Търсене

Когато лекари нямат достъп до компютър, ще могат да издават рецепти чрез мобилно приложение

Севлиево онлайн
Когато лекари нямат достъп до компютър, ще могат да издават рецепти чрез мобилно приложение

Приложението беше представено днес от министрите на електрронното управление и здравеопазването, "Информационно обслужване" и БЛС, снимка: пресцентър на Министерство на здравеопазването

Мобилното приложение, чрез което лекарите могат да издават електронни бели рецепти, в случаите в които нямат достъп до компютър, е факт, обяви на пресконференция днес министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. 

Приложението може да се използва едновременно на няколко мобилни устройства, в т. ч. телефони и таблети. Рецептата се записва в електронното пациентско досие в Националната здравно-информационна система.

Приложението значително улеснява лекарите, но най-важно е, че се подобрява услугата към пациента, коментира министър Меджидиев. Той беше категоричен, че в момента изписването на лекарствени продукти с бели рецепти е осигурено за всеки пациент, като това може да се случва както електронно, така и на хартиен носител. „С напредването на дигитализацията в здравеопазването, хартиените рецепти ще отпаднат от само себе си, но до тогава е важно лекарите да разполагат с всички възможности, а на пациентите да гарантираме достъп“, посочи още министърът. 

Преди официалното пускане на приложението да бъде тествано на всички нива в системата на здравеопазването, като с това бяха ангажирани Българският лекарски съюз, общопрактикуващите лекари и целия потенциал на „Информационно обслужване“. Голяма част от информацията в електронната рецепта е предварително въведена или се избира от списъци с регистрираните в България лекарствени продукти, като въвеждането на букви и символи е сведено до минимум.

Целта е максимално облекчаване на пациента, пестене на времето му и разхождане по институциите, обясни министърът на електронното управление Георги Тодоров.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!