Как лютеницата от лятна гарнитура стана любимка от рафта със зимнина
Подготовка за лютиченото парти, в средата е учителката Красимира Томева

написано от Красимира Томева,

ръководител на клуб „New Lab“ в ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"

Ние българите сме балканци, а за балканската кухня, миризмата на печени чушки е класика. Цяло лято и есен техният аромат се носи на талази и все някъде, някоя работлива стопанка майстори и забърква познатата гъста червена смес. Учениците от клуб „New Lab” в ПГМЕТ си спретнаха Лютеничено парти, убедени, че е първото в страната, а може би и на Балканите.

 Всички гости на събитието трябваше да спазят дрескод и да бъдат облечени в червено. Дали в модата има такъв нюанс – лютеничено? Не зная, но червеното е цвета на лютеницата! Тя напомня за детството, гъделичка с носталгия сетивата и ни кара да преглъщаме.

Ех, какво знаят днешните деца със забързаните майки и заетите баби! Днес няма „домашно“ и всичко е „от магазина“. Днес храните са натъпкани с Е-та, било за овкусяване, оцветяване, трайност и какво ли не. Но за радост, лютеница все още се майстори и се слага в буркани. Не са малко домовете, в които на рафта в мазето се кипрят неизменно няколко бурканчета. И те със сигурност са зимнината, която свършва първа.

Някога лютеницата се приготвяла предимно като гарнитура и се изяждала веднага. Тогава храните не се съхранявали в буркани. Запазвали се чрез осоляване или варене със захар, сушене, ферментиране или ги оставяли на хладно и проветриво място. Едва по-късно станало популярно консервирането в буркани. Най-старата рецепта за лютеница открихме в книга от 1938 г. – „Готварски Календар“ на преподавателката в стопанското девическо училище „Мария Луиза“ г-жа Стефана Христова. По тази рецепта лютеницата се приготвяла от домати, чушки и лук, запечени на фурна и се сервирала като гарнитура.

Интересен факт е, че в Белоградчишко правели „зелена лютеница“ от печени зелени домати, печени зелени чушки и чесън, счукани в хаванче. Тя се приготвяла и консумирала през цялото лято.

Сега хората имат възможност да си купуват консерви, ала всяка уважаваща се домакиня прави лютеница. Такива домакини участваха в конкурса „Лютеница на годината“. За приза се състезаваха „Стара семейна“, „Бабина подобрена“, „Химична специална“, „Традиционна“, „Славата на мама“ и „Пикантна с цели чушлета“. Журито ги класира по ред показатели: цвят, мирис, соленост, киселинност, консистенция, цялостно овкусяване и за победител определи лютеницата на баба Виолета на Александрина Иванова от 9А. Втора награда получи лютеницата на баба Айше на Ипек Алиева от 8Б клас, а трето място спечели г-жа Ивета Кръстева. Само химик може така да изчисли количеството на съставките и да ги балансира в превъзходна дисперсна система.

Нашите гости – учениците от СУ „В. Левски“ и г-жа Кръстева се включиха и в отборна надпревара. С настроение преминаха състезателните игри между отбор „Домат“ и отбор „Пипер“. Публиката научи, че за лютеницата е важно чушките да преобладават над доматите, че опитваме за подправки в края на варенето, защото когато водата извира те стават по-концентрирани, че може да добавим настъргана ябълка за киселинност. Не пропуснахме да споменем и българското изобретение чушкопек. Всички присъстващи, освен лакомства и тематични подаръци, получиха едно по-различно, забавно и приятно преживяване.

 

 

Има вероятност абитуриентските балове да са през юли
Образование
ПГМЕТ "Ген Иван Бъчваров" отбеляза 57 години от създаването
Образование
Заветът на Кан Кубрат подаряват на третокласници от фондация "Въздигане"
Образование
Учителят Радослава Стоянова получи стипендия от Гьоте Институт
Образование
Учениците от областта тръгват на училище в понеделник
Образование
Трето място за Виктория Панайотова от състезанието Creative Writing
Образование
Илхан Кючюк даде старт на конкурса „Креативна техника“
Образование
Бой между ученици в севлиевска гимназия е завършил без пострадали
Образование
Виктория Панайотова получи наградата си на официална церемония в AUBG
Образование
Да разлистиш книга, или за седмицата на четенето в "Ген. Ив. Бъчваров"
Образование
От днес до 29 март - на училище от вкъщи
Образование
Габрово отбелязва 185 години на Априловото училище
Образование
Как лютеницата от лятна гарнитура стана любимка от рафта със зимнина
Образование
Учениците са освободени от присъствие в училище
Образование
Летен лагер по журналистика за ученици организират от АЕЖ
Образование
Три паралелки за дуално обучение предлагат тази година в Севлиево
Образование