Търсене
С призив за финансова подкрепа

Катя Зографова има нужда от помощ за издаването на книгата "Непознатата Фани Попова-Мутафова"

Градска библиотека Севлиево се присъединява към призива на Катя Зографова
Катя Зографова има нужда от помощ за издаването на книгата

Снимка: БНР

От Градска библиотека Севлиево разпространиха обръщение към гражданите на севлиевска община по повод предстоящата годишнина на Фани Попова-Мутафова и проекта за издаване на книгата "Непознатата Фани Попова-Мутафова", чийто съставител е Катя Зографова. За издаването на книгата са необходими около 6 хил. лв., които биха могли да се съберат и с помощта на съгражданите на Фани Мутафова - една от най-забележителните исторически белетристи на България. 

"Севлиево онлайн" публикува пълния текст на обръщението, а по-долу и призива на Катя Зографова, без съкращения и редакторска намеса. 

Уважаеми съграждани,  

През месец октомври 2022 година се навършват 120 години от рождението на една забележителна жена с огромен талант – Фани Попова-Мутафова.

Фани Попова-Мутафова е родена на 16 октомври 1902 г. в Севлиево. Тя е единствена дъщеря на генерал Добри Попов, герой от Одринската епопея, племенница на генерал Стефан Нерезов.

Преди 1989-та година по идеологически причини не се говори много за нея. Сложна личност, недостатъчно разбрана, но отличаваща се със силен характер. Още приживе нейният талант е признат у нас и в чужбина. По думите на поета Кирил Христов „Нейните исторически романи я поставят на нивото на най-големите писатели в този жанр в световната литература“.

За 20 години издава 33 книги и става най-издаваният и най-популярен автор на своето време. С историческата си проза Фани Попова-Мутафова става първата жена в българската литература, навлязла в тази тематика. Освен това е един от популярните кинокритици у нас през 30-те години на 20-ти век. Основна тема в публицистичните ѝ творби са жените и тяхната роля в обществото.

„Малката маркиза“ – така я нарича нейният съпруг Чавдар Мутафов, архитект и художник.

По-възрастното поколение познава Фани Попова-Мутафова и я уважава. За съжаление младите хора не знаят почти нищо за нея.

Градска библиотека, съвместно с Община Севлиево, предвиждат осъществяването на поредица от събития, посветени на тази забележителна личност, чрез които да се провокира интереса към нея, за да се запази жива културната памет. (Провеждане на национален литературен конкурс на името на Фани Попова-Мутафова, прожекция на филма "Малката маркиза", изложба за Фани Попова-Мутафова с материали от Националния литературен музей, представяне книгата на Катя Зографова "Бележити жени на България", в която е включен и материал за Фани Попова-Мутафова, литературни четения "Четем заедно Фани Попова-Мутафова".„

В ход е проект за издаване на книга със спомени от/за писателката, статии, писма и документи „Непознатата Фани Попова-Мутафова“ от издателство „Унискорп“.  Неин съставител е Катя Зографова, литературен историк и критик, автор на книгата „Чавдар Мутафов. Възкресението на Дилетанта“, 2001 и на няколко етюда за Фани Попова-Мутафова, публикувани в книгите „Многоликата българка“, 2006 и в „Бележити жени на/за България“.

За да бъде осъществен този проект ще бъдат необходими около 6 000 лева. Ако искате да помогнете за реализирането му, можете да направите това, дарявайки средства според своите възможности.

Градска библиотека - Севлиево

Обръщение на съставителката на книгата - Катя Зографова: 

През 2022 г. се навършват 120 г. от рождението на голямата българска белетристка Фани Попова-Мутафова. В навечерието на годишнината й беше създаден документален филм за драматичния й живот. „Малката маркиза“ спечели международна награда и бе прожектиран на кинофестивала „Синелибри“ при огромен зрителски интерес. Това свидетелства, че културната ни общественост се вълнува от трагичната съдба и огромното дело на писателката.

Читателите очакват преоткриването й чрез преиздания на емблематичните й творби, каквито вече бяха осъществени на най-известната й четирилогия за Асеновци. Изд. „Унискорп“ планира през 2022 г. да преиздаде и легендите на писателката.

Разбира се, четящите хора биха се радвали на най-много на неизвестни страници от/за забележителното й жизнебитие. Във фондовете на Националния литературен музей, където се пази архивът на Фани Попова-Мутафова, се съхранява ръкописът на една почти завършена книга – истинско съкровище от автобиографични откровения на сладкодумната писателка, зародили се по повод въпросите, зададени й от писателя Петко Тихолов, но многократно надскачащи ги по обхват и белетристична изваяност. В НЛМ се пазят и нейни потулени мемоари за Т. Г. Влайков; Иван, Лидия и Димитър Шишманови; проф. Михаил Арнаудов, Панчо Владигеров, Гео Милев, Чавдар Мутафов /като новатор в изкуството, не толкова като неин съпруг/, композитора и пианиста Димитър Ненов, Николай Лилиев, Стилиян Чилингиров, Ана Карима, Кирил Христов и др.

Към „галерията портрети“ на съвременници, приятели и братя по перо, би било подходящо да се добавят и непубликувани писма до/от тях, както и няколко приносни исторически статии на Фани Попова-Мутафова, публикувани в редки печатни издания, но не и в отделна книга. Задължително трябва да бъдат включени и следствените документи от двата политически ареста на писателката - през 40-те и през 50-те г. на ХХ век, да бъде разказана цялата мъчителна сага с осъждането й от Народния съд, документите от която се съхраняват в Държавна агенция „Архиви“ и в Комисията по досиетата.

Така ще се оформи една интересна и богата книга, съдържаща спомени от Фани Попова-Мутафова и спомени за нея от акад. Жана Николова-Гълъбова, Коста Църнушанов, сина Добри Мутафов, внучката Фани Турмачка, но и статии, писма, документи и снимки, които да представят цялостното битие на писателката, без да премълчава никоя истина за нейния идеологически избор и участ на страдалница.

Призовавам съгражданите на писателката, община Севлиево и всички родолюбиви спомоществователи, да се включат в проекта за издаване на книгата „НЕПОЗНАТАТА ФАНИ ПОПОВА-МУТАФОВА“.

                                              С уважение: Катя Зографова, литературен историк и критик, автор на книгата „Чавдар Мутафов. Възкресението на Дилетанта“, 2001 и на няколко етюда за Фани Попова-Мутафова, публикувани в книгите „Многоликата българка“, 2006 и в „Бележити жени на/за България“.

 

 

Банкова сметка, на която може да се направи дарение: 

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

IBAN: BG74UNCR70003123557915

BIC: UNCRBGSF

ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА

Основание: за издаване книгата за Фани Попова-Мутафова

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!