Когато санитарния порцелан стане произведение на изкуството
Не тоалетна, а керамично "платно", снимка: "Идеал Стандарт-Видима"

За някои може да е странно, но всъщност правилната дума е "красиво". Точно нещо красиво се получава, когато студентите от Нов български университет рисуват върху керамичните изделия на Завода за санитарна керамика на "Идеал Стандарт-Видима”. И повярвайте, няма нищо странно в това тоалетната да бъде изрисувана. 

Студентите от специалността "Керамика и порцелан" са трайно свързани със севлиевския завод, тъй като идват да рисуват върху готови изделия за седма поредна година. 

"Тук света е казанчета, бидета, мивки, глазури, творчество…", споделя третокурсничката Милена Иванова, студент в модул "Графика и илюстрация", втори модул "Керамика и порцелан". Стажът в Севлиево определя като "страхотно преживяване, опит и лукс" и казва, че всичко е било идеално: "идеално отношение, идеално преживяване, идеално време, идеален стандарт". Тази година Милена е една от единайсетте студенти, които между 10 и 14 февруари преминаха своя стаж в завода за керамика в Севлиево. С тях бе и преподавателят  доц. д-р Моника Попова. 

"Много свежа работна обстановка. Пак ще дойдем!", зарича се Бояна Несторова, студент във "Визуални изкуства", втори курс. 

"Всяка година даваме възможност на студенти да се запознаят отблизо с нашето производство и изделия и от първа ръка, да научат за процеса на създаването им от подготовката, изпичането, да завършването в готов вид", сподели ръководителят на студентския стаж Светла Георгиева. "С въображение и артистичен усет, студентите превърнаха нашите керамични продукти в пъстри произведения на изкуството. На страницата ни във Facebook прочетохме: „Практика в Идеал Стандарт  - любима практика“, сподели още Георгиева, смеейки се на ентусиазма и непринудеността на младите хора. Напълно в младежки стил е заключението и на Радина Димова, студент четвърти курс в "Нова българистика", с втора специалност "Керамика и порцелан": "Този завод е велик!". 

"Чувството да вдъхнеш живот на тези необичайни керамични платна е страхотно. За пет дни в "Идеал Стандарт-Видима" забравяме за ежедневието и потъваме в изкуството", смята и Виолета Заранкова, преподавател по керамика, порцелан и 3D принтиране. 

 

 

 

 

Служба ГРАО днес и утре работи, издава удостоверения за настоящ адрес
Общество
И Библиотеката затвори
Общество
Нов информационен сайт следи разпространението на Covid19 в България
Общество
От днес Домашният патронаж става връзка на нуждаещите се със света навън
Общество
МВР: Не давайте пари на лица, твърдящи, че роднините ви са болни от коронавирус
Общество
25 март е ден на пощенската картичка
Общество
Как тайният PR на Община Севлиево държи гражданите далече от „кухнята“ на властта
Общество
Онлайн заявление за лична карта, само с електронен подпис
Общество
Пристигащите в Севлиево от Банско трябва да спазват карантина
Общество
Вечерен час за малолетни и непълнолетни въведе Община Севлиево
Общество
Забранява се ползването на кафе автомати и вендинг машини
Общество
Десет дни повече за плащане на тока през март
Общество
До 27 март се ограничава движението през прохода „Шипка“
Общество
Гореща линия за сигнали, свързани с коронавирус, отвори Общината
Общество
Магазините, сервизите и хотелът на "Хелиос" спират работа до края на март
Общество
В полунощ влезе в сила забрана за влизане в България
Общество