Търсене

Излизам на тези избори с чисто минало, чисто сърце и чисто лице

Излизам на тези избори с чисто минало, чисто сърце и чисто лице

Светла Георгиева - кандидат за кмет на община Севлиево, издигнат от коалиция "Ние, Гражданите"

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019

Коя е Светла Георгиева?

Севлиевка, омъжена, с един син, студент четвърта година „Право“ в София. Завършила съм висшето си оразование в Техническия университет в Габрово, и съм машинен инженер. Имам допълнителни квалификации „Педагогика“ и „Психология“. Работя от 1995 г. Живяхме пет години в Ивайловград, където съпругът ми беше разпределен като офицер в армията. През тези години работих като педагогически съветник в местната гимназия.

През 2000 г., след разформироване на поделението, се завърнахме в Севлиево. Започнах работа в завод Оригинал“ като инженер. Бях конструктор на джанти за автобуси, камиони и коли.

Много мъжка работа

Но това не ми попречи да бъда силно продуктивна. За шест месеца имам проектирани шест различни пресформи, докато стари инженери за цяла година по четири.

Кога се разделихте с „Оригинал“?

През януари 2001 г. започнах работа в Завода за керамика на „Идеал Стандарт-Видима“ в отдел „Човешки ресурси“. От 2004 г. работя и за двата завода на компанията в Севлиево. Член съм на Европейския работническия съвет в компанията вече втори мандат. Председател съм на Училищното настоятелство в Севлиево трети мандат.

Какво Ви накара да се кандидатирате за кмет на Севлиево и кое Ви провокира за това предизвикателство?

Получи се съвсем естествено. В резултат на всички дейности като работа по организацията и провеждането на поредица обществени инициативи - битки за отстояване на интересите на гражданите на Севлиево заедно със сдружението „Граждани за Севлиево“. Всички ние искаме промяна за Севлиево и това е водещият ни мотив да излезем на тези избори с кандидати за общински съветници и кмет на община.

Имате ли качества за кмет?

Вярвам, че да. Упорита съм, вярвам в това, което правя, организирана съм, мога да сформирам екип, който да ме следва и не на последно място, аз съм перфекционист в това, което върша. Искам всичко да се случва от начало до край по най-добрия начин и в уговорения срок. Не приемам „не може да стане“ и категорично не съм съгласна, че дадено обстоятелство може да бъде причина да не се довърши нещо започнато. Такава съм и изисквам същото от хората около себе си.

Вероятно вече имате набелязани приоритети не само за времето на предизборната кампания, но и в по-нататъшната си работа. Ако станете кмет, какви са първите три неща, които ще направите?

Ние, в „Граждани за Севлиево“, си обещахме, че в предизборната кампания няма да казваме „Обещавам“. Ще работим това, което сме захванали, защото смятаме, че няма невъзможни неща. При нас в сдружението идват хора с различни проблеми – някои на пръв поглед дребни, други - по-сериозни. На всеки от тях трябва да се обърне внимание, защото аз така разбирам местното управление – да си отворен към гражданите, да чуваш хората, да работиш за тях и техните нужди, независимо дали става дума за дупка пред къщата на някого, за липса на улично осветление или ако щете, личен проблем като невъзможност да изпрати детето си на училище. Като се започне от малките неща, които всъщност са големи, защото засягат качеството на живот на хората, и се стигне до по-сериозните, като решаване на проблема с водоснабдяването, особено в населените места, в които хората са без вода дни наред, инфраструктурни проблеми на града, прозрачност при възлагането на обществените поръчки, строг финансов контрол, повече пари за селата от общината, които през последните години са сякаш забравени от управляващите.

Проблемът с водоснабдяването определено е дъвка в устата на всички кандидати за властта.

Това действително е най-големият проблем на Севлиево. Вярно е, че се започна работа в тази посока с подмяната на част от довеждащия водопровод от Априлци към с. Стоките, но искам да припомня, че работата започна едва, след като ние, от „Граждани за Севлиево“, организирахме подписка, събрахме 10 хиляди подписа за по-малко от месец и я внесохме в институциите. Ние организирахме и протестите на главния път София – Варна. Важна роля изиграха и срещите на Боян Ботев с представители на държавните институции. Трябва да се отбележи и другият проблем, който е свързан с безводието и за което управляващите са пряко отговорни – това е безконтролната сеч във вододайните зони.

Обещавате ли решаване на проблемите в тези области

Сигурна съм, че всички кандидати на тези избори имат идеи, които да реализират и уважавам както личността на всеки от тях, така и техните идеи. Но ние, в „Граждани за Севлиево“, си обещахме, че в предизборната кампания няма да казваме „Обещавам“. Ще работим това, което сме захванали, защото смятаме че няма невъзможни неща.

Ще отворим вратите на всички нива в общинската администрация, за да могат гражданите директно да общуват със служителите, да поставят от първо лице проблемите си, тези проблеми да се обсъждат на различнте управленски нива, за да се решават в крайна сметка. Това искам аз – отвореност, прозрачност, съпричастност и човечност на местното управление.

Защо Севлиево би спечелил, ако гражданите му изберат надпартиен кмет, каквато сте Вие?

Защото надпартиен кмет ще обедини хората за общи каузи и няма да се влияе от това, което му диктуват партийните централи.

