Търсене

Как в Севлиево са плащали за изборите срещу „чавка“, вместо срещу подпис и печат

Как в Севлиево са плащали за изборите срещу „чавка“, вместо срещ

източник: zaistinata.com

В тази история става дума за 30 лв. Толкова, според решение на Централната избирателна комисия трябва да получат членовете на секционни комисии (СИК), ангажирани с изборите в деня преди вота. Държавата е отпуснала средствата, а ЦИК е определила реда за изплащането им. Членове на комисии в Севлиево обаче твърдят, че парите не са им платени.

От Общината отричат и уверяват, че са изплатили възнаграждение на 503 членове. Общият им брой обаче е бил 501, се вижда от решение на Общинската избирателна комисия.

На последните местни избори членовете на секционни избирателни комисии за първи път имаха право на допълнително възнаграждение, ако са присъствали при получаването на изборните книжа и са участвали в подготовката на изборното помещение.

Става дума за сума от 15 лв., регламентирана с решение на ЦИК от 23 август м.г. Ако в съответната община има балотаж, сумата се удвоява. Същото решение на ЦИК урежда и начина, по който се удостоверява кой има право да получи допълнителните пари – върху удостоверението за назначаване члена на СИК се поставя печат на Общината или на Общинската избирателна комисия (ОИК), отбелязва се датата и се подписва от член на ОИК. В Севлиево са въвели свой ред, който няма нищо общо с разпореденото от ЦИК. Виновни няма. Само ощетени.

Целия текст може да прочетете тук

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.