Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен

Община Севлиево няма Наредба за получаване, управление и разпореждане с дарения. Няма и вътрешен акт, който да урежда реда и условията за сключване на договори за дарения. Но дарения се получават – без правила и публичност, установи „За истината“.  Това естествено провокира въпроса къде отиват.

През 2019 г. Община Севлиево получава 106 хил. лв. дарения от фирми и дълъг списък от дарения в натура. Парите са описани в единствения отчет за получените дарения, появил се на сайта на институцията по времето, когато „За истината“ поиска линк към публичния регистър за даренията и е за периода от 1 януари 2019 г. до 31 декември същата година. За предишни години отчет липсва, което едва ли означава, че дарения не са получавани.  

В графата срещу всяка получена сума пише „За подпомагане дейността на Община Севлиево“, което е твърде общо и не дава абсолютно никаква представа как са похарчени парите. Единственото конкретно са едни 600 лв., срещу които пише „подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми“.

Същата мъгла покрива и даренията в натура. Те са описани в две графи – в първата инициалите на дарителя, във втората „ПБЖ – дарение в натура“. След дълго гадаене какво стои зад абревиатурата ПБЖ, стигнахме до извода, че това вероятно е Приют за безстопанствени животни, без да сме напълно сигурни.

Срещу нито едно от описаните дарения в лева и натура няма дата, номер на договор за дарение и начин, по който дареното е оползотворено, т.е. публичният отчет не дава публичност за това дали Общината е изпълнила волята на дарителя.

Когато няма публичност се раждат съмнения

Несъмнено липсата на подробности за даренията към която и да е общинска администрация ражда съмнения. Едно от тях е дали дарението не е родило обвързаност, т.е. Общината да върне „услугата“ под формата на договор за услуга, примерно. Не може да се пренебрегне и възможността дарението в натура да не е стигнало предназначението си. Всъщност точно това провокира интереса към темата, след като севлиевка, живееща в София, сподели, че е правила дарения за Общината, но като се опитала да проследи пътя им, не стигнала до информация. Има и трети вариант – съмненията да са напълно безпочвени и всичко да е по правилата.

Само че в случая с Община Севлиево правила няма.

Продължението може да четете тук. 

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество