Търсене

Изборите за кметове и общински съветници ще са на 29 октомври

Емилия Димитрова
Проекта за Изборен кодекс: електронно гласуване и избори в села

Президентът Румен Радев подписа Указ за насрочване на местните избори. Те ще са на 29 октомври т.г., а там, където ще има балотаж, той ще е на 5 ноември. 

Вчера от Централната избирателна комисия разпространиха съобщение, което касае изискването за уседналост на кандидатите за кметове и общински съветници.

В съобщението се подчертава, че в Изборния кодекс е налице изискване за уседналост като условие за упражняване на активното и пасивното избирателно право, а именно право да избират и да бъдат избирани за общински съветници и за кметове имат гражданите, които са „живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място“.

Това означава, че кандидатите, които са български граждани, трябва да имат адресна регистрация и по постоянен, и по настоящ адрес на територията на Република България, като поне единият от тях да е в населено място на територията на съответната община към дата шест месеца преди датата на произвеждане на изборите. 

Гражданите на друга държава, член на Европейския съюз, които са със статут на постоянно или продължително пребиваване в Република България, също могат да се кандидатират за кметове и общински съветники, но трябва да имат адрес на пребиваване (адресът, на който лицето е регистрирано при престоя си в Република България) в населено място на територията на съответната община към дата шест месеца преди датата на произвеждане на изборите.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.