Търсене

Как избирателите в област Габрово гласуваха за президент и вицепрезидент

Как избирателите в област Габрово гласуваха за президент и вицеп

от Емилия Димитрова

От 103 847 избиратели в избирателен район Габрово, на 14 ноември до секциите в четирите общини отидоха 38 254.

От тях за Румен Радев и Илияна Йотова гласуваха 19 063 гласоподаватели, с което двойката събра 49.97% от вота за президент и вицепрезидент. 

Анастас Герджиков и Невяна Митева получиха 11 334 гласа и с това резултатът им е 29.71%. 

Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова получават от габровски избирателен район 1 407 гласа, т.е. 3.69% от вота.

Това е по-малко отколкото са подадените гласове за кандидат президентската двойка Костадин Костадинов и Елена Гунчева, за които гласуваха 1 785 избиратели. Това й отрежда 4.68% от вота в избирателния район. 

За Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе има  944 гласа и 2.47% от вота. 

За Луна Йорданова и Иглена Илиева в област Габрово са гласували 317 избиратели, резултатът им е под един процент - 0.83%. Далеч по-малка е подкрепата за други популярни лица от доскорошното управление на страната. 

Около половин процент е резултатът на кандидата на ВОЛЯ Веселин Марешки, за когото са преброени 219 гласа. Много малко повече са гласовете за кандидата за президент, издигнат от ВМРО Милен Михов - 224 гласа. Бившият вицепремиер Валери Симеонов, издигнат от Патриотичен фронт, получава 0.39 на сто от гласовете, за него са гласували 149 избиратели. 

В Севлиево няма нито една секция, в която Радев-Йотова да нямат преднина.

Най-близък е резултата му в пета секция (една от двете в дома на културата "Мара Белчева), където разликата между първите двама по резултат е десет гласа - за Радев там са гласували 77 избиратели, за Герджиков - 67.

В първа секция, на ул. "Гочо Москов" също разликата е малка, но там битката е била с Карадайъ, който получава 54 гласа срещу 65 за Радев. 

Очаквано в селата с преобладаващо население от етнически турци кандидатът на ДПС е получил повече гласове. От с. Петко Славейков той взема 187 гласа, от с. Ряховците - 221 гласа. В селата Душево, Шумата и Градница обаче, сочени, но недоказани до момента като места с контролиран вот, този път води Румен Радев. 

Тази неделя предстои балотаж между Радев и Герджиков, който ще излъчи окончателно президентът на Българи за следващите пет години. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!