Търсене

Към 16 ч. в община Севлиево гласуваха 32%, в половината села са гласували повече от поливаната избиратели

Емилия Димитрова
Към 16 ч. в община Севлиево гласуваха 32%, в половината села са гласували повече от поливаната избиратели

Към 16 часа днес избирателната активност в община Свелиево е 31.86%. Гласувалите до този час в седемдесетте секции на севлиевска община са 9512 избиратели от 28 854 имащи право по избирателни списъци. 

Както и при предишното отчитане на активността, което беше към 11 ч., с. Малки Вършец е първенец по желаещи да упражнят правото си на избор. Там до четири следобед до секцията бяха отишли малко над 70 на сто от избирателите. От 129 избиратели, вписани в избирателния списък, 92 вече са упражнили правото си на глас, сочат данни от Общинската избирателна комисия в Севлиево. 

Село Угорелец, едно от шестте в границите на кметство Стоките, в което жителите нямат право да изберат местния си кмет, активността също е сред най-високите в общината - 66.6% - гласували са 22 от 33 имащи право. 

В с. Хирево също са активни - от 115 избиратели по списък, до четири следобед са гласували 76 избиратели, което също е малко над 66 на сто активност.

В с. Столът - от 204 имащи право, гласували са 128. 

Над половината от избирателите са упражнили правото си на вот в селата Кръвеник, Крушево, Ловнидол, Младен, Стоките, Табашка, Бериево, Богатово, Буря и Дамяново. 

В Севлиево избирателната активност е доста по-ниска от тази в селата. Най-голям брой гласували към 16 ч. има в четвърта секция - една от секциите в Първо основно училище "Христо Ботев", където отчитат активност от почти 38%. 

В 14-та секция, която се помещава в клуба на инвалида на ул. "Св. св. Кирил и Методий" също отчитат по-висока от средната избирателна активност - 31%. Същото е и в 26-та секция, една от двете в бившето Абаджийско училище. 

Днес Севлиево избира кмет на община, кметове на кметства и нов състав на Общинския съвет. Десет са кандидатите за кмет на общината. Дванайсет партии и коалиции са регистрирали листа за общински съветници. Броят на съветниците в Севлиево е 29. 

Първите резултати от днешното гласуване се очаква да бъдат ясни около полунощ, но те ще бъдат неофициални. Заради по-бавното броене, което е неминуемо заради хартиеното гласуване, не се очаква секционните комисии да започнат да предават протоколите си преди девет часа тази вечер.  

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.