Как ще гласуваме в условията на пандемия?
снимка: infoteka.bg

Министерството на здравеопазването издаде указания за гласуване на парламентарните избори на 4 април т.г. в условията на извънредна епидемична обстановка. Освен задължителното избягване на струпване на хора, задължително носене на маски и честа дезинфекция, какво е добре да знаем пр еди да отидем да гласуваме.

В изборното помещение членовете на секционната избирателна комисия ще бъдат "зад черта". Пред тях трябва да има маркирана линия, която да указва дистанцията от поне метър и половина. Тази линия гласоподавателят не трябва да преминава. Самите членове на комисията също трябва да спазват дистанция от 1.5 м. Същото важи за застъпници и наблюдатели, които ще бъдат в изборното помещение през целия изборен ден. 

В помещенията за гласуване трябва да се осигури приток на чист въздух. Ако е невъзможно прозорците да са постоянно отворени, което предвид това, че е април, вероятно няма да е възможно, на всеки час трябва да се проветрява за 5 или 10 минути. Ако сградата, в която се намира избирателната секция не позволява отваряне на прозорците, то климатичните инсталации трябва да бъдат настроени така, че да осигуряват приток на външен въздух в помещенията на сравнително чести периоди и да изтеглят замърсения въздух. 

Тъмната стаичка трябва да бъде поставена така, че входът ѝ да е обърнат към стена, за да се избегне докосване от избирателите на пердето на входа й. 

В секциите с машинно гласуване задължително се осигурява дезинфектант за ръце в близост до устройството. 

Наблюдатели, кандидати, застъпници на кандидатски листи, упълномощени представители на партии, коалиции и инициативни комитети, журналисти и други лица, въвлечени в изборите като служители на общинска администрация, охрана и др. с прояви на остри респираторни болести или с повишена телесна температура не трябва да присъстват в избирателните секции.

За всички тях ваши задължителното носене на защитна маска за лице, но ако нямат, комисиите ще бъдат снабдени с такива и ще предоставят при нужда. 

При удостоверяване на самоличността на избирател, той сам показва своята лична карта и я поставя на масата пред избирателната комисия. Личната карта няма да се пипа с ръце от членовете на комисията.

За да бъде идентифициран, избирателят ще трябва да свали защитната си маска за кратко, но спазвайки дистанция от 1.5 м.

Химикалките, които ще се използват от избирателите за подписване трябва да бъдат подредени така, че избирателят да може да вземе сам, без да има пряк контакт с членовете на секционната избирателна комисия. След употреба, използваната химикалка се дезинфекцира.  

Лицата под карантина или болни гласуват в подвижна избирателна секция. Нейните членове трябва да бъдат в защитен костюм за еднократна употреба, маска за лице и шлем. Шлемът се дезинфекцира след посещението във всяко домакинство. 

Д-р Димитров преглежда на 10 и 31 август
Здраве
Д-р Димитров, специалист УНГ, ще преглежда на 6 и 27 юли
Здраве
Д-р Пейо Мишев преглежда в "Медицински център-1" на 26 август
Здраве
Възможност за преглед при специалист по УНГ болести в края на юни
Здраве
Властите съветват български граждани да не пътуват до Кипър, Гърция и Турция
Здраве
Министър Кацаров удостои с грамоти екипите на РЗИ Габрово и Община Габрово
Здраве
РЗИ да свикат областните кризисни щабове, разпореди здравният министър
Здраве
Без маски на работа за ваксинирани служители
Здраве
Рецептурната книжка излезе от употреба, но не за всички
Здраве
Д-р Бонка Попова (онколог) ще преглежда на 15 юли т.г.
Здраве
В Министерството на здравеопазването се създава дирекция за правата на пациентите
Здраве
Консултации със специалисти в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ през юли
Здраве
От днес се разрешава свиждането в болница
Здраве
Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
Здраве
Нов ред, за да няма пренареждане при чакащите за трансплантация
Здраве
В Габрово няма индийски и южноафрикански вариант на Ковид-19
Здраве