Търсене

Какво не четем в доклада на КПКОНПИ, пита Кристина Сидорова

Какво не четем в доклада на КПКОНПИ, пита Кристина Сидорова

Кристина Сидорова, снимка: БСП Габрово

„Какво не четем в доклада на КПКОНПИ? Не четем, че  комисията, която е призвана да се бори с незаконното придобиване на имущество, се оказа в епицентъра на скандал за такова, незаконната тераса на бившия председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев. В този доклад не четем и за  „Апартаментгейт“ – още един голям скандал с незаконно придобиване на имуществото от властта”, коментира народният представител Кристина Сидорова от трибуната на Народното събрание.

Депутатът припомни прогнозата на парламентарната група на „БСП за България” отпреди година, че КПКОНПИ няма да се справи с един от най-големите проблеми на българското общество - корупцията и добави, че в началото на тази година Трансперънси интернешъл поставя страната ни на 74-то място по индекс на корупция, което ни отвежда на дъното в Европейският съюз.

Сидорова подчерта, че миналата седмица в своя препоръка Съветът на Европейския съюз относно Националната програма за реформи България 2020 е заявил, че в България все още няма присъди по дела за корупция по високите етажи на властта, което според нея е доказателство, че правителството няма напредък в борбата с корупцията. Като подкрепа на думите й тя каза, че през миналата година комисията е получила 166 сигнала за евентуален конфликт на интереси, а е установила такъв единствено в 14 случая, като са наложени глоби само за 173 511 лв.

„Надявам се, че наложителните законодателни промени, за които освен нас, говори и г-н Цацаров, ще бъдат скоро факт и ние ще имаме работещо антикорупционно законодателство и ефективна комисия. С  един недобър закон няма как да имаме добре и ефективна работеща комисия. БСП няма да подкрепи доклада”, завърши Кристина Сидорова.

Днес Парламентът прие Доклада за дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество за 2019 г. От гласувалите 177 депутати 131 бяха "за", един - "против", а 45 се въздържаха.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!