Изненада: Д-р Цеков сам дойде в пленарна зала

Какво се случва в болницата в Севлиево, питат от години граждани, съветници и журналисти. И от години тази информация остава неизказана, събрана в годишния финансов отчет, който се представя пред общинския съвет като рутинна процедура. От този отчет обаче освен колонки с цифри,  отчитащи загуба, не може много да се разбере. В последните три, четири години в Севлиево свикнахме, че не ни казват какво става с болницата и спряхме да питаме. Затова днес, когато временно изпълняващият от 2015 г. длъжността управител д-р Пламен Цеков сам дойде в пленарна зала, седна до кмета и застана пред микрофона, обявявайки, че иска да разкрие състоянието на лечебното заведение, предизвика по-скоро учудване, отколкото задоволство, че най-после финансовите книжа на общинската МБАЛ ще бъдат осветлени. Не било писано обаче да сме съвсем наясно.

Защото д-р Цеков се престара. В желанието си да е в крак с технологиите и техните възможности, той показа презентация от няколко слайда с графики и други два със ситно и нагъсто изписани таблици, от които малко се видя и малко се разбра.

Добре че управителят цитира някои цифри, за да стане ясно, че оздравителната програма на д-р Младен Пенчев, разработена през 2013 г., вече дава резултат. /б.ред. д-р Цеков обясни, че работи по програмата на предшественика си/.

Затова всички цифри, представени днес, бяха сравнявани с 2013 г., когато, според д-р Цеков, болницата е изоставала с 10 години, а през 2017 г., ако не били парите, похарчени за адвокати, за да я защитават от кредитори, е щяла да излезе на печалба. /б.ред. 70 хил. лв. е загубата за 2017 г., 80 хил. лв. са изплатени за адвокатски хонорари и съдебни такси/.

По-долу представям данните, които днес изнесе д-р Цеков, „свалени“ от обясненията му към показаната презентация.

Близо три пъти се е увеличил Фонд Работна заплата – от 1.6 млн. лв. през 2013 г. на 3.3 млн. лв. през 2017 г. Прагът в заплатите на медицинските сестри е 680 лв., на минимална заплата са шофьорите и санитарите, при лекарите заплатите са по-високи. Заведението няма задължения към НАП от 2016 г.

Проблем, който е в сила за цялата страна, е недостигът на медицински сестри. За да започнат да го преодоляват от управата на заведението дават стипендии на пет студентки, които карат летни стажове в болницата и имат ангажимент след дипломирането си да започнат работа в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“.

За пет години два пъти са се увеличили приходите от Здравноосигурителната каса – при 2.15 млн. лв. през 2012 г., близо 4.9 млн. лв. са влезли в сметките на дружеството през 2017 г.  

Намаляват и разходите, както и просрочените задължения, като най-голям дял сред неразплатените фактури са тези към фармацевтични фирми. Заради лечението на по-сложни заболявания, което се предлага в болницата, нараства и делът на разходите за лекарства и медикаменти.

Въпреки това загубата за общинската болница на Севлиево е факт, макар и да намалява, обясни нейният управител. Пикът й е бил през 2016 г., когато заведението е отчело загуба от 463 хил. лв. , срещу 150 хил. лв. през миналата година, за която болницата има да получава 400 хил. лв. от Здравната каса.  

1.4 млн. лв. са задълженията на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ към 31 декември 2017 г., отговори д-р Цеков на въпрос от залата. Ако тази цифра се съпостави с отговор на здравния министър Кирил Анананиев относно състоянието на лечебното заведение в Севлиево, отправен му от народния представител Кристина Сидорова, 1.5 млн. лв. са натрупаните дългове на болницата към 31 декември 2017 г., 1.4 млн. лв. от тях са просрочени. Задълженията са с около 300 хил. лв. по-малко спрямо 2016 г., което министър Анананиев сочи като положителна тенденция. Данните на министъра са от Националния център за обществено здраве и анализи, обясни в отговора си той.

А що се отнася до разплащане на просрочените фактури, за част от тях е постигнато разсрочване, за друга има компромисни варианти, каза д-р Пламен Цеков. 

автор: Емилия Димитрова

Записват за прегледи при д-р Мишев, съдов хирург, за 26 юли 2019 г.
Здраве
Д-р Ангелов, офталмолог, преглежда всеки петък от 14.00 ч.
Здраве
Да ръководиш болница на ръба на фалит се оказва доходно
Здраве
Глобиха севлиевската болница заради неизплатени заплати
Здраве
Д-р Димитров - специалист УНГ, преглежда на две дати през юни
Здраве
ДКЦ „Севлиево Медика“ представя двама от своите специалисти
Здраве
Севлиевската болница заделя пари за обучение на медицински сестри
Здраве
Джипитата на „Акта Мед“ се местят в поликлиниката
Здраве
Пулмологът д-р Станчев преглежда на 3 юли т.г. в Севлиево
Здраве
Нов специалист в "Медицински център-1" - ревматолог
Здраве
Записват за прегледи при д-р Явор Малинов за 5 юли т.г.
Здраве
Д-р Димитър Диков ще преглежда в Севлиево на 28 юни 2019 г.
Здраве
Нови процедури в ДКЦ "Севлиево Медика"
Здраве
Манолова към Ананиев: Аз получавам заплата, за да Ви преча
Здраве
ДКЦ „Севлиево Медика“: Продължаваме да работим както досега
Здраве
Нови дати за преглед при д-р Димитров - УНГ, през юли
Здраве