Търсене

„Какъв ви е проблемът“ – Севлиево унищожава дървета заради ремонт на тротоари

„Какъв ви е проблемът“ – Севлиево унищожава дървета заради ремон

Тази липа беше на над 65 г. Вече е няма, пречела на новия тротоар

Текстът е от сайта за регионална разследваща журналистика "За истината"

През последните десет години от улиците на Севлиево бавно изчезват дърветата. Те са отсечени, изкоренени или умрели, защото преди това са били „обезглавени“.

В Общината не броят за колко точно дървета са разрешили да бъдат премахнати. Просто не поддържат регистър или картотека за това. Казват, че не били длъжни да го правят, което не е точно така. Не се открива и регистър на дълготрайните дървета, а това вече й е вменено със Закона за устройството на територията.

Откакто ГЕРБ управляват в Севлиево най-често дървета в града се унищожават заради ремонт на тротоари. В града всички свикнаха, че започне ли някъде ремонт на тротоар, с дърветата по въпросната улица е свършено. Последната жертва на градската инфраструктура стана над 65-годишна липа на кръстовището между улиците „Росица“ и „Петко Р. Славейков“, където в момента тече ремонт на пътното платно и тротоарите от двете му страни. Ако общинската наредбата за опазване на зелената система в частта й за премахване на дървета е спазена, за тази липа би трябвало има експертно становище, съобразено с инвестиционния проект. Становището, съгласно същата наредба, издава общински служител. В отдела, който издава становищата има четирима служители, но само един е най-близо като квалификация до градското озеленяване – екологът на Общината, който е специалист „Опазване на околната среда“.

Какъв ви е проблема?

„Казахме, че не сме съгласни липата да се отсича. Дървото е здраво, виждате каква корона има. От тази страна на улицата само то остана, казаха пред „За истината“ живеещи в кооперацията, пред която е последната отсечена липа. И въпреки, че липата не е най-подходящият вид за градска среда, защото корените й надигат тротоарите, точно този тротоар не бил надигнат, се вижда от снимки преди дървото да бъде премахнато. Хората не смятат, че трябва да правят избор – дърво или тротоар. Казват, че можело да се изкопае пръстта под корените, за да се осигури луфт за растежа на липата занапред и тя да се запази. Така правели в други страни. Когато помолили представители на Общината да оставят липата, чули: „Какъв ви е проблема?“ А като си изплакали проблема им казали, че дървото пречи на новия тротоар и премахването му не подлежи на обсъждане.

Какво казва законодателството

В Закона за устройство на територията (ЗУТ) има отделен текст, който третира ангажиментите на общинските власти към зелената система и дървесна растителност. Чл. 63, ал. 1 казва: „Кметът на общината организира съставянето и актуализирането на публичен регистър на озеленените площи, на дълготрайните декоративни дървета и на дърветата с историческо значение в общината. Достъпът до информацията, вписана в регистъра, се осъществява при условията и по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Как в регистъра няма и дума за дървета, спазен ли е Законът за устройство на територията, има ли експертно становище за отрязаните, изкоренени и окастрени дървета - четете  тук. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.