Търсене

Когато създаваме заедно, а изкуството тържествува

Когато създаваме заедно, а изкуството тържествува

от Емилия Димитрова

Вълшебство. Така нарече изложбата, подредена за 85 години от създаването на "Идеал Стандарт-Видима" изпълнителният директор на завода за санитарна арматура Емил Гатев снощи при откриването на експозицията. "Когато видиш това вълшебство, ставаш маловажен", каза Гатев, който лично връчи наградите на победителите в националния конкурс за живопис, с който официално бе сложен край на събитията по случай 85-ия юбилей на компанията. 

Изображение - 3071

Преди началото

85 картини на съвременни български художници от различни краища на страната буквално озаряват залата за съвременно изкуство в арт-зона "Видима". А когато минеш покрай всяка от тях, разбираш, че "нашето бъдеще не е само бизнес, печалба и победи, а се нуждае от една искрица", както каза Емил Гатев, без да крие, че "това пламъче започва да угасва в малките градове", но отбеляза, че в Севлиево, "заедно с колегите успяваме да го поддържаме". И обеща, че докато има "Идеал Стандарт-Видима" ще има такива празници на изкуството, защото това е нещото, с което оцеляваме като народ и пазим своята духовност. 

Изображение - 3072

Емил Гатев - директор на завода за санитарна арматура на "Идеал Стандарт-Видима", встрани от него - Сава Христов - управител на галерия "Видима"

Националната изложба-конкурс се провежда под мотото "Създаваме заедно", под което през цялата 2019 г. преминават инициативите за юбилея на "Идеал Стандарт-Видима". Началото бе дадено през юни т.г., а до крайния срок за участие бяха изпратени 171 картини. От тях жури отличи 85, които могат да бъдат видяни до края на април следващата година.

Изображение - 3073

85 платна на най-добрите български художници на едно място

Наташа  Ноева от Тутракан получи отличието за млад автор. Антон Гошев от Благоевград бе отличен с трета награда. Цветан Казанджиев от Ямбол получи втора награда, а родената в Габрово Мариета Конова стана носител на първа награда. 

Изображение - 3074

Антон Гошев, носител на втора награда, получава отличието от Емил Гатев

Два празника в едно - така определи снощното събитие управителят на галерия "Видима" Сава Христов. Естествено първият е рожденият ден на "Идеал Стандарт-Вдима", а "с тази изложба поднасяме своите поздрави към служителите и работниците, към всички жители на общината", каза в своето приветствие Христов.

Изображение - 3075

Първа награда за Мариета Конова

След броени дни галерия "Видима" става на 22 години и това е вторият празник, който снощи бе отбелязан в аванс. По този повод Сава Христов припомни думи на майка си, Ирина Колбасова - първият управител на галерията и неин създадетел, заедно с тогавашния изпълнителен директор Васил Кънев: "Всяка хубава изложба е своеобразен празник на изкуството". С това Христов се обърна към художниците в залата, като им честити празника на изкуството. 

Изображение - 3076

Каквото и да кажем за изложбата, която от снощи севлиевци могат да видят, то не може да преразкаже еуфорията на цветове, тържеството на лини и форми, експериментите с техники и материали. Както казваме, когато нещо не можем да опишем, то трябва да се види. 

Да, изложбата "Създаваме заедно" наистина трябва да се види. Обратното изначава, че нещо много хубаво сме пропуснали. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!