Търсене

Кога големите ученици се връщат в клас, ето какво отговориха от МОН

Кога големите ученици се връщат в клас, ето какво отговориха от

от Емилия Димитрова

След като от Министерството на образованието разпространиха информация, че учениците със сертификат за ваксинация срещу Ковид-19 се връщат в клас без тестване, "Севлиево онлайн" получи родителски запитвания как точно ще стане връщането на децата и какво следва за онези, чиито родители са против децата им да бъдат ваксинирани. Медията попита още защо учениците със сертификат няма да бъдат тествани, въпреки недвусмислените изявления на медицински и здравни специалисти, според които и ваксинираните също могат да заразяват, както и неваксинираните. 

"Доказано е, че ваксинираните по-малко заразяват, самите те по-рядко се заразяват и прекарват заболяването по-леко", гласи отговора от образователното министерство. И в подкрепа на написаното уточняват, че "ваксинираните учители например и сега не се тестват. Същото ще важи за ваксинираните ученици и за всички останали със зелен сертификат – преболедували, с налични антитела или отрицателен тест от лаборатория". 

Кога реално децата могат да се върнат в клас?

При две условия, става ясно от отговора - първото е да пристигнат достатъчно безплатни тестове. Второто, заболеваемостта в съответната община да спадне под 500 на 100 000 души. Тогава учениците от 5 клас нагоре ще се върнат в училище, но на ротационен принцип - една седмица учат от вкъщи, на следващата са в училище и така се редуват. Докога обаче никой не знае. 

По какви критерии на училищни директори се вдигат заплатите, заради тестването на малките ученици?,

попита "Севлиево онлайн". Оттам уточниха, че критериите са организиране и провеждане на тестването и добавиха, че за персонала, който участва в тестването, са договорени допълнително по 100 лв. за месеците ноември и декември. Добавките са заложени в колективния трудов договор и за тях има съгласие на министерството и социалните партньори, се казва още в отговорите от министеството, изпратени до "Севлиево онлайн".  

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!