Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен

Община Севлиево няма Наредба за получаване, управление и разпореждане с дарения. Няма и вътрешен акт, който да урежда реда и условията за сключване на договори за дарения. Но дарения се получават – без правила и публичност, установи „За истината“.  Това естествено провокира въпроса къде отиват.

През 2019 г. Община Севлиево получава 106 хил. лв. дарения от фирми и дълъг списък от дарения в натура. Парите са описани в единствения отчет за получените дарения, появил се на сайта на институцията по времето, когато „За истината“ поиска линк към публичния регистър за даренията и е за периода от 1 януари 2019 г. до 31 декември същата година. За предишни години отчет липсва, което едва ли означава, че дарения не са получавани.  

В графата срещу всяка получена сума пише „За подпомагане дейността на Община Севлиево“, което е твърде общо и не дава абсолютно никаква представа как са похарчени парите. Единственото конкретно са едни 600 лв., срещу които пише „подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми“.

Същата мъгла покрива и даренията в натура. Те са описани в две графи – в първата инициалите на дарителя, във втората „ПБЖ – дарение в натура“. След дълго гадаене какво стои зад абревиатурата ПБЖ, стигнахме до извода, че това вероятно е Приют за безстопанствени животни, без да сме напълно сигурни.

Срещу нито едно от описаните дарения в лева и натура няма дата, номер на договор за дарение и начин, по който дареното е оползотворено, т.е. публичният отчет не дава публичност за това дали Общината е изпълнила волята на дарителя.

Когато няма публичност се раждат съмнения

Несъмнено липсата на подробности за даренията към която и да е общинска администрация ражда съмнения. Едно от тях е дали дарението не е родило обвързаност, т.е. Общината да върне „услугата“ под формата на договор за услуга, примерно. Не може да се пренебрегне и възможността дарението в натура да не е стигнало предназначението си. Всъщност точно това провокира интереса към темата, след като севлиевка, живееща в София, сподели, че е правила дарения за Общината, но като се опитала да проследи пътя им, не стигнала до информация. Има и трети вариант – съмненията да са напълно безпочвени и всичко да е по правилата.

Само че в случая с Община Севлиево правила няма.

Продължението може да четете тук. 

Няма санкционирани кметове в габровско заради нерегламентирани сметища
Общество
Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври
Общество
МВР да осветли проверката от побоя на Димитър Кенаров, настоява АЕЖ
Общество
Тихомир Петков получи служебна благодарност от главния прокурор
Общество
Съдът отмени увеличението на данъка върху имотите в община Севлиево
Общество
Повече от половината общински пътища на Севлиево са в лошо състояние
Общество
По-високи цени са в сила в Севлиево за някои услуги и общински такси
Общество
Брекзит: новите отношения между ЕС и Великобритания и Вие
Общество
Една емблема на Севлиево - Костадин Костадинов, загуби битката с Ковид
Общество
През 2021 г. Община Севлиево ще разполага с рекордно голям финансов ресурс
Общество
Храненето на медиците на първа линия е осигурено до 31 декември
Общество
Близо 5000 са новите безработни в областта от началото на пандемията
Общество
Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно
Общество
Детските градини и началните училища отварят на 4 януари
Общество
11 670 лв. за деца дариха от "Идеал Стандарт-Видима"
Общество
Водата в област Габрово поевтинява с 3 % от Нова година
Общество