Какво означава "приключен документ" на езика на чиновниците?
Детска площадка за една от групите в ДГ "Слънце", филиал 2, снимката е предоставена от родители

На 13 април т.г. майки на деца от филиал 2 на детска градина "Слънце" подават в Община Севлиево молба, с която искат да бъдат обновени и ремонтирани две от детските площадки в двора на градината. Според справка в деловодната система на общинската администрация документът е трябвало да бъде приключен на 27 април 2018 г. Според същата справка той е приключен на 13 юни т.г., а в системата е отбелязано закъснение от 47 дни. Днес е 25 септември и по молбата на майките нищо не е свършено. 

На 13 септември т.г. със "Севлиево онлайн" се свързаха майки на деца, които предоставиха снимки за състоянието на детските площадки, на които децата им трябва да играят през лятото. От снимките се вижда, а и родителите потвърдиха, че на тези площадки не може да се играе, тъй като са опасни за децата. Плочките там са стари и неравни, тревата е избуяла, липсват съоръжения за игра. Какво правят децата ви, когато ги изведат навън след следобеден сън, попитах майките. Стоят по пейките и гледат останалите как играят, отговориха.

На тази площадка трябва да играят през лятото децата

Оказа се, че майките са взели проблема присърце още през миналата година и инициирали подписка. Когато почти всички родители от двете групи се подписали, депозирали в Община Севлиево молба, с която поискали "нормални условия за игра навън за децата ни през летните месеци". 

Проследяваме движението на молбата чрез деловодната система на Община Севлиево, откъдето разбираме, че в деня, в който молбата е заведена в деловодството на администрацията, тя е препратена към зам.-кметът Невена Тодорова. Срещу "дейност" е записано "първоначално насочване", а срокът за изпълнение е 27 април. Пак там е написано, че документът е просрочен с 47 дни и е изпълнен, каквото и да означава в случая изпълнен, на 13 юни т.г. 

Справка от деловодната система на Община Севлиево, откъдето се вижда, че случаят е приключен

Същия ден документът е насочен към служител Цветелина Николовска. Срокът за работа е 14 юни т.г. , но още в деня на постъпването му срещу него пише "изпълнено на 13 юни т.г." и "документът е приключен".  

Ако това означава, че молбата на майките е изпълнена, то защо на 13 септември т.г. те потърсиха "Севлиево онлайн" за съдействие и публичност на исканията им. 

На 17 септември 2018 г. и "Севлиево онлайн" изпрати до Община Севлиево въпроси относно състоянието на въпросните площадки. Попитахме какво възнамерява да направи Община Севлиево по искането на майките и в какви срокове. Осем дни по-късно и ние чакаме отговор. Но няма да се примирим със статус "документът е приключен".

автор: Емилия Димитрова

 

 

 

 

 

 

Какво правят в Габрово с премахнатите опасни дървета?
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество