Когато ученето е забавление, децата обикват ученето
Алина Илчева

Най-важната ни цел е децата да обикнат ученето и ще го постигнем като превърнем ученето в забавление. За да бъде един човек удовлетворен в своята професионална реализация  като възрастен е направен този  правилен избор назад във времето, който е съгласуван  с дарбите и интересите на всяко дете. Млади хора, които да обичат това, което правят, защото са били правилно насочени от  ранна училищна възраст- това е разковничето за едни щастливи, реализирани и успешни във всяка сфера личности.

 

От 1 юли в Севлиево отваря врати ученически център „Аристотел - учим и се забавляваме“. Центърът е създаден в помощ на учениците от 1 до 12 клас за овладяване на пропуски и затвърждаване на преподаваният учебен материал. Целта на неговите създадели е учениците да овладяват знанията като обикнат ученето, затова и мотото на центъра е „Учим и се забавляваме“.

Идеята за центъра е на Алина Илчева, а реализацията е дело на екип от професионалисти - местни учители, квалифицирани  в своята област. За новия център, какво ще намерят в него децата и родителите им, защо е важно отрано да се работи последователно с децата, е разговора с  Алина Илчева.

Защо отваряте обучителен център? Училището недостатъчно ли е да подготви децата за необходимите им знания?

Желанието ни е с отварянето на обучителен център „Аристотел“ да помогнем не само на децата, но и на учителите. Животът над 20 години в чужбина ни даде възможност да се запознаем с образователните системи  и в други европейски държави, по- конкретно в Испания и в Гърция. С абсолютна категоричност твърдя, че основният повод  за гордост винаги е бил  нашата българска образователна система. Това, което осезателно липсва на образованието  в Испания  и Гърция е обратната връзка между учители и родители и ние ще се постараем да развием системна комуникация с родителя, за да е осведомен за напредъка на детето си.

Тук е момента да отбележим, че училищните паралелки в Испания са максимум от 15 деца. За първокласниците има помощник- учител. Разбирате, че е трудно на българските начални учители да работят с паралелки от 25 деца и да комбинират пълноценно груповото с индивидуално обучение. Друга посока, в която ще насочени основните ни усилия.

С какво обучителен център „Аристотел“ е по- различен от съществуващите школи и центрове?

Ще се постараем както учениците, така и учителите в нашия център да се чувстват като в собствения си дом. За начало влизаме в центъра  с  поименни чехлички, приятна музика и ни посрещат с усмивка.  Това включва на първо място уютна обстановка, без училищен звънец. Непринуденият елемент превръща задължителният характер на обучението във време прекарано по интересен начин с връстници.

Учителите ще преминават от една дейност към друга плавно, със забавления и продължителност по тяхна преценка. Основната ни цел е децата да обикнат ученето и ще го постигнем като преврънем ученето в забавление.

Само за ученолюбиви деца ли е центъра или и деца със затруднения в усвояването могат да го посещават?

Децата са ученолюбиви, когато съумеем да ги накараме да обикнат ученето. Убедени сме, че не е трудно всяко дете да обикне ученето и към това ще се стремим.

Мислите ли, че родителите са готови да плащат за допълнително обучение?

Ще отговоря с мисълта на Аристотел: „Хлябът е в образованието“. Няма по-добра инвестиция от вложението в образованието на детето ти, разгръщане на неговата креативност, логично мислене и потенциал.

Стартът на вашата дейност е лятната занималня, която започва да работи от 1 юли т.г. Какво ще предложите на най-малките си възпитаници?

Ние гледаме на лятната занималня като едно първо стъпало към системната подготовка на учениците, които най- вероятно ще продължат с нас и след започване на учебната година. Само чрез системна подготовка можем да гарантираме оптимални резултати. В лятната занималня децата ще бъдат от 8 до 17:30ч. постоянно под ръководството на специалисти. Дори при игрите на открито с тях ще има не само възпитатели, които да ги придружават, а и учител по физическо възпитание, който да организира и разнообразява техните игри.

Какви видове обучение ще предлагате за по-големите?

За най-малките, от 1 до 4 клас (като 1 клас са с помощник- възпитател, а 3 и 4 клас са водени от прогимназиални учители с цел плавно адаптиране към следващата образователна степен) заниманията са всеки ден от 12.00 до 17.30 ч.  в обособена за всеки клас група. Упълномощен за целта възпитател ще взема децата от училище  и ще ги води в центъра без допълнителни оскъпяване, за да помогнем на работещите родители. Обяд в 13:00 и до 14:00 ч. Ще си почиваме със занимателни игри, приказки и песни под наблюдение на възпитатели. 

