепата за Иван Иванов в селата Душево, Градница и Шумата. В с. Шумата за него са гласували 230 избиратели, за Петков - 80. В с. Душево за Иванов са пуснати 337 бюлетини, за Петков - 60. В с. Градница 261 избиратели са предпочели кандидата на ГЕРБ, срещу 66 за независимия му опонент. 

Двамата кандидати са прибавили към подкрепата си след първия тур. Близо 1600 нови гласа е получил Богомил Петков на балотажа, Иван Иванов почти 1300 гласа.  

360 избиратели (3%) вчера са отишли до урните, за да отбележат "не подкрепям никого". Преди седмица бяха повече - 537 (3.7%). 

И във вчерашния ден имаше сигнали и жалби за купуване на гласове. За купуване в с. Шумата сигнали са подадени от предизборните щабове на двамата опоненти. От Общинската избирателна комисия не са установили нередности. От щаба на ГЕРБ са депозирали жалба за купуване на гласове в кв. "Балабанца", цената на един глас за Богомил Петков била 30 лв., пише в жалбата от Тони Памукчиев - упълномощен представител на ГЕРБ. Избирателната комисия е извършила проверка, след което жалбата е намерена за неоснователна. 

В деня за размисъл от щаба на БСП са подали сигнал за това, че помещението, в което се провеждат изборите в с. Стоките е магазин, собственост на единия от кандидатите за кмет на селото, който имал ключ. При проверка на място е установено, че изборното помещение било запечатано и не са констатирани нарушения. 

След вчерашния балотаж ГЕРБ регистрира отлив на доверие в област Габрово. Партията продължава да доминира в общините Габрово и Севлиево, но в Дряново и в Трявна кандидатите на Борисов не получиха доверието на избирателите. 

 

 

 

 

 

АБВ внесе сигнал до прокуратурата срещу министър Нено Димов
Политика
Здравка Лалева е председател на ОбС. Избор нямаше, имаше гласуване
Политика
Боян Ботев: "Щом не искат да чуят нас, ще чуят хората на улицата"
Политика
Красимира Йорданова връчи символа на местната власт на Иван Иванов
Политика
Любен Майсторски напусна Общинския съвет, става наместник в с. Столът
Политика
Още трима общински съветници се заклеха
Политика
Само "Граждани за Севлиево" нямат председател на комисия в Общинския съвет
Политика
ГЕРБ и ДПС са на път да превземат Общинския съвет
Политика
Кметът назначи новите кметските наместници, сред тях има и стари
Политика
Рокада в Общинския съвет, д-р Огнян Пешков излиза
Политика
Групата на "Ние, гражданите" в Общинския съвет ще е с ново име
Политика
Постоянните комисии - нагласени и без шанс за промени
Политика
Без изненади бе приет бюджет 2020 на Севлиево
Политика
Емилиян Маринов положи клетва като общински съветник
Политика
Новоизбраните кметове и съветници се заклеха
Политика
Рокади в състава на Общинския съвет преди клетвата
Политика