При това положение как бихте работила с правителство на ГЕРБ?

Подобен въпрос ми зададоха граждани по време на отворената среща на „Граждани за Севлиево“. Попитаха ме бих ли се конфронтирала с централна държавна власт. Когато става въпрос за отстояване на граждански каузи, за наболели и критични проблеми на гражданите от общината, ще отстоявам с цената на всичко интересите на севлиевци. Няма да щадя сили, време, енергия, ентусиазъм, не само мои, но и на моя екип, защото аз разчитам изключително на бъдещия управленски екип на Общината, тъй като не съм специалист във всички области.

На какакъв екип разчитате?

Професионалисти в своята област, експерти, но и хора, които умеят да изслушват, добронамерени личности, които не се състезават помежду си, а работят в името на обществения интерес.

Бихте ли направили чистка в общинската администрация

Интересен въпрос, защото аз съм експерт в сферата на подбор на персонала повече от 19 години. Със сигурност екипът, с който бих продължила да работя, ще трябва да отговаря на критериите за заемане на определената позиция. Трябват хора професионалисти, експерти, знаещи, отдадени на Севлиево.

Боян Ботев къде стои в бъдещите Ви планове, тъй като неговата организация застана зад Вашата кандидатура?

Боян Ботев е първият човек, който повярва, че съм личност, която умее да носи отговорност. Той видя в мен качествата, които притежавам, и куража да работя за обществени каузи. Той е един от хората, които ми дават увереност и кураж да вляза в една битка, която не е предсказуема, вероятно ще бъде трудна, вероятно ще има удари под кръста, но ние с него сме добър тандем и аз се чувствам сигурна и уверена, че с него и гражданите от сдружението, ще излезем достойно от тези избори, без значение от резултата.

Как реагираха хората от най-близкото Ви обкръжение при оповестяването на кандидатурата Ви?

Семейството ми ме подкрепя. И съпругът ми, и сина ми, и родителите и най-близките ми хора. Те ме познават като ентусиазиран и амбициозен човек, като отговорна личност, която знае какво иска и докрай търси начини и възможности да го постигне. Подкрепят ме, обгрижват ме, за да не падна духом, защото за всички ни е ясно, че борбата няма да е лесна. Аз излизам на тези избори чиста – с чисто минало, с чисто сърце и с чисто лице.

Това, че сте жена помага или пречи.? Севлиево не е имал жена кмет.

Доста градове в България вече няколко мандата имат жени кметове. Като примери бих дала София, Казанлък, Габрово – все градове, които днешните управляващи сочат за успешни.

Каква равносметка бихте си направили като част от Общинския съвет на Севлиево?

Четири години съм част от този Общински съвет и не предадох интересите на севлиевци. Работих за спасяване от приватизация на общинския дял в „Севлиевогаз“. Също така позицията ми относно преминаването на ВиК „Бяла“ под външен контрол беше „против“, но с гласовете на управляващите това все пак се случи. Оставам на мнение, че Севлиево загуби от това решение.

Какви лица да очакваме в листата за общински съветници на „Ние, гражданите“?

С различни професии и умения, с различен социален статус. Ще има икономисти, учители, културни деятели, медицински работници, психолози, хора, заети в производствената сфера, млади и амбициозни хора, които искат да се развиват в Севлиево и да работят за града и общината.

Бездомните кучета проблем ли са?

Да. Имаме заложено в програмата безплатна кастрация на лични и улични кучета.

Как ще работите с жителите на селата?

С постоянни срещи, като лично аз ще ходя при тях. Те трябва да ме познават, да знаят коя съм, да ми споделят болки и проблеми и с моя екип да работим да решаването им.

Как ще общувате с гражданите на Севлиево, предвиждате ли повече време за приемни с тях?

Не съм мислила за това, но и не се налага, защото аз възнамерявам да ходя пеш на работа. Вървя по улиците, срещам хората, те ми казват какво има. Това е, мисля, най-добрият начин да си близо до хората. Хората ме познават, защото ходя по улиците. Така ще и занапред.

Как ще финансирате предизборната си кампания?

От лични средства и дарения.

Каква кампания ще водите?

Изцяло позитивна. Ще работя с факти.

Остава ли в сила ангажимента, който Боян Ботев пое, че съветниците, избрани с листата на „Ние, гражданите“, няма да получават заплати?

Задължително. Заложен е в нашата платформа.

Не е ли популистко?

Ще го направим. Имаме разчети колко средства биха се отделили и сме решени тези пари да отиват за благотворителни каузи или подпомагане на наши деца в различни сфери – занимаващи се с наука, от областта на изкуствата, спортисти. А защо не и болно дете или семейство в затруднение. Когато има пари, има къде да бъдат дадени в името на доброто.

Как бихте работила с Общински свет, в който нямате мнозинство? Не е ли най-големия кошмар на един кмет да няма подкрепа в Общинския съвет?

Общинските съветници, независимо от тяхната партийна принадлежност, са длъжни да гласуват по съвест. Необходимо е всички гласувания да бъдат по-добре огласявани, а не да минават тихомълком и да остават скрити от обществеността. Мисля, че тези, които излязат на тези избори, са наясно, че търпението на хората е на ръба и действително е време да започнем да работим в интерес на гражданите.

Интервюто е предоставено от предизборния щаб на коалиция "Ние, гражданите"

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.