Търсене

Коалицията за медийна грамотност организира "Дни на медийната грамотност", на 25 април е в Севлиево

Българските граждани остават на една от последните позиции в Европейския съюз по медийна грамотност според Индекса за медийна грамотност 2022
Севлиево онлайн
Коалицията за медийна грамотност организира

Как да използваме Уикипедия за развитие на медийна и информационна грамотност? Какви са правата ми като създател на съдържание и как да използвам чуждо съдържание в клас и в проектите си? Това са част от новите обучения, които ежегодната кампания „Дни на медийна грамотност“ ще организира за учители и ученици.

Кампанията е инициатива на Коалиция за медийна грамотност (КМГ) и се провежда за шеста поредна година. Целта ѝ е да обедини усилията на всички хора, работещи в сферата на формалното и неформално образование за повишаване на медийната грамотност за всички възрастови групи. 

Защо е важна кампанията?

Българските граждани остават на една от последните позиции в Европейския съюз по медийна грамотност според Индекса за медийна грамотност 2022 (Институт Отворено общество-София). В същото време според Евробарометър българите са по-силно изложени на дезинформация в сравнение със средното ниво за ЕС (55% са често изложени, срещу 28% за ЕС гражданите). Развитието на медийната грамотност е стратегическа цел на Европейския съюз и като държава членка България е поела ангажимент за полагане на усилия в тази насока.

Какви дейности ще включва кампанията тази година?

И тази година кампанията ще покаже добрите примери на Дигитални звезди – учителите, които чрез работата си в клас развиват важните умения в техните ученици. Иновативни решения с настолни игри и брошури за толерантност, създадени от самите ученици, са част от уроците, разработени от Дигиталните звезди на коалицията.

Учителите ще получат възможност да се запознаят и с други методи на развитие на медийната грамотност като игрово-базираната програма „Космически патрули“.

Обучения за възрастни в регионалните градове ще допълнят програмата на кампанията. Те се водят от признати журналисти от национални и регионални медии.

Международни уебинари ще представят опит в областта от Китай, Австралия и Украйна.

Дни на медийна грамотност 2023 ще заложи и на силна мултимедийна кампания в регионални и национални електронни и онлайн медии, за да достигне до максимално много хора в страната.

На 25 април "Дни на медийна грамотност" спира в Севлиево. Повече - тук. Календар на събитията - тук. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.