Кметът може да не определя еднолично местата за паркиране

Кметът на община Севлиево, на когото Общинският съвет делегира еднолични права да определя местата за паркиране на територията на град Севлиево, може да не получи правомощията, дадени му от част от съветниците. Това стана ясно на 22 декември, когато районният прокурор от севлиевската прокуратура Десислава Христова внесе в деловодството на Административния съд в Габрово протест срещу текстове от Наредбата за условията и реда за престой и паркиране на територията на гр. Севлиево, приета с решение на ОбС Севлиево от 15 ноември 2016 г.

Сигнал по случая в Прокуратурата подаде общинският съветник Николина Николова, която още по време на обсъждане на наредбата в пленарна зала алармира, че не е редно кметът да получи правомощия да определя местата за паркиране еднолично и самостоятелно, а настоя това да става с одобрението на Общинския съвет. Това нейно предложение не получи достатъчна подкрепа от съветниците, въпреки, че г-жа Николова се позова на Закона за движение по пътищата, където е разписано, че „собственикът или администрацията, управляваща пътя, може да определи райони, пътища, или части от пътища за зони за платено и безплатно паркиране в определени часове от денонощието“. С този текст законодателят не е предоставил възможност собственикът, в случая Общинския съвет, да делегира права на трето лице, смята Николина Николова, заради което сигнализира прокуратурата, че приетите текстове са в разрез с нормативен акт по-горна степен, в случая закон.

След проверка на посочените от Николова аргументи, наблюдаващият прокурор също е коснстатирал противоречия между текстовете от общинската наредба на Севлиево и Закона за движение по пътищата и Закона за пътищата, заради което е изготвил административен протест с искане Административният съд в Габрово за обяви за нищожни текстовете от наредбата.

Сега съдът е този, който ще каже може ли кметът на Севлиево еднолично да определя къде ще се паркира в Севлиево, или това ще става с одобрението на общинските съветници.  

ОИК проверява сигнал за несъвместимост за съветника Трифон Трифон
Политика
Над половин милион лева в пари и имоти декларира общински съветник в Севлиево
Политика
С едно извънредно заседание, общинските съветници получиха пълни заплати
Политика
Какво не четем в доклада на КПКОНПИ, пита Кристина Сидорова
Политика
Прекратиха пълномощията на Боян Ботев като общински съветник
Политика
Председателят на Общинския съвет в Дряново е отстранен от длъжност
Политика
Димитър Тонев влиза в Общинския съвет на мястото на Боян Ботев
Политика
Кирил Ананиев става министър на финансите и още рокади в кабинета
Политика
Станимир Стойчев поема БСП в Севлиево или каквото е останало от нея
Политика
Още един общински съветник е в несъвместимост и конфликт
Политика
Боян Ботев: „Сгреших. Понасям отговорността за това“
Политика
ОИК е сезирана за правомощията на Трифон Трифонов като съветник
Политика
Съдът отмени решението за прекратяване пълномощията на Трифон Трифонов
Политика
Без изненади бе приет бюджет 2020 на Севлиево
Политика
ОИК прекрати пълномощията на Трифон Трифонов от ГЕРБ
Политика
ОИК няма да обжалва съдебното решение по казуса Трифон Трифонов
Политика