Извънредна сесия заради водата искат от две страни

Да се свика извънредна сесия на Общинския съвет заради проблема с водата, са поискали общински съветници с искане, заведено в община Севлиево на 21 декември. За искането sevlievo-online.com научи тази сутрин, когато общинските съветници получиха имейли за извънредно заседание, насрочено на 29 декември от 16.30 часа. Информация за дневен ред, предложения, които да се гласуват, както и имената на съветниците, свикали заседанието, липсва.

Днес следобед друга група съветници внесоха същото искане, за извънредно заседание, но с конкретно предложение за дневен ред в две точки: обсъждане на проблемите около продължаващия воден режим в общината, след изслушване на управителя на „Бяла“ ЕООД инж. Кристиян Даскалов за състоянието на ВиК-мрежата и съоръженията, предвид отрицателните температури и честото спиране на водата в града и селата, и втора точка: възлагане на кмета на община Севлиево да обяви бедствено положение с оглед реалната опасност за увреждане здравето на жителите на общината и нанасяне значителни вреди на кономиката.

Под внесеното днес искане за извънредна сесия са се подписали Николина Николова, Силвия Стойнова, Йордан Стойков, Светла Георгиева, Христо Христов, д-р Огнян Пешков, д-р Сюзан Садъкова, инж. Росен Цветков, Кенан Ашиков и Ердоан Узунов.

От наши източници разбрахме, че идеята за свикване на извънредно заседание на ОбС е от вчера сутринта, когато десет съветници, колкото са необходими за община Севлиево според Закона за местно самоуправление и местна администрация, са постигнали съгласие да свикат колегите си, за да обсъдят тежката ситуация с безводието в общината. Как тогава часове преди внасяне на това искане, в деловодството на Общината бе заведено същото, но от друга група съветници, основно от управляващата партия ГЕРБ? По всяка вероятност някой, с когото е говорено да подкрепи искането, е споделил с останали свои колеги че се готви извънредна сесия, а те, за да изпреварят останалите, които са представители на три политически сили, но без човек от ГЕРБ, са внесли първи искането си вчера. Само че заради бързината, не са имали време да напишат предварителен дневен ред, нито предложение за решение. Въпросът едва ли щеше да е важен, ако не бе съмнението, че тежката ситуация с безводието се използва за извличане на политически дивиденти. 

Така става ясно, че извънредна сесия между Коледа и Нова година ще има, и на нея ще се обсъжда проблема с водата. А дали е за добро това, че съветниците се надпреварват кой първи да внесе искането за сесията, за хората, които с месеци стоят без вода, едва ли е толкова важно.    

Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество