Търсене

Изложба на открито за 200 г. от рождението на д-р Никола Василиади откри Националният музей на образованието

Изложба на открито за 200 г. от рождението на д-р Никола Василиади откри Националният музей на образованието

Ден след началото на учебната година в центъра на Габрово беше открита нова външна експозиция „200 г. от рождението на д-р Никола Василиади – благодетел на техническото образование в Габрово”.

Тя е реализирана от Националния музей на образованието с финансовата подкрепа на Община Габрово по програма „Култура 2022“.

Изложбата представя живота и делото на д-р Никола Василиади – български лекар, общественик и дарител. Тя проследява етапите в развитието на Професионалната техническа гимназия в Габрово, която е създадена според завета на д-р Василиади и повече от 125 години е значима част от историята на града.

Воден от идеята за модерно българско образование, възрожденецът с габровски корени оставя трайни следи както в местната, така и в националната история. Дарява средства на Габровското училище, за изграждането на църквата и българското училище Св. Св. Кирил и Методий” в Букурещ, завещава имущество за повече от 30 000 лв., след продажбата на което се създава политехническо училище в Габрово.

Д-р Никола Василиади заема достойно място в Златната книга на дарителите на българското образование наред с имената на Васил Априлов, Николай Палаузов, Евлоги и Христо Георгиеви.

Изображение - 11230  

С настоящата изложба екипът на музея надгражда проекта за външна експозиция „Габрово – център на знание и просвета“, реализиран по Програма Култура на Общината Габрово през 2019 г.

Директорът на НМО Любка Тинчева откри изложбата с пожеланието тя да засили интереса към миналото и просветните традиции, да информира за добрия пример на дарителството и да привлече нови публики и партньори на музея.

На официалното откриване присъстваха кметът на Община Габрово Таня Христова, заместник-кметът Невена Минева, представители на областна администрация, началникът на Регионално управление на образованието Георги Маринов, представители на културни институти и учебни заведения, граждани.

Изложбата може да бъде видяна до края на месец ноември.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!