Търсене

Избирателната активност за община Севлиево към 17.30 ч. е 42,92%

Избирателната активност за община Севлиево към 17.30 ч. е 42,92%

13 376 от имащите право на глас в община Севлиево са гласували до 17.30 ч. Това прави близо 43% избирателна активност. За сравнение преди четири години на местните избори активността към 17.00 ч. е била същата, 43.19%. 

Избирателната секция в Абаджийското училище продължава да е с най-висока активност - 46.6% от избирателите по списък са гласували. 

От секциите по селата с най-голяма активност е секцията в Карамичевци, в която има само 21 избиратели по списък, 19 от тях вече са гласували. В с. Тумбалово процентът на гласували също е висок - от 67 по списък, 56 избиратели са гласували.

 Близо 60% е активността в с. Добромирка, 58.5% в с. Кормянско, 65% в с. Крамолин, 74% в с. Млечево, 70.1% в с. Горна Росица, 64% в с. Дамяново. 

Една жалба и три сигнала са подадени до момента в Общинската избирателна комисия. Жалбата е от Митко Гълъбов – упълномощен представител на партия "Движение за радикална промяна Българската пролет", в която се твърди, че не е гарантирана тайната на вота, тъй като в една от секциите в Севлиево бюлетината за кандидат-кметове е отворена по време на късането на отрязъка от члена на СИК. От избирателната комисия излязоха с решение, че жалбата е неоснователна.

Трите сигнала са от Никола Гърков - председател на инициативен комитет за издигане на Богомил Петков за кмет на община. В единия се твърди, че в с. Шумата две лица от ромски произход са влизали в  избирателната секция и упражнявали натиск върху гласуващите, разменяли се и банкноти в близост до секцията. От избирателната комисия са извършили проверка, въпросните лица не били открити в секцията.

С друг сигнал Никола Гърков посочва застъпник в с. Батошево, който демонстративно отбелязвал гласувалите в секцията, като упражнявал неразрешен контрол и предупреждавал влизащите в секцията, че ги записва. Проверката на място не е установила въпросното лице в секцията, се казва в решение на ОИК, след извършена на място проверка. 

С третия сигнал на Никола Гърков се съобщава за служител на Община Севлиево, който бил член на секционна комисия и като такъв излизал често навън и предупреждавал избирателите „Нали си знаете за кой да гласувате“. И този сигнал е заведен като неоснователен и оставен без уважение. 

Изборният ден приключва след час, в 20.00 ч. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!