Търсене

Изпреварване в забраненото - как един видеоклип на пътя доведе до санкциониране на рисков водач

Севлиево онлайн
Изпреварване в забраненото - как един видеоклип на пътя доведе до санкциониране на рисков водач

Скрийншот от видео във фейсбук

Клип, заснет на 13 август т.г. на пътя Севлиево - Габрово, малко преди разклона за с. Враниловци, и публикуван в една от габровските социални мрежи, показва рисково изпреварване от кола с надписи на един от мобилните оператори.

На водача зад волана на фирмения автомобил най-вероятно би се разминало наказание, ако авторът на клипа не бе достатъчно отговорен и три дни след случката не подаде сигнал в полицията. Тази му активност доведе и до назначаване на проверка и разкриване на извършителя.  

Видеото може да бъде видяно тук

Авторът на видеото е предоставил записа на контролните органи. Служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Габрово предприемат незабавни мерки по установяване на водача, извършил нарушението. В хода на проверката се установява, че той е на 38 години, от Габрово, управлява автомобил „Дачия“. Проверката установява още, че водачът не е съобразил с пътен знак В-24 (забранено изпреварването) и пътната маркировка, също забраняваща изпреварването в този участък, и е предприел маневра изпреварване на движещия се пред него товарен автомобил. След това е навлязъл в лентата за насрещно движение, с което принудил движещия се насреща лек автомобил да се отклони вдясно по посоката на движението си, за да предотврати челен сблъсък.

С действията си 38-годишният мъж е създал непосредствена опасност за възникване на тежко пътнотранспортно произшествие. На водача е съставен акт за установяване на административно нарушение, информират от пресцентъра на областната дирекция на МВР в Габрово. Оттам призовават водачите, станали свидетели на подобни рискови и неправомерни действия на пътя, да подават сигнали в полицията, защото само при наличие на сигнал, органите на реда могат да предприемат действия за санкциониране на некоректните водачи. 

Още един пример за това е друг сигнал, от 7 юли т.г. , когато в ОДМВР Габрово е получен сигнал за рисково шофиране в района на бул. “Могильов“ в Габрово. Към сигнала е предоставен и материал от видеорегистратор. В резултат на предприетите мерки е установено, че 21-годишна жена, управлявайки лек автомобил “Фолксваген Голф“ по бул. „Могильов“, при преминаване от дясна пътна лента в лява, не е пропуснала движещия се лек автомобил „Киа“, като по този начин е принудила водача да навлезе в лентата за насрещно движение и е създала реална предпоставка за пътнотранспортно произшествие. На 21-годишната жена е съставен акт за установяване на административно нарушение.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.