Иван Иванов е избран за кмет с 6761 гласа

от Емилия Димитрова

Избраният на вчерашния балотаж за кмет на Севлиево Иван Иванов, издигнат от партия ГЕРБ за трети мандат, е получил 6761 от гласовете на гласувалите вчера. За опонента му Богомил Петков са гласували 4745 избиратели. Разликата между двамата е 2016 гласа, сочат данни от Общинската избирателна комисия към пет часа тази сутрин, при обработени всички секционни протоколи.

Ако сравним подкрепата, която Иванов е получил преди четири  години, той и ГЕРБ са загубили близо 1400 гласа подкрепа. През 2015 г. на местните избори за Иван Иванов са гласували 8146 избиратели. Тогава разликата с опонента му Йордан Стойков е била близо 3000 гласа.  

Най-категорична е подкрепата за Иван Иванов в селата Душево, Градница и Шумата. В с. Шумата за него са гласували 230 избиратели, за Петков - 80. В с. Душево за Иванов са пуснати 337 бюлетини, за Петков - 60. В с. Градница 261 избиратели са предпочели кандидата на ГЕРБ, срещу 66 за независимия му опонент. 

Двамата кандидати са прибавили към подкрепата си след първия тур. Близо 1600 нови гласа е получил Богомил Петков на балотажа, Иван Иванов почти 1300 гласа.  

360 избиратели (3%) вчера са отишли до урните, за да отбележат "не подкрепям никого". Преди седмица бяха повече - 537 (3.7%). 

И във вчерашния ден имаше сигнали и жалби за купуване на гласове. За купуване в с. Шумата сигнали са подадени от предизборните щабове на двамата опоненти. От Общинската избирателна комисия не са установили нередности. От щаба на ГЕРБ са депозирали жалба за купуване на гласове в кв. "Балабанца", цената на един глас за Богомил Петков била 30 лв., пише в жалбата от Тони Памукчиев - упълномощен представител на ГЕРБ. Избирателната комисия е извършила проверка, след което жалбата е намерена за неоснователна. 

В деня за размисъл от щаба на БСП са подали сигнал за това, че помещението, в което се провеждат изборите в с. Стоките е магазин, собственост на единия от кандидатите за кмет на селото, който имал ключ. При проверка на място е установено, че изборното помещение било запечатано и не са констатирани нарушения. 

След вчерашния балотаж ГЕРБ регистрира отлив на доверие в област Габрово. Партията продължава да доминира в общините Габрово и Севлиево, но в Дряново и в Трявна кандидатите на Борисов не получиха доверието на избирателите. 

 

 

 

 

 

Манолова: С промените в Изборния кодекс се готви пладнешки обир на гласове
Политика
Две приемни за граждани през септември организират от БСП в Севлиево
Политика
Станимир Стойчев поема БСП в Севлиево или каквото е останало от нея
Политика
Разликата между Нинова и Добрев в Севлиево е 36 гласа
Политика
Боян Ботев: „Сгреших. Понасям отговорността за това“
Политика
ОИК прекрати пълномощията на Трифон Трифонов от ГЕРБ
Политика
Кирил Ананиев става министър на финансите и още рокади в кабинета
Политика
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е подал оставка
Политика
Председателят на Общинския съвет в Дряново е отстранен от длъжност
Политика
Какво не четем в доклада на КПКОНПИ, пита Кристина Сидорова
Политика
Манолова: След побоищата снощи Борисов вече не е легитимният премиер за хората
Политика
Съдът отмени решението за прекратяване пълномощията на Трифон Трифонов
Политика
ОИК е сезирана за правомощията на Трифон Трифонов като съветник
Политика
Димитър Тонев влиза в Общинския съвет на мястото на Боян Ботев
Политика
ОИК проверява сигнал за несъвместимост за съветника Трифон Трифон
Политика
ОИК няма да обжалва съдебното решение по казуса Трифон Трифонов
Политика