Търсене

Кмет определи побой над журналист за "фалшива новина"

Кмет определи побой над журналист за "фалшива новина"

Кметът на Червен бряг Данаил Вълов (в средата) по време на пресконференцията, която даде вчера, снимка: принтскрийн от tribunanews

източник: zaistinata.com

Вчера кметът на Червен бряг Данаил Вълов определи като „фалшива новина“ информацията за побоя, нанесен на разследващия журналист Христо Гешов на 10 май т.г. За да го направи, той даде пресконференция в пресклуба на Българската телеграфна агенция в Плевен.

Аргументите, с които Вълов определи нападението срещу Гешов за „фалшификат“, бяха следните:

1. Пострадалият журналист бил единственият източник на информация за случилото се;

2. Преди да разпространи новината нито една медия не направила опит да я провери от друг източник;

3. Христо Гешов не бил журналист, тъй като нямал журналистическо образование;

4. Вълов „гарантира“, че „дори и да е имало нещо такова“, то в никакъв случай не е свързано с разследванията на Гешов за безобразията в работата на администрацията му. 

По повод казаното от г-н Вълов уточняваме следното:

1. Насилието над журналисти е публично само в условията на тоталитарна власт. Във всички останали случаи то се упражнява без свидетели, на тъмно и в гръб. Като в случая с Христо Гешов. По тази причина очакванията на Данаил Вълов, че информацията за нанесения побой на Гешов на 10 май т.г. би могла да има и друг източник, освен самия него, са лишени от логика.

2. Новината за побоя беше разпространена, както от национални, така и от международни медии, градили авторитет пред аудиториите си с проверена, потвърдена и достоверна информация. В конкретния случай поне две български медии с национално покритие са потърсили и са получили потвърждение от Районното управление на МВР в Червен Бряг за жалбата, която Гешов е подал след нанесения му побой. Този факт може да бъде проверен без усилия.

„За истината“ също направи своя проверка. Информацията за сигнала, подаден от Христо Гешов, беше потвърдена лично от началника на Районното полицейско управление на МВР в Червен бряг Веселин Бочев.

И още: В Постановление на Районната прокуратура в Червен бряг от 29 май т.г., изготвено след проверка по случая, е записано следното:

„Христо Гешов е посетил болница гр. Червен бряг, където му е бил извършен преглед и освободен. От посоченото по-горе може да се направи извод, че на Христо Гешов е нанесена лека телесна повреда…“.

Прокуратурата е отказала да образува преписка по случая без аргументи.

3. „Журналист“ не е образователна степен. Журналистиката е професия, но преди всичко – мисия.

4. „Гаранциите“ на един кмет, че „дори и да е имало нещо такова“ (като побой над журналист, бел. ред.) това в никакъв случай не е свързан с работата му, няма как да бъдат обосновани. По тази причина те нямат никаква реална стойност. Също като „фалшивите новини“.

В заключение припомняме, че честната журналистика служи на гражданите, не на управляващите.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!