Каде и да одиш...не се срами... българин да си!

Полуостров Пелопонес - историята на Гърция на едно място. Там са легендарните антични градове, свързани с Троянската война. Tам са дишали и живяли героите от гръцката митология, популярни в цял свят. Пелопонес е родината на Агамемнон и царството на Менелай, на хубавата Елена.  Пелопонес - родината на истинските гърци, данайците. Пелопонес - люлка на древногръцката култура и на европейското християнство. Полуостровът е едно от най-красивите кътчета на земята. По тези земи е крачил митичният Персей, там е творил Омир. Там е създадена гръцката писменост, там е лекувал Асклепий, там са били Артемида и Атина, красивият бог Аполон. На това райско място е Коринтският канал - една от големите атрактивни забележителности на Гърция. Това е легендарното място, което организаторите от АРТ ИНТЕРФЕСТ бяха избрали да популяризират изкуството и творчеството на таланти от различни държави.

От 31 август до  4 септември град Лутраки - „живата вода“ на Гърция, град известен със своите термални и минерални извори, град между Йонийско и Бяло море,  беше домакин и сцена на музикалната еуфория. Изпълнители от България - Ямбол, Добрич, Плевен, българските емигранти живеещи в Гърция, издигнаха високо българските знамена, а градът беше разлюлян от българските ритми, грееха цветовете на красивите български шевици.

Трио „Звън“ беше част от тази магия и от това голямо българско семейство и то в навечерието на Съединението на България, затова в съзнанието ни изплуваха думите на  песента: "Каде и да одиш, каде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си!"

Многото туристи по крайбрежния булевард и парковете запечатаха със своите апарати тази музикална палитра, а след дефилето на 3 септември, вечерта в парка край морето, започна самият фестивал.

Всички изпълнители бяха много развълнувани и изразиха силната си емоция на сцената. С перфектна организация и озвучаване публиката се наслади на съставите за  мажоретни, класически и спортни танци, с удоволствие и много аплодисменти посрещнаха изпълнителите на български народни и гръцки хора. Редуваха се забавни и популярни песни с песните от българския фолклор.

Критериите за оценяване от журито, в състава на което имаше само един български представител, бяха: изпълнителско майсторство, артистично и сценично поведение, актьорско майсторство, постановка и изящно сценично представяне, сложност на изпълнението, жестикулация, контакт с публиката, излъчване, магнетизъм, шоу изпълнение.

Трио „Звън“ грабна сърцата още с първото си изпълнение на песента „My friend the wind“ от репертоара на Демис Русос. С високо вдигнати ръце жури и публика следваха ритъма на песента и пляскаха в такт. След няколко изпълнения „Мамбо Италиано“ отново развълнува публиката, а чудесната хореография към песента допълни емоцията. Последвалите народни северняшки песни добавиха още високи оценки със сложния триглас и артистичното изпълнение.

Докато журито заседаваше гръцки инструментален състав забавляваше публиката, а след неговите изпълнения Снежана, Миглена и Павлинка разиграха участниците със своите нови гръцки песни с аранжименти на Серафим Попниколов - "Dimitroula mou" /"Моя Димитрула"/ и "Thelo na t' akouo"/ "Искам да го чувам"../.

Трио „Звън“ добави в своята творческа съкровищница трофейна купа, медали, парична премия и ваучер за безплатно пребиваване на фестивалите нa Aрт Интерфест в Гърция през 2018 година.

За дните прекарани на полуострова и провелия се  Международен фестивал “Музикална еуфория“ продуцентите  изготвиха филм, който приятелите на триото ще могат да видят скоро, а трите дами дадоха интервю за медията.

Всички преживявания и спечелени награди обаче нямаше да бъдат възможни, ако до триото не бяха представителите на Идеал Стандарт България и ПГ " Марин Попов". Благодарение на финансовата помощ от компанията и прекрасните северняшки фолклорни костюми, предоставени от училището за турнето на севлиевки, техните изпълнения достигнаха  до сърцата на хората извън граница, направиха силно впечатление и на нашите фолклорни състави и на международната публика.

Доволни от представянето си, тези дни на фестивала дадоха на трио „Звън“ прекрасни емоции, нови приятелства и контакти, а споделената музика, песни и танци още по-голямо желание и енергия за нови предизвикателства, стимул и вдъхновение за нови идеи.

написано от:  трио "Звън"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мира Добрева представя "Столетниците - благословия или орисия"
Култура
Детски арт център "Видима" завършва годината с една необичайна изложба
Култура
Читалището - светиня на век и половина, скътала завети на поколения
Култура
За пореден пък показахме, че Читалището ни е скъпо
Култура
Нели Тотева е сред авторите в "Избрано 2017-2019" на tetradkata.com
Култура
Габровския Куклен театър представя в Севлиево "Принцесата и граховото зърно"
Култура
Библиотеката представя дебютната книга на Мария Тотевска-Иванова
Култура
Първите си стъпки показват деца от Школата по изобразително изкуство
Култура
В 13 пункта в община Севлиево се изкупуват охлюви
Култура
Библиотеката представя Румен Стоичков - журналист и автор на красиви разкази
Култура
"Пеем с Русия" - концерт на Саня Табакова в Севлиево
Култура
Столичната галерия "Палитра" открива изложба в Севлиево
Култура
Петко Недялков събра в книга историята на НЧ "Развитие-1870"
Култура
Рисунки на деца от Севлиево бяха експонирани в старинен Пловдив
Култура
Галерия "Видима" представя художника и карикатурист Анатолий Станкулов
Култура
"Севлиево онлайн" получи благодарствен адрес от НЧ "Развитие-1870"
Култура