Изненада: Д-р Цеков сам дойде в пленарна зала

Какво се случва в болницата в Севлиево, питат от години граждани, съветници и журналисти. И от години тази информация остава неизказана, събрана в годишния финансов отчет, който се представя пред общинския съвет като рутинна процедура. От този отчет обаче освен колонки с цифри,  отчитащи загуба, не може много да се разбере. В последните три, четири години в Севлиево свикнахме, че не ни казват какво става с болницата и спряхме да питаме. Затова днес, когато временно изпълняващият от 2015 г. длъжността управител д-р Пламен Цеков сам дойде в пленарна зала, седна до кмета и застана пред микрофона, обявявайки, че иска да разкрие състоянието на лечебното заведение, предизвика по-скоро учудване, отколкото задоволство, че най-после финансовите книжа на общинската МБАЛ ще бъдат осветлени. Не било писано обаче да сме съвсем наясно.

Защото д-р Цеков се престара. В желанието си да е в крак с технологиите и техните възможности, той показа презентация от няколко слайда с графики и други два със ситно и нагъсто изписани таблици, от които малко се видя и малко се разбра.

Добре че управителят цитира някои цифри, за да стане ясно, че оздравителната програма на д-р Младен Пенчев, разработена през 2013 г., вече дава резултат. /б.ред. д-р Цеков обясни, че работи по програмата на предшественика си/.

Затова всички цифри, представени днес, бяха сравнявани с 2013 г., когато, според д-р Цеков, болницата е изоставала с 10 години, а през 2017 г., ако не били парите, похарчени за адвокати, за да я защитават от кредитори, е щяла да излезе на печалба. /б.ред. 70 хил. лв. е загубата за 2017 г., 80 хил. лв. са изплатени за адвокатски хонорари и съдебни такси/.

По-долу представям данните, които днес изнесе д-р Цеков, „свалени“ от обясненията му към показаната презентация.

Близо три пъти се е увеличил Фонд Работна заплата – от 1.6 млн. лв. през 2013 г. на 3.3 млн. лв. през 2017 г. Прагът в заплатите на медицинските сестри е 680 лв., на минимална заплата са шофьорите и санитарите, при лекарите заплатите са по-високи. Заведението няма задължения към НАП от 2016 г.

Проблем, който е в сила за цялата страна, е недостигът на медицински сестри. За да започнат да го преодоляват от управата на заведението дават стипендии на пет студентки, които карат летни стажове в болницата и имат ангажимент след дипломирането си да започнат работа в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“.

За пет години два пъти са се увеличили приходите от Здравноосигурителната каса – при 2.15 млн. лв. през 2012 г., близо 4.9 млн. лв. са влезли в сметките на дружеството през 2017 г.  

Намаляват и разходите, както и просрочените задължения, като най-голям дял сред неразплатените фактури са тези към фармацевтични фирми. Заради лечението на по-сложни заболявания, което се предлага в болницата, нараства и делът на разходите за лекарства и медикаменти.

Въпреки това загубата за общинската болница на Севлиево е факт, макар и да намалява, обясни нейният управител. Пикът й е бил през 2016 г., когато заведението е отчело загуба от 463 хил. лв. , срещу 150 хил. лв. през миналата година, за която болницата има да получава 400 хил. лв. от Здравната каса.  

1.4 млн. лв. са задълженията на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ към 31 декември 2017 г., отговори д-р Цеков на въпрос от залата. Ако тази цифра се съпостави с отговор на здравния министър Кирил Анананиев относно състоянието на лечебното заведение в Севлиево, отправен му от народния представител Кристина Сидорова, 1.5 млн. лв. са натрупаните дългове на болницата към 31 декември 2017 г., 1.4 млн. лв. от тях са просрочени. Задълженията са с около 300 хил. лв. по-малко спрямо 2016 г., което министър Анананиев сочи като положителна тенденция. Данните на министъра са от Националния център за обществено здраве и анализи, обясни в отговора си той.

А що се отнася до разплащане на просрочените фактури, за част от тях е постигнато разсрочване, за друга има компромисни варианти, каза д-р Пламен Цеков. 

автор: Емилия Димитрова

Започна записване за преглед при д-р Пейо Мишев
Здраве
Роди се седмо бебе, с подкрепа на програмата за инвитро
Здраве
Нов специалист от ноември в "Медицински център-1" - д-р Стаматова
Здраве
Д-р Пейо Мишев от УБ "Лозенец" преглежда на 20 декември
Здраве
Безплатно измерване на кръвната захар за севлиевци на 16 ноември
Здраве
Нова дата за преглед при д-р Надежда Стаматова
Здраве
Д-р Диков отменя прегледите на 30 ноември т.г.
Здраве
Кога ще преглеждат специалистите на "Медицински център-1" през ноември
Здраве
Нов специалист в "Медицински център-1" - д-р Явор Малинов
Здраве
Ново: неотложна медицинска помощ в "Медицински център-1"
Здраве
24 октомври - Световен ден на борбата с полиомиелита
Здраве
Първите положителни проби за грип са факт
Здраве
Проект на д-р Петко Карагьозов и екип - най-добър на конгрес по гастроентерология
Здраве
На 18 декември д-р Красимир Георгиев преглежда в Севлиево
Здраве
На две дати преглежда през ноември в Севлиево д-р Бонка Попова
Здраве
Хематологичното заболяване наподобява настинка
Здраве