Търсене

Ивайло Костадинов: Незаслужено ни заклеймиха с нечестна игра

Ивайло Костадинов: Незаслужено ни заклеймиха с нечестна игра

Отляво надясно: Костадин Костадинов, Ивайло Костадинов, Даниела Иванова - акционери в "Хелиос" АД

автор: Емилия Димитрова

„Защо и как нашата 30-годишна борба за оцеляване и просперитет, което е най-естествения икономически ритъм – да работиш и плащаш данъци, беше съкрушена с лека ръка само за няколко часа, с няколко изречения от непроверена информация и едно тежко заклемяване за нечиста игра. Жалко е, и болно, и незаслужено“. Това каза Ивайло Костадинов – изпълнителен директор на „Хелиос“ АД днес пред медии. Повод за изявлението, за което Костадинов поиска публичност, бе арестът за него и неговата майка Йорданка Костадинова – началник на Митническо бюро в Севлиево, този понеделник и желанието му да внесе яснота по изнесената в медиите информация, която определи като неотговаряща на истината.

Според разпространена от прокуратурата информация на 8 юли т.г. вечерта, в Севлиево е проведена специализирана акция, част от разследване в севлиевската митница. Акцията е била част от работата по досъдебно производство за действаща от началото на 2017 г. организирана престъпна група с участието на началника на Митническото бюро в града. Със същото съобщение се уточнява, че са арестувани трима души – Йорданка Костадинова, сина й Ивайло Костадинов и лице, за което се казва, че е било покровителствано от Костадинова, за да избегне наказателно преследване.

Отново в понеделник от прокуратурата уточниха, че са събрани доказателства, че като длъжностно лице шефът на севлиевската митница се е обаждала на колеги от митническия пункт в Горна Оряховица и е настоявала от тяхна страна да бъде допуснат фиктивен износ на камиони в полза на дружеството, управлявано от сина й.

Днес Ивайло Костадинов отрече да е осъществяван фиктивен износ на камиони. Той обясни, че са осъществени два износа на товарни автомобили, „но напълно реални износи. Задействани са от Митническо бюро Горна Оряховица, тъй като то е най-близкото учреждение до град Севлиево, което има такива правомощия. Сделката е подкрепена с всички необходими документи – договор, митническа декларация и инвойс-фактура. Плащането е по банков път. Издадени са транзитни номера от КАТ Габрово и им е прекратена регистрацията“.  Пред журналисти той не скри недоумението си „за какъв фиктивен износ може да се говори, след като камионите са напуснали пределите на страната и това лесно може да бъде проверено в електронната система на Агенция Митници“.  

Относно Йорданка Костадинова, на която в деня след ареста прокуратурата повдигна обвинение за това, че от юли 2009 г. до юли 2019 г., в качеството й на длъжностно лице е поискала и получавала по 200 лева месечно от управител на местна фирма под формата на „такса спокойствие“, за да не извършва митнически проверки на дружеството, синът й обясни, че предвид естеството на бизнеса, който управлява, не е възможно да се избегнат отношенията с митническите власти, но подчерта, че „през всичките години като началник на Митническо бюро Севлиево се е старала да запази неутралитет, но също така да даде съвет и предотврати грешки“.

„Що се отнася до опитите за недостойно завършване на нейния професионален път, искренно се надявам, че истината ще възтържествува. Независимо от всичко ние все още вярваме в безпристрастността и обективността на българската правосъдна система“, каза Костадинов и видимо разчувстван вметна: „В този наистина труден за цялото ни семейство момент аз отправям цялата си подкрепа към своята майка“.

По съвет на адвоката си Ивайло Костадинов отказа да отговаря на въпроси от журналисти, заради досъдебното производство, което се води и веднага, след като направи изявлението си, напусна залата. Докато говори от двете му страни стояха баща му Костадин Костадинов, основател на бизнеса с гуми и Даниела Иванова, която е в дружеството от неговото създаване. Тримата са акционери в „Хелиос“ АД.

Публикуваме пълният текст на обръщението на Ивайло Костадинов без съкращения. Можете да гледате и негов пълен видеозапис. 

