Търсене

Как е-спортовете стигнаха нивото си в iGaming индустрията?

Публикацията не е част от редакционното съдържание на сайта
Как е-спортовете стигнаха нивото си в iGaming индустрията?

Снимка от Lyrrad_Skynyrd, Pixabay

Едва ли има човек, който да не е чувал за електронните спортове. Тяхното развитие ги поставя в линията на най-интересните нови спортове, радва се на интересни правила и почитатели с огромно количество предизвикателства, които идват в тази посока. Не трябва да забравяме, че днес точно тази дисциплина се смята за близка до iGaming студиата, а според някои експерти успехите на тази индустрия могат да се смятат за равни на различните компании, които произвеждат игри за казино индустрията.

Не трябва да се изненадваме, че геймъри от цял свят помогнаха за създаването на една впечатляваща индустрия. Не е трудно да открием и някои български професионални играчи, като тяхното присъствие може да се забележи на световната сцена, а и за времето, в което играят, вече са успели да спечелят вниманието на феновете. Какво обаче представляват електронните спортове, познати още като eSports?

Нека започнем с факта, че тук говорим за електронни игри, които се играят на компютър или конзола. Някъде през 90-те години, когато интернет започна да показва своя потенциал, компютрите също станаха значително по-добри. Електронните спортове все още не бяха готови да се изправят срещу реалните спортове и дори днес ще открием, че повечето почитатели никога дори не правят база за сравнение, но пък има една подробност – те са забавление за цели две поколения. Та след като технологиите започнаха да се свързват и компютрите започнаха да предлагат игра в мрежа. Веднъж след като това вече беше възможно, клиентите наистина имаха пълната свобода не само да се забавляват, но и да търсят отговора на въпроса: кой е най-добър от всички.

В началото тези състезания се провеждаха на регионално ниво, но първо в Южна Корея започнаха да се предлагат турнири някъде към края на 90-те години. Едно от първите заглавия, които се превърна в електронен спорт, беше Star Craft. Любопитно е да разберем, че и до днес това е електронен спорт, който привлича много почитатели. След това се появиха и шутъри като Counter-Strike, които след редица версии започнаха да се радват на турнири, спонсори и дори почитатели с желание да направят спортни прогнози. Точно по тази причина се появиха и букмейкърите, които с удоволствие добавиха още една секция в своето портфолио.

Днес електронните спортове бавно и сигурно вървят към стойност от милиард долара, като най-вероятно докато четете тези редове, сумата ще се повишава. Ще открием наличието на около 15-20 заглавия, които се играят в цял свят, но това не трябва да ни притеснява, защото макар и геймърската индустрия наистина да е особено успешна, все повече игри се произвеждат, за да позволяват игра в мрежа и да гарантират включването в тази класация. Популярни заглавия са League of Legends, Dota 2, Rocket League и още много други. По-важното е, че всички електронни спортове са ориентирани повече към отборна игра, макар и индивидуалното представяне в заглавия като FIFA да печелят също особен процент от зрители.

В общи линии електронните спортове спечелиха вниманието със своята отворена линия и всеки почитател може да се опита да преследва професионална кариера. Дори можем да забележим, че американците предлагат стипендия и образование за кариера в електронните спортове. Странно е, но точно тази индустрия в момента процъфтява и няма никакви ограничения – все пак е достатъчно да имаме компютър и време за тренировки, а ако сме добри, вратите се отварят и носят доста добри приходи.

Разбира се, нека не забравяме, че ако сме се насочили към спортни прогнози, то трябва да бъдем отговорни и внимателни – дори и тук ще са необходими анализи, за да можем да бъдем по-точни и да повишим шансовете си. Нека все пак да не забравяме, че спортните залози имат риск и преди всичко изискват от почитателите да бъдат отговорни и разумни.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!