Каде и да одиш...не се срами... българин да си!

Полуостров Пелопонес - историята на Гърция на едно място. Там са легендарните антични градове, свързани с Троянската война. Tам са дишали и живяли героите от гръцката митология, популярни в цял свят. Пелопонес е родината на Агамемнон и царството на Менелай, на хубавата Елена.  Пелопонес - родината на истинските гърци, данайците. Пелопонес - люлка на древногръцката култура и на европейското християнство. Полуостровът е едно от най-красивите кътчета на земята. По тези земи е крачил митичният Персей, там е творил Омир. Там е създадена гръцката писменост, там е лекувал Асклепий, там са били Артемида и Атина, красивият бог Аполон. На това райско място е Коринтският канал - една от големите атрактивни забележителности на Гърция. Това е легендарното място, което организаторите от АРТ ИНТЕРФЕСТ бяха избрали да популяризират изкуството и творчеството на таланти от различни държави.

От 31 август до  4 септември град Лутраки - „живата вода“ на Гърция, град известен със своите термални и минерални извори, град между Йонийско и Бяло море,  беше домакин и сцена на музикалната еуфория. Изпълнители от България - Ямбол, Добрич, Плевен, българските емигранти живеещи в Гърция, издигнаха високо българските знамена, а градът беше разлюлян от българските ритми, грееха цветовете на красивите български шевици.

Трио „Звън“ беше част от тази магия и от това голямо българско семейство и то в навечерието на Съединението на България, затова в съзнанието ни изплуваха думите на  песента: "Каде и да одиш, каде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си!"

Многото туристи по крайбрежния булевард и парковете запечатаха със своите апарати тази музикална палитра, а след дефилето на 3 септември, вечерта в парка край морето, започна самият фестивал.

Всички изпълнители бяха много развълнувани и изразиха силната си емоция на сцената. С перфектна организация и озвучаване публиката се наслади на съставите за  мажоретни, класически и спортни танци, с удоволствие и много аплодисменти посрещнаха изпълнителите на български народни и гръцки хора. Редуваха се забавни и популярни песни с песните от българския фолклор.

Критериите за оценяване от журито, в състава на което имаше само един български представител, бяха: изпълнителско майсторство, артистично и сценично поведение, актьорско майсторство, постановка и изящно сценично представяне, сложност на изпълнението, жестикулация, контакт с публиката, излъчване, магнетизъм, шоу изпълнение.

Трио „Звън“ грабна сърцата още с първото си изпълнение на песента „My friend the wind“ от репертоара на Демис Русос. С високо вдигнати ръце жури и публика следваха ритъма на песента и пляскаха в такт. След няколко изпълнения „Мамбо Италиано“ отново развълнува публиката, а чудесната хореография към песента допълни емоцията. Последвалите народни северняшки песни добавиха още високи оценки със сложния триглас и артистичното изпълнение.

Докато журито заседаваше гръцки инструментален състав забавляваше публиката, а след неговите изпълнения Снежана, Миглена и Павлинка разиграха участниците със своите нови гръцки песни с аранжименти на Серафим Попниколов - "Dimitroula mou" /"Моя Димитрула"/ и "Thelo na t' akouo"/ "Искам да го чувам"../.

Трио „Звън“ добави в своята творческа съкровищница трофейна купа, медали, парична премия и ваучер за безплатно пребиваване на фестивалите нa Aрт Интерфест в Гърция през 2018 година.

За дните прекарани на полуострова и провелия се  Международен фестивал “Музикална еуфория“ продуцентите  изготвиха филм, който приятелите на триото ще могат да видят скоро, а трите дами дадоха интервю за медията.

Всички преживявания и спечелени награди обаче нямаше да бъдат възможни, ако до триото не бяха представителите на Идеал Стандарт България и ПГ " Марин Попов". Благодарение на финансовата помощ от компанията и прекрасните северняшки фолклорни костюми, предоставени от училището за турнето на севлиевки, техните изпълнения достигнаха  до сърцата на хората извън граница, направиха силно впечатление и на нашите фолклорни състави и на международната публика.

Доволни от представянето си, тези дни на фестивала дадоха на трио „Звън“ прекрасни емоции, нови приятелства и контакти, а споделената музика, песни и танци още по-голямо желание и енергия за нови предизвикателства, стимул и вдъхновение за нови идеи.

написано от:  трио "Звън"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Студентските рисувани керамични изделия за баня вече са подредени в изложба
Култура
100 години от рождението на Валери Петров с монолог на Лилия Маравиля
Култура
Градската галерия представя Христо Илев по случай 100 г. от рождението му
Култура
Изпълнение на трио "Звън" стана песен на седмицата във фолклорна класация
Култура
Когато децата рисуват, изкуството става заразно
Култура
Историческият музей днес показва изложба на открито
Култура
Кът за поезия в парк "Черничките", идеята е на Интеракт клуб
Култура
Спорт, култура и изкуство в Севлиево са разрешени от 14 май
Култура
Данаил Лалев получи почетна грамота на Министерството на културата
Култура
Алфидин Ахмедов е новият директор на Кукления театър в Габрово
Култура
Градската галерия открива първата си следпандемична изложба
Култура
9000 лв. събра Ротари клуб в Севлиево за ремонт на читалищния салон
Култура
С изложба "Изкуството е заразно" галерия "Видима" отваря за посетители
Култура
Фотографът Анета Мирчева представя изложбата "Илюзия и реалност"
Култура
"Джинс" снима филм за Валди Тотев в Музея на образованието
Култура
Галерия "Видима" представя "Фрагменти" на Цветан Казанджиев
Култура