Как мандат за „Демократична България“ е несправедливост, но за ДПС - може

от Емилия Димитрова

През юли т.г., след като ЦИК обяви разпределението на мандатите след извънредните парламентарни избори, от ГЕРБ в Габрово нарекоха несправедливост мандата на „Демократична България“, чиято листа на 11 юли получи 3460 гласа. Днес, когато ДПС в габровска област получава мандат с наполовина по-малко - 1672 гласа, от ГЕРБ услужливо мълчат.

Несправедливо спрямо габровци е да имат депутат, избран с гласове от чужбина или други региони в страната. За втори път в габровска област партия с ниска подкрепа излъчва депутат, на практика избран с гласове извън региона, написаха от областната структура на ГЕРБ в Габрово през юли т.г., припомняйки мандата на Четин Казак от есента на 2014 г. Тогава Четин Казак стана депутат с 2931 гласа, а в Габрово излязоха на митинг с развети знамена, гръм на черешово топче и плакати с надпис „Тук е България“ и „Долу ДПС“. По същото време в Дупница и Кюстендил също имаше протести, там те бяха срещу мандата на Бат Сали, който влезе в парламента с 864 гласа. Рекордът до момента държи бившият депутат от Видин (ДПС) Петя Раева, която стана народен представител едва с 477 гласа.

Всъщност това разпределение на мандатите, което от през лятото от ГЕРБ определиха като несправедливо, е методът на Хеър-Ниймайер, известен още като методът на най-горлемия остатък. У нас се прилага от 2007 г. и за първи път по него се определят депутатите в Европейския парламент.

Методът на най-големия остатък изисква броят на гласовете, получени от всяка партия, да се раздели на така наречената квота на Хеър. При делението се получава цяло число и остатък – обикновена правилна дроб.

Всяка партия получава предварителни мандати, колкото е полученото цяло число. По този начин е възможно да останат незаети мандати, чийто брой е равен на сумата на остатъците. На следващата стъпка партиите получават до един допълнителен мандат като първа получава допълнителен мандат партията с най-голям остатък, втора партията със следващия по големина остатък и така, докато се заемат всички неразпределени мандати. Оттук и името на метода - на най-големия остатък.

Това е математика, а в математиката нямат място понятия като справедливо и несправедливо. Наивно е обаче да се мисли, че това е причина ГЕРБ в Габрово да не казват нищо за мандата на ДПС. 

 

 

Към 5 ч. тази сутрин за Габрово са обработени 7.30% от протоколите
Политика
ГЕРБ-СДС продължава да е първа политическа сила в област Габрово
Политика
Жена от Габрово се пробвала да гласува с личната карта на майка си
Политика
Машините в 10-та секция отказаха, чака се ЦИК да реши как продължава гласуването
Политика
Разликата между ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната в Габрово е под 800 гласа
Политика
Към 8.00 ч. РИК Габрово е обработила 14% протоколи на СИК
Политика
До 11.00 ч. гласуваха 8% от гласоподавателите в община Севлиево
Политика
Избирателната активност към 16.30 ч. в община Севлиево е 25.33%
Политика
Към 11 ч. избирателите на община Севлиево са най-слабо активни в областта
Политика
Как мандат за „Демократична България“ е несправедливост, но за ДПС - може
Политика
Какво казаха водачи на листи в Габрово на избирателите си след изборите
Политика
Наполовина повече гласове за Радев и в избирателен район Габрово
Политика
В община Севлиево днес право на глас имат 31 315 избиратели
Политика
Как избирателите в област Габрово гласуваха за президент и вицепрезидент
Политика
ГЕРБ, Продължаваме промяната, ДПС и "Възраждане" разпределят мандатите в Габрово
Политика
Манолова: Ще оставим ли турската държава да избере българския президент?
Политика