{{YTB:DnO-0tdfhgE}}

Оператор: Минчо Тодоров

Казвам се Ивайло Костадинов и съм Изпълнителен Директор на „Хелиос“ АД.

Правя това изявление към всички Вас, тъй като знаете какво се случи преди няколко дни. Считам, че информацията, която беше изнесена в медийното пространство, включително и в много от вашите медии не отговаря на истината и бих  желал да направя някои уточнения.

Относно информацията за осъществен фиктивни износи - да, осъществени са два износа на товарни автомобила, но напълно реални износи. Задействани са от Митническо бюро Горна Оряховица, тъй като то е най-близкото учреждение до град Севлиево, което има такива правомощия. Сделката е подкрепена с всички необходими документи – договор, митническа декларация и инвойс-фактура. Плащането е по банков път. Издадени са транзитни номера от КАТ Габрово и им е прекратена регистрацията. За какъв фиктивен износ може да се говори, след като камионите са напуснали пределите на страната и това лесно може да бъде проверено в електронната система на Агенция Митници? И не само, на самите износни декларации при закриване може да бъде видно, че влекачите са напуснали страната ни.

Относно покровителството от страна на началника на Митническо бюро Севлиево по сделката с влекачите, става въпрос за консултация относно процедурата и молба за съдействие между колеги, а не натиск за извършване на митническа измама. Какво по-нормално от това да се допиташ до професионалисти с цел спазване разпоредбите на закона.

И тъй като Вие не познавате дейноста и мащабите на нашата фирма, ето някои факти:  

Фирмата е основана през 1990 година и към настоящия момент е Акционерно Дружество с основен капитал от 500 000 лв. Тя се управлява от тримата акционери, заедно и поотделно. Това сме аз, баща ми Костадин Костадинов и Даниела Иванова, като през последните шест, седем години основните управленски функции се понасят от мен.

Фирмата ни се занимава с внос и дистрибуция на гуми, международен транспорт, хотелиерска дейност – разполагаме с малък семеен хотел, в който се намираме и в момента. Не търгуваме с акцизни стоки, както беше съобщено в някои медии.

През годините сме изградили име на коректни бизнес-партньори и доверени търговци. Работим и доставяме ежедневно стоки на клиенти в цялата страна. Осъществяваме внос на стоки от Русия, Турция, Индия, Китай, Малайзия, Полша, Тайланд и др. В дружеството ни работят малко над 70 души.

За мащабите на нашата икономика ние сме средна фирма, като за последните години сме платили над 3 млн. лв. данъци, в това число ДДС, корпоративен данък, осигуровки, мита, като ръста, който сме заплатили за последните 5 години е над 80%. И тенденцията е да продължаваме да се развиваме.

За някои тези суми може да не са толкова впечатляващи и дори нищожни, но за нас са достатъчно добър показател за стабилността и развитието на фирмата, както и за редовния ни принос в държавния и местен бюджет.

И сега се питам защо и как нашата 30-годишна борба за оцеляване и просперитет, което е най-естествения икономически ритъм – да работиш и плащаш данъци, беше съкрушена с лека ръка само за няколко часа, с няколко изречения от непроверена информация и едно тежко заклемяване за нечиста игра. Жалко е, и болно, и незаслужено.

Относно моята майка – сигурно ще прозвучи странно, но винаги е била изключително изискваща, взискателна и прецизна към нас в отношенията фирма – митница, отношения, които няма как да бъдат избегнати поради естеството на дейността на нашата фирма. През всичките години като началник на Митническо бюро Севлиево се е старала да запази неутралитет, но също така и да даде съвет и да предотврати грешки.

Що се отнася до опитите за недостойно завършване на нейния професионален път, искренно се надявам, че истината ще възтържествува. Независимо от всичко ние все още вярваме в безпристрастността и обективността на българската правосъдна система.

В този наистина труден за цялото ни семейство момент аз отправям цялата си подкрепа към своята майка.

В заключение искам да благодаря на огромната вълна от приятели, роднини, бизнес-партньори и служители, които въпреки всичката изляла се помия върху нас, продължават да ни вярват и подкрепят, най-вече защото ни познават.

 

 

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.