Търсене

Кабинетът одобри близо 1 млн. лв. за безплатна почивка на 2577 ученици

Кабинетът одобри близо 1 млн. лв. за безплатна почивка на 2577 у

Снимка на Dimitris Vetsikas от Pixabay

На вчерашното си заседание правителството одобри 997 850 лева за 2577 ученици, които заминават на лятна почивка по Националната програма „Отново заедно“. Придружават ги 274 учители или други педагогически специалисти. Това са заявките, одобрени от Министерството на образованието и науката (МОН) до 30 юни т.г. вкл.

Финансирането се отпуска по бюджетите на общините. Парите ще стигнат до училищата следващата седмица. Средствата се разпределят между 103 училища – 95 общински и 8 държавни. Те представляват 70% от заявената от училищата обща сума на базата на подадените формуляри. Останалите 30% ще се изплатят, когато в МОН се представи по електронен път сключеният договор с туроператор.

Ученици от три габровски и три севлиевски училища ще почиват през август по националната програма "Отново заедно". От севлиевска община заявки са подали от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в с. Градница, ОУ "Св.св. Кирил и Методий" в с. Петко Славейков и ОУ "Васил Левски" в с. Шумата. От всяко от трите ще летува по една група от по десет деца. 

От Габрово училищата, подали заявка за летуване по програмата, и одобрени, са две групи от ОУ "Ран Босилек", една група от ОУ "Христо Ботев", СУ "Райчо Каролев" с три групи и с още три групи Професионалната техническа гимназия "Д-р Никола Василиади".

Междувременно МОН получава много нови заявки за участие в „Отново заедно“, информират от пресцентъра на правителството. От 1 до 8 юли т.г. вкл. са одобрени още 238 училища с 6271 ученици и 664 ръководители на групи. След 8 юли т.г. до момента са поискали да се включат нови 140 училища. Техните документи се обработват в момента. За финансирането на тези пътувания ще има следващо постановление на Министерския съвет.

За всеки участник в пътуването е осигурен шестдневен туристически пакет на стойност 500 лв. Офертата включва настаняване с 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности.

Целта на програмата е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците и да преодолее изоставането в социализацията им заради неприсъственото обучение през последните две учебни години. Очаква се тя да помогне също за обогатяване на културата на децата и да стимулира тяхната физическа активност.

Първият етап от кандидатстването по „Отново заедно“ продължава до 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият за програмата бюджет от 15 млн. лв. не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново с до общо 165 участници до 1 септември т.г. или до изчерпване на финансовия лимит.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!