Излезе от печат "Дан Колов - вечната легенда" на Нено Стойчев

По повод 125 години от реждението на Дан Колов, излезе от печат книгата “Дан Колов – вечната легенда”. неин автор е Нено Стойчев Николов, също борец, който в продължение на 50 години събира информация за българския колос.

Личността на Дан Колов „заразила“ Нено Стойчев още когато бил на 15, 16 години.

Тогава започнал да тренира борба, а в този спорт Дан Колов е магнит за младите

със сърце, споделя авторът. 

Изданието, което бе представено официално на пресконференция по повод годишнината от рождението на бореца, съдържа невиждани досега фотографии и разкази на хора, които са познавали лично Дан Колов. 

„Дан Колов е един наистина велик българин. Идеята на предстоящите събития е да го покажем не просто като велик спортист, а като родолюбец и истински патриот“, каза д-р Иванов по време на пресконференцията в София и подчерта, че днес много хора се наричат патриоти, но малко са тези като Дан Колов, които имат това право. На срещата с журналистите присъстваха още кметът на кметство Сенник Цветан Цонев, многократният шампион по борба, самбо, джудо и карате, треньор по бойно самбо и старши инструктор в специализирания отряд за борба с организираната престъпност Стоян Саладинов, олимпийският шампион по борба Валентин Райчев, президентът на Българската федерация по борба и световен шампион Христо Маринов и председателят на читалището в Сенник Иван Христов.

„Историята на неговия живот е една приказка, която трябва да бъде поднесена на децата по подходящ начин. Когато някой им говори с любов за този невероятен българин, когато им разкаже за неговия път – тръгнал пеш от едно село, обиколил целия свят и се върнал отново пеш в същото село, раздал цялото си богатство за хората – това е нещото, което искаме да достигне до широката аудитория и да се превърне в акцент, защото всички знаят за неговите спортни успехи, но малко знаят за човека Дан Колов“, каза още кметът на Севлиево. Той не пропусна да изкаже специална благодарност за оказаната подкрепа на Стоян Саладинов, който е и част от инициативния комитет за честванията.

Честванията на 125 години от рождението на Дан Колов започват тази събота, на 28 октомври, с панахида пред паметника му в центъра на село Сенник.

От 11:00 ч. в салона на Народното читалище “Климент Охридски – 1988” ще бъде открита фотоизложба и ще бъде представен документален филм, посветен на живота на “балканския лъв”. Присъстващите на събитието ще могат да наблюдават и демонстративни срещи по борба в чест на Дан Колов.

Честванията се организират от Община Севлиево, съвместно с кметството на село Сенник и НЧ “Климент Охридски – 1988”.

Всички желаещи да се включат в дарителската кампания за обновяване на експозицията в къщата-музей на Дан Колов в Сенник и за популяризиране на делото му, могат да го направят на дарителската сметка:

PIREUS BANK BULGARIA AD

SWIFT: PIRB BG SF – град Севлиево

BG64PIRB91701605980128

 

 

Петър Петров излезе на пистата във Франция с комоцио
Спорт
Отварят залите за спортуващи, но само за тренировки, без публика
Спорт
Зали за тенис и бойни спортове правят в Габрово по "Красива България"
Спорт
Единайсет медала донесоха плувците от турнира „Водно конче“
Спорт
Мач по шахмат с живи фигури изиграха в СУ „Васил Левски“
Спорт
Хакан Халми остава състезател на МСК Севлиево и през 2020 г.
Спорт
Клубът по самбо и джудо стана отборен първенец в турнир в Елена
Спорт
Много емоции в сините коридори за водните ни спасители
Спорт
Сребро и бронз за Севлиево от международния турнир „Гладиатор“
Спорт
Тази вечер награждават най-добрите спортисти на 2019 година
Спорт
Стоичков показва Златната топка в Габрово на 17 декември
Спорт
Най-добрите в спорта през 2019 г. станаха "Спортист на годината"
Спорт
Сенсей Тотев: Здравето на децата ни отива в канала
Спорт
Шест медала спечелиха плувците ветерани
Спорт
Осемдесет плувци се включиха в областна надпревара
Спорт
Сребърен и бронзов медал завоюваха джудистите в Панагюрище
Спорт