Иванка Баева се срещна с шефовете на ОДМВР и Пожарната
снимки: Областна администрация

Областният управител се срещна с директора на ОД на МВР Габрово Борислав Бончев и с с директора на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Габрово комисар Георги Русинов, информират от пресцентъра на областната администрация.

Бореслав Бончев представи дейността на дирекцията, както и накратко коментира доклада, обхващаш работата й през 2016 –та година. Той сподели пред областния управител, че оперативната обстановка по криминална линия е спокойна.

Основните проблеми, които открои по време на разговора Борислав Бончев са телефонните измами, радпространението на наркотици сред учениците и недостига на хора, най-вече младши изпълнителен състав. За съжаление все повече възрастни се поддават на телефонни измами и мерките, които от дирекцията се предприемат не са достатъчно ефективни. Провеждани са срещи, кампании, раздавани са листовки, но ръстът на пострадали по това направление расте.

Същата тенденция се наблюдава и при подрастващите, които посягат към наркотиците. Притеснителен освен това е фактът, че от областната дирекция не срещат съдействие от страна на директори на учебни заведения. В тази връзка бяха обсъдени и конкретни  възможности за съвместни дейности с цел превенция на младите хора.

Комисар Георги Русинов разказа за дейността на дирекцията, която основно се разделя в две направления – защита от бедствия и пожарна безопасност.

Русинов запозна областния управител с новостите в Закона за защита при бедствия, приети в края на изминалата година, които най-общо целят да бъдат ангажирани повече институции при ликвидиране на възникнала бедствена ситуация. В частта пожарна безопасност комисар Русинов с радост съобщи, че за област Габрово около 90% от техническия ресурс е изцяло подменен. 

Коментирани бяха задълженията на областния управител при обявяване на пожароопасните сезони. Иванка Баева беше запозната и с темата за доброволните формирования, които по Закон до края на 2017 г. трябва да бъдат сформирани във всяка община, която е с население под 20 хил.души. Русинов обобщи, че във всяка от четирите общини на територията на областта вече има такива формирования. Доброволците са обучени от регионалната дирекция, а техника, която е отпаднала от необходимост е предоставена за ползване от общините.

От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество