Търсене

Когато границите нямат значение, а младостта и любопитството за света

Екип от ПГМЕТ „Ген.Иван Бъчваров“ участва в Международен театрален фестивал и младежка работилница в Легионово, Полша
Севлиево онлайн
Когато границите нямат значение, а младостта и любопитството за света

Групата от Севлиево с преподавателката Ива Рангелова, снимка: ПГМЕТ

Между 9 и 13 октомври 2023 година седем ученици от Професионалната гимназия по механоелектротехника в Севлиево – Ивайла Петкова и Михаил Маринов, Елена Велева, Феркан Осман, Ивайло Йорданов, Красимир Пенев и Стефани Гогова, под ръководството на Ива Рангелова и Ваня Русчева, посетиха Основно училище №3 „Януш Кусочински“ в побратимения на Севлиево полски град Легионово. Поводът бе участие в традиционен Международен театрален фестивал и младежка работилница.

През тази година инициативата бе посветена на 90-тата годишнина от основаването на училището домакин, а групата от Севлиево сподели, че целия им престой е бил вълнуващ и интензивен.

Учениците са участвали в творчески работилници с екологична и технологична насоченост и заедно със своите връстници и групата от Чешката република, са научили историята и културното богатство на Легионово.

Изображение - 12761Пред паметника на Николай Коперник заедно с домакините, снимка: ПГМЕТ  

За учителите от трите партниращи държави е имало работни срещи и споделяне на добри практики заедно с ръководството на училището домакин, кмета на града и експерти по образование.

В програмата на Международния театрален фестивал учениците от севлиевската професионална гимназия представили адаптиран вариант на приказката „Тримата братя и златната ябълка“ на английски език. Домакините от своя страна се представили с нов прочит на „Пепеляшка“, а групата от Чехия с весела приказка за хамелиона.

Извън основната цел на посещението в Полша севлиевската група е посетила Торун, родният град на Николай Коперник в рамките на подарена им от домакините образователна икскурзия и били посветени в тайната на приготвянето на традиционния джинджифилов хляб и сладки пиерники.

Разбира се, споделили са и емоцията от официалните чествания на юбилейната годишнина с училището домакин. В рамките на празничната програма са отправили музикален поздрав и официален адрес от името на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“.

Дългогодишни са връзките между двете училища, ползотворно сътрудничеството както за ученици, така и за учители. Оставаме в очакване през пролетта да домакинстваме гостуването на групата от Основно училище №3 в Легионово по време на традционния Фестивал на художествената самодейност, казват от севлиевската гимназия.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.