Когато създаваме заедно, а изкуството тържествува

от Емилия Димитрова

Вълшебство. Така нарече изложбата, подредена за 85 години от създаването на "Идеал Стандарт-Видима" изпълнителният директор на завода за санитарна арматура Емил Гатев снощи при откриването на експозицията. "Когато видиш това вълшебство, ставаш маловажен", каза Гатев, който лично връчи наградите на победителите в националния конкурс за живопис, с който официално бе сложен край на събитията по случай 85-ия юбилей на компанията. 

Преди началото

85 картини на съвременни български художници от различни краища на страната буквално озаряват залата за съвременно изкуство в арт-зона "Видима". А когато минеш покрай всяка от тях, разбираш, че "нашето бъдеще не е само бизнес, печалба и победи, а се нуждае от една искрица", както каза Емил Гатев, без да крие, че "това пламъче започва да угасва в малките градове", но отбеляза, че в Севлиево, "заедно с колегите успяваме да го поддържаме". И обеща, че докато има "Идеал Стандарт-Видима" ще има такива празници на изкуството, защото това е нещото, с което оцеляваме като народ и пазим своята духовност. 

Емил Гатев - директор на завода за санитарна арматура на "Идеал Стандарт-Видима", встрани от него - Сава Христов - управител на галерия "Видима"

Националната изложба-конкурс се провежда под мотото "Създаваме заедно", под което през цялата 2019 г. преминават инициативите за юбилея на "Идеал Стандарт-Видима". Началото бе дадено през юни т.г., а до крайния срок за участие бяха изпратени 171 картини. От тях жури отличи 85, които могат да бъдат видяни до края на април следващата година.

85 платна на най-добрите български художници на едно място

Наташа  Ноева от Тутракан получи отличието за млад автор. Антон Гошев от Благоевград бе отличен с трета награда. Цветан Казанджиев от Ямбол получи втора награда, а родената в Габрово Мариета Конова стана носител на първа награда. 

Антон Гошев, носител на втора награда, получава отличието от Емил Гатев

Два празника в едно - така определи снощното събитие управителят на галерия "Видима" Сава Христов. Естествено първият е рожденият ден на "Идеал Стандарт-Вдима", а "с тази изложба поднасяме своите поздрави към служителите и работниците, към всички жители на общината", каза в своето приветствие Христов.

Първа награда за Мариета Конова

След броени дни галерия "Видима" става на 22 години и това е вторият празник, който снощи бе отбелязан в аванс. По този повод Сава Христов припомни думи на майка си, Ирина Колбасова - първият управител на галерията и неин създадетел, заедно с тогавашния изпълнителен директор Васил Кънев: "Всяка хубава изложба е своеобразен празник на изкуството". С това Христов се обърна към художниците в залата, като им честити празника на изкуството. 

Каквото и да кажем за изложбата, която от снощи севлиевци могат да видят, то не може да преразкаже еуфорията на цветове, тържеството на лини и форми, експериментите с техники и материали. Както казваме, когато нещо не можем да опишем, то трябва да се види. 

Да, изложбата "Създаваме заедно" наистина трябва да се види. Обратното изначава, че нещо много хубаво сме пропуснали. 

 

В Библиотеката: авторски рецитал на поета Николай Милчев
Култура
Новогодишно шоу с бяла мечка подготвя Градската библиотека
Култура
Документално кино - проект на галерия "Видима" и Библиотеката
Култура
Кои са най-често заеманите книги в Градската библиотека
Култура
Вечери на добрата поезия преди Рождество Христово в Библиотеката
Култура
Галерия "Видима" представя творчеството на Венцислав Диков
Култура
Когато създаваме заедно, а изкуството тържествува
Култура
Галерия „Видима” посреща един от любимите художници на севлиевци
Култура
60 години хоро се вие - от Севлиево, та по цял свят
Култура
Купата на победителите завоюва ансамбъл „Мария“ от фестивал в Пирот
Култура
Уникална по мащабите си изложба в галерия "Видима", вернисажът е на 10 декември
Култура
С два концерта "Upstream Voices" призовават: "Подай ръка на Поли“
Култура
Нови 599 книги за близо 11 хил. лв. получи Библиотеката по проект
Култура
Кметът на стендъпа идва в Севлиево на 16 Януари 2020 г.
Култура
Венцислав Диков - музикант, композитор и художник, този път откри изложба
Култура
Диплом за постижения получи Ива Русинова от международен конкурс
Култура