Търсене
Калейдоскоп от събития в читалищния проект „Събудители – отново заедно”

Изящното балетно изкуство презентираха на читалищната сцена

Десислава Димитрова - секретар на НЧ "Развитие-1870"
Изящното балетно изкуство презентираха на читалищната сцена

Снимка: Минчо Тодоров

Изображение - 11698  

Света на изящното балетно изкуство представиха на сцената на Народно читалище „Развитие-1870”. Концертният двудневен маратон за талантите от Балетната школа беше част от дейностите по проект LT2022-308 „Събудители – отново заедно”, финансиран по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество” на Национален фонд „Култура”. Спектаклите бяха организирани с обучителна цел за децата от подготвителните групи на детските градини и учениците от 1 и 2 клас на училищата в град Севлиево.

Историята на балетното изкуство с неговата красота, грация и финес чрез интересна презентация представи художественият ръководител Иванка Цанова. Малката публика съпреживя виртуално част от репетиционния процес и успехите на балерините, отличени в едни от най-престижните конкурси у нас с редица награди. Впечатляваща и вълнуваща беше историята за една сбъдната мечта по пътя към сцената на голямата опера и балет – като в приказките, но реалност за примаблерината Цанова, за която най-ценното е, че днес обучава и възпитава бъдещото поколение.

Изображение - 11700Снимка: Минчо Тодоров  

Брилянтно! Чувствено! Експлозия на талант, емоция и красота озариха читалищната сцена с балетните изпълнения на школата. Зрителите бяха във възторг от танцовия спектакъл, съчетал изящни движения, в синхрон с красива музика и стилна хореография. Дълго нестихващи, възторжени и заслужени бяха аплодисментите за малките грации, които очароваха с нежност и класа. Представени бяха танците „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Испански танц” и Вариация „Пицикато”.

Вдъхновени и емоционално заредени бяха всички деца в публиката след образователните концерти на Балетната школа. В искрящите детски очи личеше искрената благодарност и наслада от визитата им в Читалището, досега с изкуството и магията на голямата сцена. Трогателни впечатления споделиха учителите в подкрепа на идеята за организирането на безплатни концерти за децата и учениците, предвид образователния и възпитателен елемент на проявите.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!