Търсене

Как ремонт на покрив "отвори" ремонт и на читалищен салон

Как ремонт на покрив "отвори" ремонт и на читалищен са

Няма какво да спре дъжда, когато част от покривното покритие е махнато, снимка: кметство с. Горна Росица

от Емилия Димитрова

"Водата тече в салона на Читалището. Стича се по стените, където са лампите. Лампите до една изгоряха. Петнайсетлитрови кофи подлагаме, пълнят се за минути. Вече не ни стигат кофите. Не можем да спасим паркета, няма начин да не се надигне, всичко плува във вода."

Това е картината, която описва кметът на с. Горна Росица Александър Генев тази сутрин, след поредния дъждовен ден. Повод да бъде потърсен е имейл до редакцията на "Севлиево онлайн" от читателка, която препрати снимки на ремонтиращия се от известно време покрив на Читалището в селото. "Така е било с години", каза по телефона управителят на фирмата изпълнител на ремонтните работи, като отрече ръководеното от него дружество да има вина за течащата в сградата вода.

Изгубени във времето

Откога се ремонтира покривът на Читалището в с. Горна Росица и дали не е било възможно да се избегнат дъждовете, за които синоптиците предупреждават от около седмица преди да завали, е логичен въпрос в ситуация, в която началото на ремонта всъщност се оказа въпрос на гледна точка.

Изображение - 9849

Спасението е в кофите, но и те не спасяват читалищния салон, снимка: кметство с. Горна Росица

Кметът на селото е категоричен, че ремонтът е започнал преди около месец. От фирмата изпълнител "Вертикал 90", със седалище в Габрово, казаха, че са започнали преди около седмица, когато получили възлагателното писмо от Община Севлиево. При повторен разговор обаче, помолени да уточнят защо има разминаване с това, което казва кметът, управителят Симеон Кръстев уточни, че работниците му и по-рано са били на обекта, но за да го подготвят за предстоящия ремонт и очевидно това време не се брои. 

Въпросът с началото на ремонта е от съществена важност, защото по договор, който фирмата е сключила с Община Севлиево на 19 август 2021 г., след проведена процедура за избор, срокът за изпълнение е 40 дни. 

Проблеми с доставките

Заради проблеми с доставките на материали от "Вертикал 90" не можели да започнат веднага след подписване на договора. "Доста време чакахме ламарините. В момента няма никакви материали, складовете не поддържат наличност. За всичко трябва да се правят поръчки и да се изчаква", обяснява Симеон Кръстев, като добавя, че с месеци се чакало, за доставка и на керемиди.

С това Кръстев обяснява разликата във времето между подписването на договора за изпълнение и началото на работата. Затова и възлагателното писмо за започване на ремонта е отпреди седмица, уточнява той. А това, че времето се случило дъждовно е извън тяхната власт. 

Двама работници с един началник

"Една седмица разпокриваха и поставяха метални керемиди. Двама работници с един началник. Идват към девет, девет и половина, един на друг си подават шипки, после обядват и към три, три и половина изчезват. Това продължава близо месец", казва кметът на селото. За това време никой от Община Севлиево не е дошъл, за да провери как върви ремонтът. Никой не се появил и след първите сигнали, че дъждът прониква вътре в сградата на Читалището и нанася поразии. 

Така е било с години

Не са точно така нещата. Ние си изпълняваме работата както трябва, категоричен е Симеон Кръстев. Соред него когато започнали да разпокриват покрива, се оказало, че има изгнили греди, чиято подмяна била задължителна. Това дори не било включено в договора за изпълнение. Поръчката на гредите и доставката им също отнела време. Нямало как да правят едновременно двете части на покрива, тъй като ако се покрие едната част, това ще попречи на работниците да стигат до другата, обяснява управителят на фирмата изпълнител. 

Кой ще плаща

Въпреки обясненията, кметът на с. Горна Росица е убеден, че от строителната фирма са подходили безотговорно към ремонта. Казва, че няма как да бъде убеден, че е редно да се разпокрие първия ред от покрива и се остави. "Не е виновен дъжда, но сега вината ще се превхвърли на лошото време. Всички знаехме, че предстои дъждовна седмица. Ако бяха сложили един найолон, както биха направили ако покривът е на тяхната къща, нямаше днес да се чудим какво ще стане със салона. Там, където са сменени улуците, водата тече дирекно върху плочата, оттам отива вътре в салона. Такива поразии на салона са направени, че не знам как ще го спасяваме и възобновяваме, нито кой ще плаща за това", казва Генев. 

Изображение - 9850

Обществената поръчка за ремонт на покрива на читалището в с. Горна Росица е обявена през май 2021 г. Тя е за четири обособени позиции, останалите три са за основен ремонт на спортна зала "Дан Колов", реконструкция на осветителната инсталация в Градска библиотека Севлиево и ремонт на сгради на кметства на територията на Община Севлиево. 

Читалището в с. Горна Росица се намира в една сграда с кметството. Сградата е масивна, построена и въведена в експлоатация през 1964 г. Административната й част, в която е разположено кметството е на три етажа. В сградата са разположени и салона за зрители, както и сцената с помощните помещения. 

Предмет на обществената поръчка е ремонт на покрива на читалището в частта на салона и сцената. Той е покрит с ондулин, който трябва да се подмени с метални керемиди. Работата трябва да стане в рамките на 40 календарни дни срещу 41 хил. лв. с ДДС. 

За изпълнител на обявената от Община Севлиево процедура се явяват пет дружества - две от Самоков, едно от Русе, едно от Велико Търново и габровското "Вертикал 90", което е определено да изпълни ремонта, след като три от подалите оферта са отстранени от участие в хода на самата процедура и на финала остават великотърновското и габровското. 

От всичко дотук две неща са очевидни - поразиите в салона на читалището в с. Горна Росица са направени и изпълнителят на покривния ремонт не чувства вина за това. В местното кметство обаче са убедени, че фирмата е единствения виновник за щетите по салона. 

По договор има гаранции. Как ще се развие във времето тази история, предстои да стане ясно. 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!