Кметът може да не определя еднолично местата за паркиране

Кметът на община Севлиево, на когото Общинският съвет делегира еднолични права да определя местата за паркиране на територията на град Севлиево, може да не получи правомощията, дадени му от част от съветниците. Това стана ясно на 22 декември, когато районният прокурор от севлиевската прокуратура Десислава Христова внесе в деловодството на Административния съд в Габрово протест срещу текстове от Наредбата за условията и реда за престой и паркиране на територията на гр. Севлиево, приета с решение на ОбС Севлиево от 15 ноември 2016 г.

Сигнал по случая в Прокуратурата подаде общинският съветник Николина Николова, която още по време на обсъждане на наредбата в пленарна зала алармира, че не е редно кметът да получи правомощия да определя местата за паркиране еднолично и самостоятелно, а настоя това да става с одобрението на Общинския съвет. Това нейно предложение не получи достатъчна подкрепа от съветниците, въпреки, че г-жа Николова се позова на Закона за движение по пътищата, където е разписано, че „собственикът или администрацията, управляваща пътя, може да определи райони, пътища, или части от пътища за зони за платено и безплатно паркиране в определени часове от денонощието“. С този текст законодателят не е предоставил възможност собственикът, в случая Общинския съвет, да делегира права на трето лице, смята Николина Николова, заради което сигнализира прокуратурата, че приетите текстове са в разрез с нормативен акт по-горна степен, в случая закон.

След проверка на посочените от Николова аргументи, наблюдаващият прокурор също е коснстатирал противоречия между текстовете от общинската наредба на Севлиево и Закона за движение по пътищата и Закона за пътищата, заради което е изготвил административен протест с искане Административният съд в Габрово за обяви за нищожни текстовете от наредбата.

Сега съдът е този, който ще каже може ли кметът на Севлиево еднолично да определя къде ще се паркира в Севлиево, или това ще става с одобрението на общинските съветници.  

Резултатите от вота на 26 май при 100% обработени протоколи от РИК Габрово
Политика
Наредби на общинските съвети в област Габрово са протестирани 52 пъти
Политика
БОЕЦ: ЦИК няма правомощия да подменя вота на избирателите
Политика
Резултатите след днешния вот, сравнени с тези от 2014 г.
Политика
Постигнато е съгласие за състава на секционните избирателни комисии
Политика
БСП организира среща със Сергей Станишев
Политика
Как ще изглежда ЕП според резултати към 20.30 ч. от 11 държави
Политика
Към 17.30 ч. избирателната активност в област Габрово е 23.67%
Политика
В 68 секции ще се гласува в община Севлиево на евровота
Политика
Пълномощията на кмета на с. Стоките са прекратени по негова молба
Политика
ГЕРБ води и в Севлиево, но с отлив от гласове
Политика
Мария Недева е предложението за председател на РИК Габрово
Политика
Али Алиев от ДПС положи клетва като общински съветник
Политика
Велизар Енчев: Ще настоявам за достойни пенсии
Политика
Станишев: социалистите имаме рецепта за възстановявяне на социална Европа
Политика
Какво пише в имотните декларации на управляващите в Севлиево
Политика