Търсене

Когато мечтите се сбъдват - излезе "Мечтатели" - първия сборник, издаден от Градската библиотека

Емилия Димитрова
Когато мечтите се сбъдват - излезе

Автори, наставници и приятели за обща снимка с първия сборник творби на Школата по творческо писане към Градската библиотека в Севлиево, снимка: фейсбук

Една книжка буквално оживя в ръцете на деца. Като всички деца, и тези са мечтатели, но мечтите им бяха толкова силни, че се претвориха в думи, думите - в образи, а накрая всичко това, с помощта на възрастните, бе събрано на едно място. Така се роди книжката "Мечтатели", която съдържа творби на участниците в Школата по творческо писане към Градската библиотека в Севлиево. 

Корицата на първия сборник с творби на децата, които се учиха на творческо писане, е дело на малкия Тодор Хинов. Тошко, както го наричат близки и приятели, освен автор на корицата, е и един от авторите в книгата, чието официално представяне се състоя на 2 февруари в Библиотеката. 

Изображение - 11672Тодор Хинов - автор на проза, поезия и на корицата на "Мечтатели", снимка: фейсбук  

Школата по творческо писане е своеобразно продължение на „Старата школа” - проект на Петко Хинов от 2019 година, която разработва в партньорство с Градската библиотека. Този проект обаче остава неосъществен, но не и целите, заложени в него - словесното развитие на личността като стремеж към постигане на личните предели на развитие . Те стават основа на Школата по творческо писане.

Партньори в осъществяването на идеята с лично време, знания, опит и много отдаденост са авторът на сборника с разкази "Зелената количка" Станислава Славова-Петкова, носител на няколко литературни награди, управителят на галерия "Видима" и поет Сава Христов и скулпторът Велизар Захариев, който извая от бронз фигурите на Мара Белчева и Пенчо Славейков, превърнали се с времето в една от емблемите на Севлиево. 

Станислава Славова-Петкова става двигател на лятната школа, а в последствие нейна е идеята и немалко от работата по издаването на сборника "Мечтатели". Тя е наставник в раздел "проза", Сава Христов е наставник в раздел "поезия", Велизар Захариев - в "художествено оформление". 

Колкото и добър да е един автор, колкото и чисти намеренията му, в съвременния свят малко неща могат да се случат без финансова подкрепа. За издаването на "Мечтатели" тя идва от три места - "Идеал Стандарт-Видима", "Хитачи Енерджи" и национален фонд "Култура". 

Така вдъхновението, таланта и ентусиазма на децата творци, на техните преподаватели и желанието да помогнат на фирмите, плюс подкрепата на Библиотеката, дават крайния резултат - книжка с творби на деца, учили се на творческо писане под покрива на Библиотеката. Към тях добавяме и помощта на Борислав Маринов - вдъхновителя на библиотеката при СУ "Васил Левски", който прави предпечата на сборника "Мечтатели". 

Когато едно нещо е доведено до добър край, идва ред на новите мечти. Тяхна е 2023 г. и цялото й лято, когато в Библиотеката отново ще се твори, убедена е директорът Добрина Минкова, защото Школата за творческо писане не може да бъде закрита, докато има деца, които искат да творят. 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!