Кметът може да не определя еднолично местата за паркиране

Кметът на община Севлиево, на когото Общинският съвет делегира еднолични права да определя местата за паркиране на територията на град Севлиево, може да не получи правомощията, дадени му от част от съветниците. Това стана ясно на 22 декември, когато районният прокурор от севлиевската прокуратура Десислава Христова внесе в деловодството на Административния съд в Габрово протест срещу текстове от Наредбата за условията и реда за престой и паркиране на територията на гр. Севлиево, приета с решение на ОбС Севлиево от 15 ноември 2016 г.

Сигнал по случая в Прокуратурата подаде общинският съветник Николина Николова, която още по време на обсъждане на наредбата в пленарна зала алармира, че не е редно кметът да получи правомощия да определя местата за паркиране еднолично и самостоятелно, а настоя това да става с одобрението на Общинския съвет. Това нейно предложение не получи достатъчна подкрепа от съветниците, въпреки, че г-жа Николова се позова на Закона за движение по пътищата, където е разписано, че „собственикът или администрацията, управляваща пътя, може да определи райони, пътища, или части от пътища за зони за платено и безплатно паркиране в определени часове от денонощието“. С този текст законодателят не е предоставил възможност собственикът, в случая Общинския съвет, да делегира права на трето лице, смята Николина Николова, заради което сигнализира прокуратурата, че приетите текстове са в разрез с нормативен акт по-горна степен, в случая закон.

След проверка на посочените от Николова аргументи, наблюдаващият прокурор също е коснстатирал противоречия между текстовете от общинската наредба на Севлиево и Закона за движение по пътищата и Закона за пътищата, заради което е изготвил административен протест с искане Административният съд в Габрово за обяви за нищожни текстовете от наредбата.

Сега съдът е този, който ще каже може ли кметът на Севлиево еднолично да определя къде ще се паркира в Севлиево, или това ще става с одобрението на общинските съветници.  

Заседанията на ОбС Севлиево в интернет – нямо кино, но цветно
Политика
ПК "Екогласност" застава зад "Визия за България"
Политика
За екскурзия в чужбина се стягат съветниците на Севлиево
Политика
По нов начин да се финансират читалищата, искат социалистите
Политика
ВАС потвърди избора на Ани Любенова за кмет на с. Градница
Политика
Системен натиск върху властта за водата, обеща Сидорова
Политика
Общинските съвети ще определят заплатите на кметовете
Политика
Прекратиха пълномощията на председателя на ОбС в Дряново
Политика
На 11 септември парламентът готви удар срещу демокрацията
Политика
Възможностите на цифровата икономика дебатираха в Брюксел
Политика
Министър Аврамова дойде неподготвена в Габрово
Политика
Със севлиевски ученици Илхан Кючук е на финала за "Иновации в политиката"
Политика
Общински съвет Севлиево на живо - само през един браузър
Политика
Какво пише в имотните декларации на местната власт
Политика
Христо Гунчев положи клетва като общински съветник
Политика
На 17 юли Кристина Сидорова ще има приемна в Севлиево
Политика