"Кино 21 век" е изстрадано, но всичко е добре, когато свършва добре
Лентата пред обновеното кино режат кметът Иван Иванов, председателят на НЧ "Развитие-1870" Данаил Лалев и председателят на сдружение "Севлиево 21 век" Емил Гатев

От днес са възстановени прожекциите в кино "21 век" - киното, чиито стопани две години водят битка за намиране на средства за купуването на нова кино машина. Използването на "битка" в случая изобщо не е пресилено, тъй като читалище "Развитие-1870", което стопанисва киното, бе изправено пред поредица от трудности, докато осигури средствата за новото оборудване в размер на близо 100 хил. лв. А новото начало бе белязано снощи с ритуално прерязване на лентата пред обновеното кино от кмета на Севлиево Иван Иванов, придседателя на Читалището Данаил Лалев и председателя на бизнес сдружение "Севлиево 21 век" Емил Гатев. 

отляво на дясно: Емил Гатев, Иван Иванов, Данаил Лалев

"Благодаря на Община Севлиево за администрирането на проекта, с който получихме финансиране за купуването на ново кино оборудване", каза на импровизирана церемония снощи Данаил Лалев. А списъкът с благодарности бе дълъг, от което стана ясно, че немалко са били ангажираните с каузата да възобновят киното, което в действителност е рожба на благотворителността на местния бизнес, на сдружението на жените от "Надежда 2001". 

Новата 3D кино машина  

Лалев благодари за помощта на зам.-кметът с ресор "Финанси" Калина Георгиева, на юриста в общинската администрация Петя Драгнева, на предишния председател на "Севлиево 21 век" инж. Красимир Копчев и на настоящия Емил Гатев, на секретаря на Читалището Галя Христова, на IT-специалиста Венцислав Венков и представителя на "Синема Сървисиз" - фирмата, която достави кино машината и се ангажира с поддръжката й. 

Припомняме, че кино „21 век“ спря да работи в края на 2016 г. заради повреда на един от блоковете в кино машината. Техниката бе произведена през 2008 година от фирмата SONY и бе невъзможно да се намерят резервни части за нея. Единственият вариант киното отново да посреща зрители бе купуването на нова техника. Цената й обаче бе непосилна за бюджета на Читалището.

Другият вариант бе осигуряване на финансиране по проект. Така читалищното ръководство, с подкрепата на всички, които Лалев изброи, разработи и спечели проект по Програмата за развитие на селските райони. Процедурата по кандидатстване започна в края на 2016 г. и премина през двайсет етапа до получаване на одобрение, последвано от подписване на договор за финансиране. Трудностите не свършиха дотук - в първите дни на 2018 г. имаше реална опасност финансирането да бъде изгубено, заради забавянето на задължителния доклад от финансиращия орган, без който не можеше да бъде обявена процедура за доставчик на оборудването.

Всичко това вече е история. А по-важно е, че всичко е добре, когато свършва добре.   

автор: Емилия Димитрова

Студентските рисувани керамични изделия за баня вече са подредени в изложба
Култура
100 години от рождението на Валери Петров с монолог на Лилия Маравиля
Култура
Градската галерия представя Христо Илев по случай 100 г. от рождението му
Култура
Изпълнение на трио "Звън" стана песен на седмицата във фолклорна класация
Култура
Когато децата рисуват, изкуството става заразно
Култура
Историческият музей днес показва изложба на открито
Култура
Кът за поезия в парк "Черничките", идеята е на Интеракт клуб
Култура
Спорт, култура и изкуство в Севлиево са разрешени от 14 май
Култура
Данаил Лалев получи почетна грамота на Министерството на културата
Култура
Алфидин Ахмедов е новият директор на Кукления театър в Габрово
Култура
Градската галерия открива първата си следпандемична изложба
Култура
9000 лв. събра Ротари клуб в Севлиево за ремонт на читалищния салон
Култура
С изложба "Изкуството е заразно" галерия "Видима" отваря за посетители
Култура
Фотографът Анета Мирчева представя изложбата "Илюзия и реалност"
Култура
"Джинс" снима филм за Валди Тотев в Музея на образованието
Култура
Галерия "Видима" представя "Фрагменти" на Цветан Казанджиев
Култура