Търсене

"Книга да се уча, добро да сполуча" - 130 години основно училище в с. Петко Славейков

Емилия Димитрова

Изявени ученици получиха грамоти по повод патронния празник на училището, снимка: "Севлиево онлайн"

Основното училище в с. Петко Славейков е създадено през 1893 г. от Петър Петров Каймазов - първи учител в селото. В начало уроците са се преподавали в къщата на Каймазов и с това се поставя началото на история от 130 години - толкова отпразнуваха днес бивши и настоящи учители и ученици в присъствието на много приятели. Денят за отбелязване на годишнината не е избран случайно - училището носи името на Светите братя Кирил и Методий.

История се създава бавно и се гради дълго

През 1896 г. е назначен първият учител в селото Христо Тотев. На следващата година училището е преместено в четири стаи на първия етаж в общината. Едва през 1909 г. е построена училищна сграда с пет класни стаи, която е разширена с още две класни стаи през 1934 г.

През 1927 г. е разкрита пълна прогимназия, а през 1959 г. се обединяват българското и турското училище в НОУ „Кирил и Методий”. Броят на децата расте, което налага необходимостта от нова сграда.

Двуетажна училищна сграда е построена през 1962 г. През есента на 1986 г. е направена първа копка за разширение на училището и през 1991 г. е открита новата триетажна сграда, в която училището се помещава и до днес. 

Това е сухата стастика в дати. Зад нея са хилядите деца, научили се да пишат и четат в класните стаи на училището в с. Петко Славейков. 

130 години по-късно 

Днес в училището в с. Петко Славейков има 55 ученици от 1 до 7 клас. Обучават ги 12 учители. Децата не са само от селото, някои идват всяка сутрин от селата Ряховците и Кормянско. Въпреки, че на пръв поглед училището е малко, заради малкото деца, то има поводи за гордост и удовлетворение. 

Училището е единственото иновативно селско училище в община Севлиево. Иновацията е защитена пред Министерски съвет, който през лятото на миналата година утвърди списък с иновативните училища в България. За община Севлиево са три - в с. Петко Славейков, СУ "Васил Левски" в Севлиево и ОУ "Стефан Пешев" в Севлиево. 

Изображение - 12221Училищното знаме, снимка: "Севлиево онлайн"  

Иновацията, която учителите от с. Петко Славейков са защитили е обучение по английски език от първи клас. И ако за някои това се струва маловажно, важно е да се отбележи, че майчиният език на децата в селото е турски и когато тръгнат на училище те започват да се учат да четат и пишат на български. Така английският им става втори чужд език, заради което е необходим специален подход на преподаване.   

На училище в града или на село

Семра Ахмедова е майка на дете, на което догодина ще избира училище. Семейството живее в с. Петко Славейков, а Семра е на празника по повод 130 години училище в селото. Радва се на успехите на децата, но казва, че й се иска, когато нейната дъщеря тръгне на училище, да е в града. Жената познава учителките в селото и няма съмнение, че те са много добри преподаватели. Иска обаче дъщеря й да стане по-социална и да общува с повече и различни деца. Казва че й се ще детето отрано да се научи само да се оправя в по-оживена среда и това е единствената причина, поради която майката ще изпрати детето си в града на училище. 

Близостта на селото до града се оказва най-големия проблем пред училището в с. Петко Славейков, казва директорката Маргарита Тинкова. Трийсет процента от децата в селото пътуват до Севлиево, въпреки, че в селото има училище. Директорката не намира обяснение. Казва, че ако в града учителят има около минута, за да обърне внимание на ученик, в селото за същото има пет или повече минути. А резултатите от външното оценяване говорят, че качеството на преподаване в с. Петко Славейков е високо. Учителите недоумяват защо родителите изпращат децата си да пътуват до Севлиево. 

Както във всяка ситуация и тази има две гледни точки и когато се чуят и двете, става ясно, че всяка страна има своите трудно оборими аргументи. 

Изображение - 12222Директорът Маргарита Тинкова благодари на екипа от учители и ученици  

Животът на училището

Всяко училище, малко или голямо, има своя училищен живот. Създават го децата и техните учители, а признанието обикновено идва на празник. Така и днес, по време на тържествената част от честването на 130 години училище в с. Петко Славейков, децата, участвали активно в живота на училището, получиха грамоти от своята директорка. Грамотите им бяха връчени под портрета на Кирил и Методий, закичен с венец от градински цветя. 

Учениците не успяваха да скрият вълнението си, както всъщност и директорката Маргарита Тинкова по време на празничното й приветствие. Може би заради препълнения салон, защото празника уважиха директори на детски градини и училища от цялата община, а поздравителните адреси валяха един след друг. 

Изчезващите

Днес в община Севлиево има шест селски училища - в с. Добромирка, в с. Душево, в с. Крамолин, в с. Градница, в с. Шумата и в с. Петко Славейков. За последните двайсет години са закрити седем училища. От 2001 г. не бие училищен звънец в с. Стоките, на следващата година хлопнаха вртите на класните стаи в селата Сенник, Крушево и Горна Росица. През 2004 г. беше закрито началното училище в с. Дамяново, две години по-късно и това в с. Батошево.

Изображение - 12224  

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.