Изпей "обичам те" на български: тази вечер, на площада

Тази вечер Севлиево се присъединява към националната кампания "Изпей "обичам те" на български" - с голям концерт на площада, който започва в 20.00 часа и е с участието на инициатора на кампанията - група "Хоризонт" и приятели от Севлиево: вокална група „Up stream voices, рок група “No LimiTT”, Мери от “Mary Boys Band”, вокална група „Децата на Севлиево”, музикална певческа школа при ЦПЛР – Детски комплекс, детска фолклорна група при НЧ”Развитие-1870”.

"Стартирахме тази кампания по две причини: едната е призив за повече българска музика в българския ефир. Защото повечето музиканти смятат, че не се излъчва достатъчно българска музика. Всички знаем, че има радиостанции, които като слушаш, оставаш с впечатлението, че не излъчват от България, а някъде от зад океана. И това се превърна в тенденция, която с нищо не допринася за българската музика. Като втора точка е запазването на естетиката в текстовете на българската песен. Наше мнение е, че съвременната българска музика не във всички песни проповядва естетика, която влияе добре на подрастващите", каза днес пред местни медии вокалът на "Хоризонт" Валери Славчев.

Всички музиканти от групата дойдоха за среща с журналистите. Редом до тях бе и Моника Костадинова - "Връзки с обществеността" в "Идеал Стандарт-Видима" - фирмата-спонсор на концерта тази вечер, която от името на компанията заяви, че застава зад инициативата да звучи повече български език в родните ни песни и се излъчват повече песни на български в родния ефир. 

"Има градове, в които не можем да намерим групи или музиканти, които пеят на български, за да участват в концертите ни", каза още Валери Славчев, с което провокира репортерът на "Севлиево онлайн" да се намеси: "Не е ли странно, че водим този разговор в навечерието на 24 май?". 

Какви са причините да не се излъчват български песни в българските радиа и телевизии, попитах Славчев. Оказа се, че в музкалните среди корупцията не е непозната. Разпределението на малки права в "Музикаутор" от 5-6 млн. лв. на година, от които в България остават около 16%, е сериозен мотив за звученето на чуждоезикови песни. Останалата част от сумата за авторските права отива в хората, представляващи западните изпълнители. Те получават сериозно възнаграждение и имат своите лобита в централните медии.  

Музикантите от "Хоризонт", които казват, че са тръгнали на една "сладка война" за български език в песните ни, вече са направили първи стъпки към създаването на сдружение в техните среди, което да инициира законодателни промени в подкрепа звученето на български език в българските медии. Но не отричат, че нямат лоби, което да им даде сигурност, че могат да разчитат на промени в законодателството. "Ще бъде много трудно, защото хората със сладките парични интереси имат лобита навсякъде, но има държави, които са го направили", каза Славчев. И цитира Словакия, Франция. Има и държави, където няма такъв закон, "но има вътрешно усещане за справедливост", каза той и добави: "При нас, щом няма такова усещане, нещата трябва да станат със закон". 

"Идеал Стандарт-Видима" подкрепя националната кампания, защото в същността й е градивното.  А като компания, в която работят хиляди хора, това е важно за нас. Затова решихме да подкрепим присъствието на Мери от " “Mary Boys Band”, но и показваме човешкото лице на нашата подкрепа - искаме да даряваме красота и да помагаме за любовта между хората, добави Моника Костадинова.

Ако и вие смятате, че българският език трябва да се лее по-често от българския ефир, елате тази вечер на площад "Свобода" и нека заедно изпеем "обичам те" на български.  

написано от: Емилия Димитрова

 

Алфидин Ахмедов е новият директор на Кукления театър в Габрово
Култура
Фотографът Анета Мирчева представя изложбата "Илюзия и реалност"
Култура
Градската галерия представя Христо Илев по случай 100 г. от рождението му
Култура
Данаил Лалев получи почетна грамота на Министерството на културата
Култура
9000 лв. събра Ротари клуб в Севлиево за ремонт на читалищния салон
Култура
Кът за поезия в парк "Черничките", идеята е на Интеракт клуб
Култура
С изложба "Изкуството е заразно" галерия "Видима" отваря за посетители
Култура
Студентските рисувани керамични изделия за баня вече са подредени в изложба
Култура
Градската галерия открива първата си следпандемична изложба
Култура
Когато децата рисуват, изкуството става заразно
Култура
Спорт, култура и изкуство в Севлиево са разрешени от 14 май
Култура
Историческият музей днес показва изложба на открито
Култура
Изпълнение на трио "Звън" стана песен на седмицата във фолклорна класация
Култура
100 години от рождението на Валери Петров с монолог на Лилия Маравиля
Култура
"Джинс" снима филм за Валди Тотев в Музея на образованието
Култура
Галерия "Видима" представя "Фрагменти" на Цветан Казанджиев
Култура