Търсене

Кампания за даряване на кръвна плазма в „Идеал Стандарт – Видима“

Кампания за даряване на кръвна плазма в „Идеал Стандарт – Видима

Снимка на Michelle Gordon от Pixabay

Инициативата е част от социалния проект „Силата да помагаш“

Даряването на рековалесцентна плазма от преболедували Covid-19 е сред животоспасяващите методи за лечение на усложненията от коронавирус инфекцията. Ситуацията в страната през ноември-декември миналата година стана повод „Идеал Стандарт – Видима“ да предприеме допълнителни стъпки с грижа за здравето на хората. Компанията стартира кампания сред работниците и служителите си за даряване на кръвна плазма, която да послужи на болниците в областта при спешните случаи.

За целта се създаде стройна организация, съвместно с МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, за извършване на първоначалните медицински изследвания в кръвния център на болницата и с Районен център по трансфузионна хематология в  Плевен за даряването на кръвна плазма.

Кампанията за даряване на кръвна плазма още в началото даде резултат и само през декември 2020 г. се включиха 40 работещи в компанията. Те преминаха през първоначалните медицински тестове, 10 от тях дариха рековалесцентна плазма. От началото на 2021 г. 19 работещи в компанията са изразили желание да дарят кръвна плама, осем от тях са имали необходимото количество антитела. Последното даряване се реализира миналата седмица.

Кампанията за даряване на рековалесцентна плазма е част от по-голям социален проект на „Идеал Стандарт – Видима“ за 2020 г., наречен „Силата да помагаш“, в който здравето е основен фокус. Това е естествено продължение на започналата миналата година инициатива за подпомагане на лечебни заведения в региона за справяне с пандемимичния взрив от Ковид-19. 

От компанията се отзоваха на спешната нужда от създаване на PCR лаборатория в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ в Габрово и на Ковид реанимация в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ в Севлиево.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!