Търсене

КНСБ провежда информационна кампания „Сивото убива“

КНСБ провежда информационна кампания „Сивото убива“

Мобилен информационен център разположиха от КНСБ в центъра на Габрово, снимка: КНСБ

Чрез мобилното приложение на КНСБ „VOX KNSB“ могат да се подават сигнали за некоректни практики на работодатели и фирми

Регионалният съвет на КНСБ в Габрово провежда информационна кампания „Сивото убива“. Кампанията е насочена към активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България и се осъществява в партньорство с Главна инспекция по труда, Национална агенция по приходите и Комисия за защита на потребителите. Стартът беше даден на 26 септември в Габровска търговско-промишлена палата.

Размерът на сивият сектор у нас е около 23 милиарда лева, като най-висок дял на "сиви" практики има в сервизите за ремонт на автомобили, строителството, селското стопанство и леката промишленост, сочат данни, изнесени от националния секретар на КНСБ Тодор Капитанов. 

По данни на Инспекцията по труда в Габрово, представени от директора Катя Колева, през 2018 г. са извършени проверки по 184 сигнали, а до края на август тази година са получени 87 сигнали. За миналата година са установени 35 лица без трудови договори, а до август 2019 г. те са 15.

Най-честото нарушение на трудовото законодателство е работа по 6 до 8 часа, а трудов договор за половин работен ден, на 4 часа. Нарушение е работа извън установеното работно време и заплащане "на ръка", което води до загуба на различни обезщетения и невинаги може да се констатира от контролните органи, според Радка Гичева, национален координатор на Федерация на независимите синдикални организации от леката промишленост към КНСБ.   

Кампанията ще продължи през следващите седмици на различни места в Габрово и Севлиево:

- на 3 октомври 2019 г., от 10:00 до 12:00 часа, гр. Габрово в Парк „Колелото” – между пл.„Беларусия” и ул.„Александър Стамболийски”;

- на 11 октомври 2019 г., от 11:00 до 13:00 часа, гр.Севлиево, ул. „Стара Планина”, пред Пазара.

- на 16 октомври 2019 г.,от 10:00 до 12:00 часа,гр.Габрово в Градинката с мечето - бул. „Васил Априлов”.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!