Търсене

Климатичните промени влизат в училище през есента

Учебни материали за климатичните промени ще насърчават учениците сами да търсят решения на климатичните предизвикателства в своите общности
Климатичните промени влизат в училище през есента

Учебни материали за проектно-базирано обучение и задълбочаване разбирането на учениците за климатичните промени ще бъдат достъпни безплатно за учители и ученици в цялата страна от предстоящата учебна година.

Целта на материалите е да подкрепи учениците да разбират по-добре предизвикателствата, свързани с климатичните промени и да ги провокира сами да търсят и предлагат на решения на екологичните проблеми в техните общности. Образователните ресурси дават възможност също на учителите да прилагат нови и иновативни преподавателски подходи, които дават повече свобода и поле за действие на учениците във връзка с актуална тема за целия свят.

Материалите са насочени към ученици от 5 до 12 клас и ще могат да се интегрират в образованието по различни предмети. Те обхващат три тематични области:

  1. Транспорт и климатични промени; 
  2. Природа и земеделие;
  3. Производство и енергия. 

 

Учебните ресурси се изготвят по проект на фондация “Заедно в час”,

който е финансиран от Европейската климатична фондация (European Climate Foundation).

"Макар често да чуваме, че бъдещето е в ръцете на учениците, рядко в България ставаме свидетели на конкретни дейности, които да позволяват на децата наистина да участват в търсенето на решенията за предизвикателствата на бъдещето. С тези учебни материали, заложените идеи и възможността самите ученици да бъдат активна част от справянето с климатичните промени е стъпка към това да имаме по-овластени, по-активни и отговорни граждани утре. Вярвам, че материалите дават добра възможност и на самите учители да се ангажират повече с темата и да ги доразвият като дейности през своя опит и умения.”, споделя Юлия Мишкова, обучител в екипа на “Заедно в час” и един от специалистите, които работят по проекта.

В първа фаза на проекта с подкрепата на опитни външни консултанти вече са създадени първите варианти на учебните материали и план за конкретни дейности за проектно базирана работа с ученици по темата за климатични промени.

Следващата фаза на проекта, която обхваща месеците до края на учебната година, учебните материали ще се тестват в няколко училища в цялата страна. Всички ученици, които работят по материалите ще разработят свои проекти за решаване на климатични предизвикателства на база на наученото.

Проектите и идеите на учениците ще бъдат публично представени на специално събитие на 11 юни в София. 

Следва допълнително тестване на учебните материали и в традиционната Лятна академия на “Заедно в час”, която ще се проведе от 19 юли до 5 август в две училища в София.

След получаване и обработване на обратната връзка от учениците и учителите от тестовия период материалите ще бъдат финализирани. Те ще бъдат публикувани и разпространени публично като ресурси на най-големия български сайт за обучителни ресурси за учители Prepodavame.bg.

Материалите също ще бъдат преведени и на други езици и ще бъдат разпространени в образователните организации от глобалната мрежа на Teach For All.

Фондация “Заедно в час” повече от 11 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование

и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. За тази цел фондацията развива нови учители, подкрепя цели училищни екипи и изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система. 

“Заедно в час” е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България” и е част от глобалната образователна мрежа Teach For All.

Prepodavame.bg е специализиран сайт за учители,

който събира на едно място полезна информация за преподаватели, практични образователни ресурси, разработени уроци, видеокурсове и стратегии за по-добро преподаване. Сайтът е най-голямата и бързо развиваща се платформа за педагогически специалисти в България с над 20 000 потребители. 
В prepodavame.bg всеки начинаещ или опитен професионалист може да намери адекватна информация и приложими стратегии по разнообразни образователни теми и предмети. Авторите и редакторите на сайта са действащи професионалисти с опит като учители, психолози и обучители. 
Сайтът е създаден от екипа на фондация “Заедно в час” като платформа за споделяне и обмен на добри практики от учители за учители от цялата страна.
 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.