Когато в Севлиево не вали сняг, валят пари за почистването му

Разходите за зимна поддръжка в общината нарастват необяснимо с всеки нов зимен сезон

източник: zaistinata.com

На всеки три години разходите за почистване на снега през зимата в Община Севлиево нарастват с няколко стотин хиляди лева. На фона на меките зими от последните години и снеговалежи, които се броят на пръсти, обяснение за по-високия разход е трудно да се намери. Няма логика и в това, че въпреки намаляващите ставки на километър пробег, парите за поддръжка на пътищата се увеличават в пъти.    

С 724 хил. лв. повече са изплатени за зимно поддържане в община Севлиево от 2016 г. до 2019 г.спрямо предишния тригодишен период. Справка в регистъра за обществени поръчки на фирмите, поддържали пътната мрежа от 2013 до 2016 г., показва, че изплатената сума е 477 хил. лв. с  ДДС. През следващите три сезона дейността е възложена на други две дружества, които  поддържат пътищата в периода 2016 г.- 2019 г. С отчитането на техния договор за приключен става ясно, че за поддръжката на абсолютно същата пътна мрежа, са изплатени 1.2 млн. лв. Вероятно заради доброто качество при изпълнение на услугата на тях е възложено изпълнението й и до 2022 г., но на още по-висока цена – близо 1.6 млн. лв. с ДДС.  

И какво като не вали?

За целия зимен период в Севлево сняг вали между четири и шест пъти. Това показва справка, която всяка година се представя пред Общинския щаб за защита при бедствия преди наближаването на всяка зима. Справката се изготвя от служителя по сигурността в Общината Димитър Ножаров. Според нейното съдържание през 2016 г. в Севлиево и селата на общината е имало четири снеговалежа – един през ноември и три през януари. Последният дебел сняг е паднал в края на януари 2016 г. и той единствен е изисквал интензивно снегопочистване.  

Същата справка сочи, че през 2017 г. първият сняг е завалял на 21 ноември, а за целия сезон е имало само шест реални зимни ситуации.   

Данните за 2018 г. предстои да бъдат обобщени. Каквито и да са те обаче, е ясно, че за три поредни зими ситуациите, изискващи пълна мобилизация на хора и техника няма да се окажат повече от петнайсетина, което трудно оправдава многократно по-високия разход за зимно поддържане.

Още, четете  тук. 

19-годишен с 2.11 промила алкохол, се е забил в уличен стълб
Общество
Първи случай на африканска чума в габровско, ограничава се лова
Общество
Илхам Тохти е носителят на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта
Общество
Садим нови 200 дървета, старите торим със строителни отпадъци
Общество
Блъснаха момиче, докато пресича на пешеходна пътека
Общество
Камион се преобърна преди разклона за с. Добромирка
Общество
Автобуси от Автогара Севлиево до "Медицински център-1"
Общество
Севлиево отдаде почит и признателност към народните будители
Общество
Включете се в безплатните обучения за домашно компостиране!
Общество
Три къщи пламнаха в с. Дамяново, има щети
Общество
Десети ден са без вода жителите на с. Добромирка
Общество
Изборите минаха, във воден режим сме. Вече официално
Общество
"Севлиево 21 век" връчи годишните стипендии на трима ученици
Общество
Молебен и курбан в памет на Св. Мина организира Ротари клуб
Общество
Кола блъсна жена на пешеходна пътека в центъра на Севлиево
Общество
25 млн. лв. за големите проекти на Севлиево са отишли към едни и същи фирми
Общество