Когато дивото те зове...и последваш Мария Бенева

Какво е чувството да приключенстваш сред дебрите на българската дива природа? Какво изпитва българското дете, когато тръгва по пътя на древните? Въпроси, чиито отговори търсиха и откриха героите в новия проект на клуб „Път към приключението”, наречен „Дивото зове“. Дванайсет деца, от които най-малкият само на 6 години, а най-големият - на 16, пътешестваха и нощуваха на палатки от 14 до 19 август по маршрут Севлиево - село Иваанча - хижа Младост, обл. Търговище.  

Като всички последователи на приключението и те са склонни към авантюризъм, обсебени са от новото и непознатото, любопитни, неудържими са и готови да приемат предизвикателствата на не една вълнуваща ситуация. Всичко това децата-приключенци разкриха с участието си в „Дивото зове“, каквато всъщност е една от целите на проекта – да провокира интереса на децата към самите тях, към техните неподозирани възможности, към тяхната издържливост и готовност да бъдат част от един отбор, където няма йерархия, а всички са равни.  

Създателят на приключенската идея Георги Григоров и управителят на клуб „Път към приключението“ Мария Бенева поведоха за втори път тази година децата към магията и очарованието на дивия живот. Както се казва в една реклама, живот без интернет, но близо до природата. И така стъпка по стъпка и дума по дума, без удобствата на цивилизацията, отборът преживя незабравими емоции, впусна се в разплитането на тайнствени загадки. Децата се превърнаха в археолози и изследователи, наследници на прабългарите и преживяха задружно пътешествие до древния град Мисионис. За някои това беше първият им планински поход, в който изпробваха волята и издържливостта си. С типичната си детска доверчивост и любознателност, малките приключенци обогатиха знанията си за за природните стихии, дивите животни и влечуги. И изживяха заедно три прекрасни празника – два рождени дни и Успение Богородично. А когато бяха „свободни“ от предизвикателства, се отдаваха на игри, смях, свобода и простор.

Организаторите останаха верни на основните си принципи – децата да трупат както практически, така и интелектуален опит, да развиват собствените си личностни положителни качества и да търсят и изпробват успешния модел за общуване и екипно справяне. Предизвикателството беше подготвено с много находчивост, гъвкавост и добро чувство за хумор. Присъства и неотменната доза мъдрост като извод, което е приоритет в методите на работа на клуб „Път към приключението”. 

И ако се питате какво самите деца мислят за участието си в проекта „Дивото зове“?, отговорите им сами говорят за това как са се чувствали. Един от най-важните им уроци, споделя малък приключенец е, че трябва да подкрепят приятелите си. И никой не крие, че му е било весело и дори си позволяват да тъгуват за това, че приключението е свършило. „И най-важното: четох книга!“, хвали се трети. Ето такива са участниците в клуба на приключението, който неуморната Мария Бенева сама създаде и със силна воля и характер успява да го развива и утвърждава. Самата тя приключенец по душа, не крие благодарността си към родителите, чиято смелост също е от значение, за да пуснат децата си на един приключенски лагер. И доверието към Мария не е за подценяване, защото тя за втори път тази година, заедно с Георги Григоров, повежда децата към приключение, а последователите й стават все повече.

Мария Бенева: „Подобни събития са прекрасна среда, за да се върнат децата към корените си.  Условията бяха  подходящи да им се напомни, че животът е  състояние на хармония с природата. Беше им редоставен шанс  да създават приятелства, да се оглеждат в поведението на другия, да се самооценяват на фона на групата от връстници. Опитът в тази безопасна среда ще им бъде безкрайно полезен в бъдещия им живот, вече като възрастни. Бих искала да споделя и нещо много важно – услугите, които ние предоставяме, имат винаги двупосочен ефект. Ние самите също се образоваме и просвещаваме около и благодарение на децата. За нас този поток на интелектуален и емоционален обмен е безценно богатство.

В рамките на този наш проект, ние, като обучителен екип, си поставихме задача децата да изживеят тази емоция от първо лице и това да бъде техен личен житейски опит. Това е безценното: не някой да ти внушава или да ти казва кое е хубаво и кое не, а ти сам да си изживял усещането и да можеш да вземеш решение и правиш преценки. Ето така се разширява потенциала на интелекта и само така се отглеждат мислещи хора! А ние ревностно искаме мислещи българчета. Вярвам и съм убедена, че ще бъде!

Пожелаваме здраве на всички и оставаме насреща, за взаимодействие с личности  и организации, които припознават собствените си ценности в мисията на „Път към приключението”, искат да ни подкрепят и да бъдат заедно с нас в бъдещите ни начинания“.

 

Обявиха стипендиантите на сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Училищно настоятелство почете пенсионирали се учители
Образование
Конференция за нов проект по "Еразъм+" свикват в ПГМЕТ
Образование
Гимназия "Ген. Иван Бъчваров" чества своите 56 години
Образование
Голямата фирма отвътре, видяха ученици, които учат чрез работа
Образование
Младежи станаха мениджъри за един ден
Образование
СУ „В. Левски“ учебната година започна с нов проект по "Еразъм+"
Образование
Илхан Кючюк даде старт на проекта "Аз, бъдещият инженер"
Образование
Яна Пенчева и проекта "Да колонизираме Марс" отличи фондация "Еврика"
Образование
Инж. Кунев от ПГМЕТ премина обучение в ЦЕРН
Образование
ОУ "Стефан Пешев" празнува своя патронен празник
Образование
Три последователни дни Севлиево бе сцена на науката
Образование
ПГМЕТ " Ген. Ив. Бъчваров" - 56 години от първия учебен час
Образование
Деца пресъздават обредите на Димитровден
Образование
Доброволци от Севлиево бяха наградени от ИМКА
Образование
Стаж в Португалия по "Еразъм+" ще преминат ученици
Образование