Кметът може да не определя еднолично местата за паркиране

Кметът на община Севлиево, на когото Общинският съвет делегира еднолични права да определя местата за паркиране на територията на град Севлиево, може да не получи правомощията, дадени му от част от съветниците. Това стана ясно на 22 декември, когато районният прокурор от севлиевската прокуратура Десислава Христова внесе в деловодството на Административния съд в Габрово протест срещу текстове от Наредбата за условията и реда за престой и паркиране на територията на гр. Севлиево, приета с решение на ОбС Севлиево от 15 ноември 2016 г.

Сигнал по случая в Прокуратурата подаде общинският съветник Николина Николова, която още по време на обсъждане на наредбата в пленарна зала алармира, че не е редно кметът да получи правомощия да определя местата за паркиране еднолично и самостоятелно, а настоя това да става с одобрението на Общинския съвет. Това нейно предложение не получи достатъчна подкрепа от съветниците, въпреки, че г-жа Николова се позова на Закона за движение по пътищата, където е разписано, че „собственикът или администрацията, управляваща пътя, може да определи райони, пътища, или части от пътища за зони за платено и безплатно паркиране в определени часове от денонощието“. С този текст законодателят не е предоставил възможност собственикът, в случая Общинския съвет, да делегира права на трето лице, смята Николина Николова, заради което сигнализира прокуратурата, че приетите текстове са в разрез с нормативен акт по-горна степен, в случая закон.

След проверка на посочените от Николова аргументи, наблюдаващият прокурор също е коснстатирал противоречия между текстовете от общинската наредба на Севлиево и Закона за движение по пътищата и Закона за пътищата, заради което е изготвил административен протест с искане Административният съд в Габрово за обяви за нищожни текстовете от наредбата.

Сега съдът е този, който ще каже може ли кметът на Севлиево еднолично да определя къде ще се паркира в Севлиево, или това ще става с одобрението на общинските съветници.  

За гражданите на Севлиево – БЕЗгласно
Политика
Онлайн конкурс за доброволци организира бюрото на ЕП в България
Политика
Общинските съвети ще определят заплатите на кметовете
Политика
Най-странните места, на които ще се гласува на евровота
Политика
Хаос със сметките за вода вече няма, само неудобства
Политика
Кристина Сидорова: "Политиците да си свършим работата"
Политика
"Наложително" е присъствието на учители на среща с депутат
Политика
От 1440 до 2100 лв. са заплатите на зам.-кметовете в Севлиево
Политика
Павлин Ганчев се закле като общински съветник
Политика
Да ви е честита новата 1949 г.!
Политика
По-високи заплати за кметовете в селата
Политика
Боян Ботев: Съветниците без заплати до края на мандата
Политика
Бюджет от 30 млн. лв. гласуваха в Севлиево
Политика
Боян Ботев в отворено писмо до съветниците: "Страх ли ви е от гражданите?"
Политика
Министър Аврамова дойде неподготвена в Габрово
Политика
В Севлиево гласуваха 2640 лв. заплата на кмета
Политика