Извънредна сесия заради водата искат от две страни

Да се свика извънредна сесия на Общинския съвет заради проблема с водата, са поискали общински съветници с искане, заведено в община Севлиево на 21 декември. За искането sevlievo-online.com научи тази сутрин, когато общинските съветници получиха имейли за извънредно заседание, насрочено на 29 декември от 16.30 часа. Информация за дневен ред, предложения, които да се гласуват, както и имената на съветниците, свикали заседанието, липсва.

Днес следобед друга група съветници внесоха същото искане, за извънредно заседание, но с конкретно предложение за дневен ред в две точки: обсъждане на проблемите около продължаващия воден режим в общината, след изслушване на управителя на „Бяла“ ЕООД инж. Кристиян Даскалов за състоянието на ВиК-мрежата и съоръженията, предвид отрицателните температури и честото спиране на водата в града и селата, и втора точка: възлагане на кмета на община Севлиево да обяви бедствено положение с оглед реалната опасност за увреждане здравето на жителите на общината и нанасяне значителни вреди на кономиката.

Под внесеното днес искане за извънредна сесия са се подписали Николина Николова, Силвия Стойнова, Йордан Стойков, Светла Георгиева, Христо Христов, д-р Огнян Пешков, д-р Сюзан Садъкова, инж. Росен Цветков, Кенан Ашиков и Ердоан Узунов.

От наши източници разбрахме, че идеята за свикване на извънредно заседание на ОбС е от вчера сутринта, когато десет съветници, колкото са необходими за община Севлиево според Закона за местно самоуправление и местна администрация, са постигнали съгласие да свикат колегите си, за да обсъдят тежката ситуация с безводието в общината. Как тогава часове преди внасяне на това искане, в деловодството на Общината бе заведено същото, но от друга група съветници, основно от управляващата партия ГЕРБ? По всяка вероятност някой, с когото е говорено да подкрепи искането, е споделил с останали свои колеги че се готви извънредна сесия, а те, за да изпреварят останалите, които са представители на три политически сили, но без човек от ГЕРБ, са внесли първи искането си вчера. Само че заради бързината, не са имали време да напишат предварителен дневен ред, нито предложение за решение. Въпросът едва ли щеше да е важен, ако не бе съмнението, че тежката ситуация с безводието се използва за извличане на политически дивиденти. 

Така става ясно, че извънредна сесия между Коледа и Нова година ще има, и на нея ще се обсъжда проблема с водата. А дали е за добро това, че съветниците се надпреварват кой първи да внесе искането за сесията, за хората, които с месеци стоят без вода, едва ли е толкова важно.    

Без вода в с. Кръвеник и три махали заради ремонта по водопровода
Общество
МОСВ прехвърли на кметове проект с половината от бюджета му
Общество
348 лева ще е линията на бедност през 2019 г.
Общество
Във вододайните зони на област Габрово има 519 сечища
Общество
Улици в Севлиево без вода на 8 август т. г.
Общество
Още 4 млн. лв. отпусна държавата за водопровода на Севлиево
Общество
Къща пламна и човек пострада заради неизправна газова бутилка
Общество
Обучение по финансова грамотност организира Библиотеката
Общество
ОД "Русофили" канят на събор край язовир "Копринка"
Общество
Севлиево, Дряново и Сухиндол изграждат инсталации за компостиране
Общество
Шест щъркела са спасени от РИОСВ В. Търново през август
Общество
960 нарушения на пътя за седмица в габровска област
Общество
Как да подадете напълно анонимен сигнал до екипа на „За истината“
Общество
Разходите на българите растат през второто тримесечие
Общество
Осем нарушители за два часа в с. Кормянско
Общество
Дадийска не показа какво мислят хората за социалния патронаж
Общество