От 14.00 до 16.30 ч. ще подготвяме домашните за следващия ден, ще затвърдят наученото през деня в училище, а за първокласниците ще има и помощник-учител. Веднъж месечно ще се провежда индивидуална сесия с квалифициран педагог по всеки предмет и под формата на тест и непринуден разговор  ще проверим напредъка или евентуалните затруднения при всяко от децата, за да се адаптира процеса на усвояване в зависимост от конкретните нужди на ученика и родителите ще бъдат осведомени чрез имайл.

Последният един час престой в центъра е планиран за чужди езици- испански и английски, рисуване, музикални и драматургични занимания, изразително четене. Всички извънучебни дейност са включени в цената и не предполагат оскъпяване на крайната услуга. 

За учениците от 5 до 7 клас сме предвидили системна подготовка по Български език и литература и по Математика. Тя ще съвпадне  с началото на новата учебна година и ще бъде действително системна, защото само при последователно надграждане на обучението могат да се постигнат трайни резултати. Учениците в група ще бъдат ограничени на брой, максимум 12 деца, до запълване на местата. Обучението е всекидневно – по един час на ден за 5 клас, по два за 6 и 7 клас, предвид подготовката за националното външно оценяване.

За учениците от 8 до 12 кл. сме предвидили системно обучение по Български език и литература и Математика. За 8, 9 и 11 клас всеки ден по един час, като се редуват единия с другия предмет, за учениците от 10 и 12 клас – обучение по два часа на ден. За тази възрастова група ще има и допълнителни занимания в събота и неделя по други предмети в зависимост от нуждите на децата. Групите за консултации са не повече от 10 деца.

Високи ли са таксите в центъра?

Постарали сме таксите да са по възможностите на българското семейство, а срещу тях да предложим качествена подготовка в комфортна обстановка.

Как ще мотивирате децата за допълнително обучение?

Ние няма да правим допълнително обучение. Стремежът ни е да създадем у децата нужната увереност в собствените им потенциал, респективно  възможност да се реализират успешно в живота с лекота, съобразно техните индивидуални дарби. Всяко дете е една планета, която се движи по своя орбита. Системното обучение е възможно най-ефикасната основа за постигане на оптимално резултати.  Желанието ни е да подготвим децата за предизвикателствата на тяхното време, да развием креативното и логическо мислене, за да са успешни във всяка сфера на реализация.

На какви учители ще разчитате за целите, които си поставяте?

Всички са местни учители- от Севлиево, квалифицирани в своята област кадри. За по- малките сме заложили на по-млади преподаватели, тъй като те усещат по- добре светогледа на новото поколение. За консултациите на по-големите и подготовката за изпитите, които им предстоят, разчитаме на старши учители, тъй като там е важен гласът на опита.

 

За учебен център „Аристотел- учим и се забавляваме“:

Намира се в гр. Севлиево, ул. „Стефан Пешев“ 64 (бившата “ Си банк”, срещу кафе „Европа“). Входът е от източната страна на сградата.

Всеки, който иска да се запознае с базата и условията, които се предлагат, може да посети центъра 1- 6 юни в Седмицата на отворените врати от 8 до 20 ч.  

От 7 до 30 юни - от понеделник до петък, между 17 и 20 ч. 

В събота и неделя - от 10 до 18 ч.

Телефон за контакт: 0877174118 Алина Илчева

Във Facebook - тук. 

Електронна  поща: aristotel.sevlievo@gmail.com

 

 

 

В девет гимназии на областта има свободни места след второ класиране
Образование
СУ "Отец Паисий" обябява прием за учебната 2021/2022 г.
Образование
Електротехниците на ПГМЕТ - сред най-добрите у нас
Образование
Ученици от ПГ "Марин Попов" ще практикуват в автосервизи на „Опел“ в Испания
Образование
Има места в гимназиите след първо класиране, няма да се закриват паралелки
Образование
Математика с английски и немски език са най-желаните паралелки в областта
Образование
Реализирана мобилност на ПГМЕТ по проект „21 век активно гражданство“
Образование
СУ "Васил Левски" ще бъде домакин на фестивала "Наука на сцената"
Образование
Отлично представяне на ПГМЕТ в състезанието IT Знайко
Образование
Одобрени са още над 2,5 млн. лв. за безплатна почивка на ученици
Образование
Излезе първото класиране за гимназиите
Образование
Кабинетът одобри близо 1 млн. лв. за безплатна почивка на 2577 ученици
Образование
Премиерът Стефан Янев се срещна с ученици от Габрово
Образование
СУ „В. Левски" първо в страната обучи децата да спасяват близките си от инсулт
Образование
Ученици от шест училища в областта ще почиват на разноски на държавата
Образование
Днес започна кандидат-гимназиалната кампания
Образование