Иван Иванов е избран за кмет с 6761 гласа

от Емилия Димитрова

Избраният на вчерашния балотаж за кмет на Севлиево Иван Иванов, издигнат от партия ГЕРБ за трети мандат, е получил 6761 от гласовете на гласувалите вчера. За опонента му Богомил Петков са гласували 4745 избиратели. Разликата между двамата е 2016 гласа, сочат данни от Общинската избирателна комисия към пет часа тази сутрин, при обработени всички секционни протоколи.

Ако сравним подкрепата, която Иванов е получил преди четири  години, той и ГЕРБ са загубили близо 1400 гласа подкрепа. През 2015 г. на местните избори за Иван Иванов са гласували 8146 избиратели. Тогава разликата с опонента му Йордан Стойков е била близо 3000 гласа.  

Най-категорична е подкрепата за Иван Иванов в селата Душево, Градница и Шумата. В с. Шумата за него са гласували 230 избиратели, за Петков - 80. В с. Душево за Иванов са пуснати 337 бюлетини, за Петков - 60. В с. Градница 261 избиратели са предпочели кандидата на ГЕРБ, срещу 66 за независимия му опонент. 

Двамата кандидати са прибавили към подкрепата си след първия тур. Близо 1600 нови гласа е получил Богомил Петков на балотажа, Иван Иванов почти 1300 гласа.  

360 избиратели (3%) вчера са отишли до урните, за да отбележат "не подкрепям никого". Преди седмица бяха повече - 537 (3.7%). 

И във вчерашния ден имаше сигнали и жалби за купуване на гласове. За купуване в с. Шумата сигнали са подадени от предизборните щабове на двамата опоненти. От Общинската избирателна комисия не са установили нередности. От щаба на ГЕРБ са депозирали жалба за купуване на гласове в кв. "Балабанца", цената на един глас за Богомил Петков била 30 лв., пише в жалбата от Тони Памукчиев - упълномощен представител на ГЕРБ. Избирателната комисия е извършила проверка, след което жалбата е намерена за неоснователна. 

В деня за размисъл от щаба на БСП са подали сигнал за това, че помещението, в което се провеждат изборите в с. Стоките е магазин, собственост на единия от кандидатите за кмет на селото, който имал ключ. При проверка на място е установено, че изборното помещение било запечатано и не са констатирани нарушения. 

След вчерашния балотаж ГЕРБ регистрира отлив на доверие в област Габрово. Партията продължава да доминира в общините Габрово и Севлиево, но в Дряново и в Трявна кандидатите на Борисов не получиха доверието на избирателите. 

 

 

 

 

 

ГЕРБ падна в Дряново, Трифон Панчев е новият кмет на града
Политика
ГЕРБ спечели в Габрово и Севлиево заради ниската активност, но бавно губи областта
Политика
Рокади в състава на Общинския съвет преди клетвата
Политика
С 10% по-ниска избирателна активност към 17.30 ч., спрямо първия тур
Политика
Иван Иванов ще бъде кмет на Севлиево още един мандат
Политика
Красимира Йорданова връчи символа на местната власт на Иван Иванов
Политика
След три мандата на Цветан Цонев, в с. Сенник има нов кмет
Политика
Иван Иванов води срещу Богомил Петков, броенето продължава
Политика
Протокол с над десет грешки, председател на СИК е общински служител
Политика
Новоизбраните кметове и съветници се заклеха
Политика
Здравка Лалева е председател на ОбС. Избор нямаше, имаше гласуване
Политика
Благодаря ви! За съжаление, "схемата" победи
Политика
Избирателната активност остава ниска - 17.3% е към 12.30 ч.
Политика
6.25% е избирателната активност в община Севлиево към 10.00 ч.
Политика
Иван Иванов е избран за кмет с 6761 гласа
Политика
Новоизбраните кметове и съветници ще положат клетва на 11 ноември
Политика