Търсене

Изложбата на "Хелиос" - силно усещане за мило, родно, познато

Изложбата на "Хелиос" - силно усещане за мило, родно,

Васко Василев откри изложбата на "Хелос" АД, Костадин Костадинов обеща, че ще продължи да организира пленери, снимка: "Севлиево онлайн"

Пленерите на "Хелиос" събра в изложба Костадин Костадинов, собственикът на фирма "Хелиос". В четири от залите на галерия "Асен и Илия Пейкови" от снощи могат да се видят повече от седемдесет творби на български художници, голяма част от тях от групата на севлиевските творци. Това, което обединява платната е духът на българското. Стари къщи, чиито дървени греди пукат през погледа на зрителя, тучни поляни, които ухаят чрез цветовете, уловени от художника, българки в родни носии, чанове, чийто звън само за мълко е заглъхнал, докато зрителят се наслаждава на платното...

Изображение - 2370

Платната със стари български къщи създават неповторим дух на цялата колекция, снимка: "Севлиево онлайн"

Това е изложбата на "Хелиос" - много българска, много цветна, дълбоко вълнуваща с усещането за родно, мило, познато. 

Изображение - 2371

Картина ли? Та те чановете звънят през платното, снимка: "Севлиево онлайн"

Платната са резултат от пет пленера, проведени в пет последователни години - от 2013 г. до 2018 г. Всички пленери са тематични - "Хоталич", "Старите български къщи", "Севлиево", тази година художниците рисуваха "Под знака на "Хелиос" - това бе темата на пленер-2018, юбилеен за Костадинов. 

Изображение - 2372

 

Началото преди пет години бе по-скоро емоция. Костадинов и известен сред познати и приятели с желанието си да подкрепя изкуството. В офиса му има цели купища с благодарствени писма и адреси от творци, формации и групи, на които е дарявал средства. А преди пет години в началото на лятото решава да даде "подслон" на група художници, които да рисуват в размките на първия пленер "Хелиос". Изкуството е заразително, доказва го и страстта, с която Костадинов организира следващите пленери. И тъй като се събраха много кратини, редно беше да ги покаже на повече хора. А в залите на градската галерия всички те добиха ново излъчване и въздействие. 

Каквото повече да се каже за тази изложба. Позволявам си пристрастие - прекрасна е.

автор: Емилия Димитрова

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.